2024. április 25., csütörtök - Márk

Archívum

Hungarikum Liget épül a Népfőiskolán

2020-01-08 1347

Huszonöt hektáros területen épül a Hungarikum Liget Lakiteleken, a Népfőiskolán. Harmincmilliárd forintos kiemelt állami beruházás során valósul meg a magyar értékek kikötője, ahol minden mindennel összefügg.

Aki gyakran jár Lakiteleken, a Népfőiskola környékén azt láthatja, hogy gőzerővel folyik az építkezés. A Népfőiskola régi épületei mind megújultak, és sorra épülnek az új létesítmények a 25 hektáros területen. Így például elkészült már a Kincsem fogadó, a Zöldségfeldolgozó, az Antológia nyomda új épülete és az üvegházakban zöldség- és virágkertészet – sorolta lapunknak Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke. Elmondta, az egykori borászati kutatóintézet emlékére épült meg a Borkatedrális Bodonyi Csaba építész tervei alapján.

– Ez a minőségi magyar boroknak olyan szentélye, ahol valamennyi borvidéket bemutatunk. Szervezünk ide bormustrákat, borkóstolókat és tanfolyamokat. A Borkatedrálisban bortrezorokat is kialakítottunk. Ezeket bárki bérelheti és megfelelő módon tárolhatja benne saját borait, melyeket a helyszínen el is fogyaszthatnak a családi, baráti társaságok – részletezte a házigazda.

– A Hungarikum Liget tervezésekor arra törekedtünk, hogy egymáshoz illeszkedjen minden olyan terület, amelyek a turisztikai kívánságokat, a pihenést és az egészségmegőrzést szolgálják. A feltárt gyógyvízre épül a fedett gyógyfürdő, gyógyászattal és a négycsillagos Hungarikum Szállodával, melynek sajátossága, hogy mindegyik szoba egy-egy hungarikumról lesz elnevezve. A szobában pedig megismerhetik a vendégek a névadó hungarikumot is. A szálloda szomszédságában épül majd a Hungarikum Élményház, Kincstár, ahol interaktív kiállítás formájában mutatjuk be a magyar értékeket. Itt helyet kap egy kis Csillagda is. Ugyanakkor a szálló konferenciaterme különféle tanácskozások színtere lesz. Mindezek mellett épül az ezer személyt befogadó Kárpátia Rendezvényház, amely novem­bertől-márciusig a fogyatékossággal élők sportjának is a központja lesz, nyáron pedig számos Kárpát-medencei találkozónak, fesztiválnak, vetélkedőknek ad otthont – tette hozzá Lezsák Sándor.

– A Hungarikum Liget másik ékessége a Kincsem Lovarda, amely megfelelő hátteret, képzési lehetőséget biztosít a lovas polgárőröknek. Azt szeretnénk, ha az országban minél több ilyen fedett lovarda épülne, hogy tovább erősödjön a lovas polgárőrség és kiterjedjen az iskolai lovas oktatás. Itt lesz helye gyógyító, terápiás lovagoltatásnak is – mondta.

A lovardát a Nimród Szabadidő- és Tájpark veszi körül, ahol többek között egy zenepavilon is épült, a ligetben vendégeskedő és fellépő zenekarok próbahelyszíne lesz. A parkban egy olyan tanösvényt is kialakítottak, amely az Alföldre jellemző állat- és növényvilágot mutatja be. A park különlegessége a footgolf-pálya, amely Európában is egyedülálló. Ez a sportág alig tíz esztendős, de bővülő népszerűségnek örvend hazánkban is. A magyar csapat világbajnokságot is nyert.

– Azért szerettem volna ezt nálunk meghonosítani, mert nagyon jó közösségi játék, és jó a fogadtatása az idősebb korosztály, illetve a hölgyek körében is – érvelt Lezsák Sándor. Azt is elmondta, hogy a Hungarikum Ligetben egyszerre négyszáz embert tudnak elszállásolni.

– Az a sajátos lehetőségünk, hogy itt van négycsillagos, háromcsillagos, kétcsillagos szálloda, jurtatábor és kemping is fogadja 2023-tól a vendégeket. Igyekszünk ugyanis minden pénztárcának megfelelő lehetőséget biztosítani – mondta az alapítvány elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a Hungarikum Liget különlegessége lesz a tiltott pálinkafőzők gyűjteményét bemutató kiállítás, amely tavasszal nyílik meg. Mellette pedig helytörténeti tárlat várja majd a látogatókat.

busA Hungarikum Liget egyik ékessége a Borkatedrális, amit Lezsák Sándor mutatott be kollégáinknak

– A Hungarikum Liget tartalmi részében egyre határozottabban jelenik meg a játék, melyek közösséget is kovácsolnak, mögötte pedig ott van az egészséges szenvedély és a kultúra is. Helyet adunk a sakkozóknak, a Rubik-kocka forgatóinak, a gombfoci, az ulti, a bridzs, a römi, és az origami szerelmeseinek. A rejtvényfejtőknek, a kispályás focinak, a tekbolnak, de még a labdazsonglőröknek is. Hiszen teremtődött itt egy csodálatos környezet, ahol szeretnénk minél több lehetőséget biztosítani a szabadidő hasznos és egészséges eltöltéséhez – fejtette ki Lezsák Sándor, aki azt is elmondta, hogy a Hungarikum Ligetet a Nemzeti Művelődési Intézet teszi teljessé és növeli a szakmai hátteret a munkájukhoz. A Nemzeti Művelődési Intézet új, impozáns épületét jövő áprilisban adják át, egyhetes ünnepségsorozat keretében.

Lezsák Sándor a kezdeteket felidézve arról is beszélt, hogy a Népfőiskola Alapítványt a feleségével alapították 1991-ben, 2000-ben azonban a teljes vagyont átadták a Szeged-Csanádi püspökségnek. Az Alapítvány vagyonkezelője a létesítménynek, amit csak népfőiskolai célokra használhatnak.

– Az a legfőbb célunk, hogy a pihenés és a szellemi megújulás mellett játékos formában ismereteket és sikerélményt adjunk a látogatóknak, akiket mindeközben szeretnénk eligazítani a magyar értékek gazdag tárházában – összegezte Lezsák Sándor.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details