2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

Lehet, hogy egy betolakodóval élünk egy szobában? Így számolhatunk le vele!

2019-10-23 906

Mi ez a furcsa szag a szobában? Bizony, penészedik a fal – fedezik fel egyre többen az ősz közeledtével. A penész pedig több puszta kellemetlenségnél: egy sor betegségért tehető felelőssé, és akár még idegrendszeri károsodást is okozhat.

Szerencsére nem kell eltűrni a környezetünkben! Kiderítettük, hogyan tudunk végleg búcsút venni tőle.

Ahogy beköszönt az ősz és beindul a fűtési szezon, egyre nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Ez kedvez a páralecsapódásnak a falakon, ami kiváló táptalaj egy rosszindulatú betolakodó, a penész számára, ami kellemetlen szagával és fekete-zöld foltokkal hívja fel magára a figyelmet. Mindez különösen igaz, ha valaki sok vizet használ, és csak esténként szellőztet egy keveset. De miért is ekkora gond, ha felüti a fejét a lakásunkban?

Egy másképp mérges gomba

A penész jelenléte kifejezetten egészségromboló: allergiákra hajlamosít, irritálja a nyálkahártyát, orrfolyást és tüsszögést okozhat. Legyengült immunrendszer esetén betegségeket is kiválthat, vagy épp rosszabbíthatja a már meglévőket. Különösen a légzőszervi betegségekben, például asztmában szenvedőknek veszélyes a jelenléte, de súlyos tüdőbetegségeket is előidézhet.

A legrosszindulatúbb élősködő a fekete penész, ami a legerősebb mérgek egyikét termeli. Ez az agresszív gombafaj mikrotoxinokat választ ki a spórákon keresztül. Az emiatt jelentkező tünetek listája igen hosszú lehet: fejfájást, halláskárosodást, krónikus köhögést, de akár személyiségzavart is kiválthat. A legkisebb mennyiségben is mérgező, toxinja idegrendszeri károsodást vagy akár halált okozhat. Ez a gyilkos faj elsősorban nyirkos helyeken tenyészik, mint a fürdő, konyha, szuterén vagy pince, és a padlás egyes részei.

Hogyan szabaduljunk meg a betolakodótól?

Ahhoz, hogy leszámoljunk az ellenséggel, nem árt, ha először alaposan kiismerjük! A penész egy gomba, a gomba pedig spórák útján terjed a levegőben, amik bárhol előfordulhatnak.

Ennek elkerüléséhez első és legfontosabb a pára csökkentése: ezt elérhetjük jó szellőztetéssel, és azzal, ha a falakat nem takarjuk le vagy fedjük be. Régebbi házaknál gondot jelenthet a szigetelés hiánya is, amit ennek pótlásával tudunk kezelni. Sőt, gombagátló, gombaölő falfestékeket is érdemes bevetni a penész ellen.

Benti és kinti megelőzés

Ha a penész már megjelent a falakon, fontos a mielőbbi kezelés és eltávolítás, hogy kiküszöböljük az egészségromboló hatást. Első lépés lemosni a felületet - ez történjen vizes törléssel, mivel a száraz dörzsöléssel elősegítjük a gombák terjedését!

Második lépésként a felületet fertőtleníthetjük például JUB - Algicid gomba és algaölő szerrel. Ezt követően érdemes 24 órát várnunk, aminek elteltével a felület festhetővé válik. Ehhez Amikol gombaölő falfesték, vagy Jupol Citro gombagátló beltéri falfesték javasolt, hogy csírájában fojtsuk el a penész terjeszkedési lehetőségét.

Kültérre is olyan vakolatot vagy falfestéket szükséges használni, amely extra védelemmel rendelkezik a penészesedéssel és algákkal szemben. Ha nem figyelünk oda, hogy milyen anyagokkal újítják fel falainkat, újra penészedni és algásodni fognak, amivel kárba megy a munkánk és az anyagi ráfordításunk! Ha azonban szakszerű a kivitelezés, a falak és felületek hosszú évekig is ellenállók lehetnek.

Mindig érdemes rendszerben gondolkodni: a homlokzatot mossuk le és kenjük át hígított Algicid-del, majd száradást követően alapozó bevonatként hordjunk fel 1 réteg Akril emulziót vagy Jukol primert, és végül fessük le a felületet 2 réteg Revitalcolor AG-vel. Ha ilyen kezelést önállóan még nem végeztünk, érdemes gyakorlott szakember segítségét kérni, de a kisebb beltéri falfelületek felújításának akár magunk is nekiállhatunk. Ebben az esetben kérjünk tanácsot a kivitelezéshez a szakkereskedésekben vagy festékboltokban. 

Íme, néhány profi tipp az otthoni megoldásokhoz!

  1. A fa nyílászárók - a műanyag, szellőzőrács nélküli ablakokkal szemben – általában megfelelő szellőzést, lélegzést nyújtanak a lakás belterének.
  2. Alkalmazzunk párátlanító, páramentesítő berendezéseket! Ezek akár napi több liter vizet is ki tudnak vonni a légtér levegőjéből, csökkentve a penészedés esélyét.
  3. A folyamatos temperáló fűtés is sokat segíthet, így kevésbé alakulhat ki páralecsapódással járó hőingadozás. Nagyobb felújítás esetén fontos a megfelelő szigetelések kialakítása!
  4. Ezzel párhuzamosan szükség van megfelelő és rendszeres szellőztetésre is, ami szellőztető rendszer segítségével is történhet.
Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details