2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

Elindult az Egervári Kastélyszínház a Turay Ida Színház vígjátékainak előadásaival

2020-06-24 1347

Múlt héten csütörtökön este fogadta ez évben először az egervári vár udvarán a nézőket az Egervári Kastélyszínház, benne a Turay Ida Színház társulata.

Sok bizonytalanság előzte meg az idei nyári színházi szezont, végül szerencsésen alakultak a dolgok, hiszen az egészségügyi veszélyhelyzet korlátozásainak enyhítésével megnyílt a lehetőség arra, hogy a megszokott szórakoztató kínálatot kapja a közönség, például itt Zalában a festői kastélyudvaron megvalósuló egervári nyári színházi játékok segítségével.

Az egervári nyár legendásan népszerű a nézők körében, különböző módon és partnerekkel évtizedek óta népesítik be színészek, rendezők, előadások. Az épület legutóbbi felújítása óta a fővárosi Turay Ida Színház produkcióit tekintheti meg a nagyérdemű az ódon falak védelmébe helyezett színpadon.

– Bár az ország számos pontján megfordulunk ezekben a hónapokban, nekünk Egervár a nyári színházunk, ezáltal szinte a második otthonunk – mondta az idei első előadás előtti percekben Darvasi Ilona, a színház igazgatója. – Nagyon nagy élmény számunkra ez a helyszín, hiszen mi a húsz éves fennállásunk óta folyamatosan vándorszínház vagyunk, s maradunk is, annak ellenére, hogy 2014 óta a budapesti Kálvária tér 6. szám alatt működünk kőszínházként is.

Idén nyolc különböző darabbal érkezett a színház, amelyeket az igazgató a nyári szórakoztatást, kikapcsolódást szem előtt tartva állított össze.

– Zenés darabok, vígjátékok sorjáznak a következő hetekben Egerváron, a legkomolyabb darabunk Barta Lajos Szerelem című romantikus játéka, amely persze szintén vígjáték.

A repertoár figyelemmel van arra, hogy szükségünk van a felszabadult kikapcsolódásra, arra, hogy egészen másra gondoljunk, mint a mögöttünk lévő két és fél hónapban, hangsúlyozta az igazgató, aki egyben a színház alapítója. Darvasi Ilona nagy becsben tartja a közönséget, akik Egerváron megfordulnak, tudják, a lenyűgöző kalapokban megjelenő elegáns hölgy az előadások kezdetekor a várkapuban személyesen fogadja a nézőket.

A színház munkáját is megköszönte Gyerkó Gábor polgármester, aki a nyitány napján hagyományosan köszöntötte a nézőket és a művészeket, remélve, hogy a várbéli nyári játékok ezúttal is maradandó élményekkel gazdagítják a nézőtéren ülőket.

Idén különösen nem volt könnyű a szervezők dolga, de a Hevesi Sándor Színház szervezési osztályának vezetője, Nagy Ferenc és csapata nem nagyon ismer lehetetlent.

– Úgy éreztük, az egervári játékok és természetesen a Hevesi Sándor Színház közönsége is nagyon várta a kedvező fejleményeket, reméljük, megtalálják a számításaikat, mi igyekszünk minden igényt kielégíteni, amihez kitűnő partnerünk a Turay Ida Színház közössége. Egerszegen is várjuk a hűséges nézőinket – mondta Nagy Ferenc, mielőtt elindult a bakterház az egervári várban… Mivel múlt csütörtö­kön az Indul a bakterház című vígjáték került az egervári színpadra, egyébként ezt a da­rabot játszották utoljára a járvány miatti korlátozások bevezetésekor. (A színház a karantén idején on-line előadott dalokkal szórakoztatta közönségét, több tízezres megtekintést érve el.)

Június 25-én, este fél kilenckor a Girls-Swing avagy Tánc az életünk című zenés játék következik, amellyel varázslat részesei lehetnek a nézők: 1930-ban járunk Los Angelesben. Gershwin muzsikája biztosít zenés közeget a félreértések sorozatának. Hűvösvölgyi Ildikó, Xantus Barbara, Nyírő Bea, Bozsó József, Pete Zsuzsanna lesz látható a darabban.

Június 26-27-én a Bob herceg című nagyoperett slágerei töltik be a vár udvarát, ezúttal többek között Kállai Bori, Nagy Gábor, Dósa Mátyás áll a színpadra.

Két premierdarabot is hozott a Turay Ida Színház: a Na, de államtitkár úr! című vígjáték és az Osztrigás Mici című komédia az egervári előadások után kerül majd be ősszel a budapesti repertoárba. (Előbbit július 2-án, utóbbit július 3-án és 4-én játsszák.)

Berkes Gábor zeneszerző vérpezsdítő karibi dallamokat felelevenítő zenéjét hallhatjuk majd július 9-én és 10-én, amikor a Salsa, szivar, szerelem című kubai zenés vígjátékot mutatják be a fővárosi színház művészei. A havannai esküvő is tele lesz bonyodalmakkal, ahogy egy zenés vígjáték szabályai azt elvárják. A darabban láthatjuk majd Barsi Márton színművészt, aki korábban a zalaegerszegi társulatot is erősítette.

Az idei egervári nyári színházi szezont az Egy szerethető nő című két felvonásos komédia zárja. Szerzője Báldi Mária, rendezője Rozgonyi Ádám. A főszerepeket a Turay-színházban rendezőként is dolgozó Sztárek Andrea és Csere László alakítja. A történet a magányos hölgy vágyai körül forog, akiért pedig többen is versengenek…

Az egervári vár színházi előadásaira Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban is lehet jegyet váltani.

(Forrás: zaol.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details