2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

A magyaroknak máig a pancsolás a wellbeing - ettől szenved a magyar gyógyturizmus

2019-10-02 611

Miközben soha nem látott foglaltsági aránnyal működnek a magyar hotelek, a szakértők állítják, van a gyógyszállónál jobb hotelbefektetés is. Ráadásul a piacot uraló két wellnesslánc, Európa legnagyobb gyógyszállócsoportja, a nemrég a Danubius-resortokat is márkaneve alá vonó Ensana, valamint a Mészáros-érdekeltségben levő Hunguest hotelek...

...mellé nagyüzemben már csak egy különleges, Magyarországon még sosem látott termékkel lenne érdemes beszállni. A gond csak az, hogy a magyarok inkább pancsolni szeretnek, nem fizetnek külön szolgáltatásokért.

Alig találni már szabad szobát a nagyobb resortokban, azaz gyógy- és wellnesshotelekben az október végi hosszú hétvégékre, és a szektor befektetői oldalról is pezseg. A szakértők szerint ugyanakkor a spa és wellness szolgáltatást a nagy láncokon kívül manapság inkább muszájból izzadják ki a hoteltulajdonosok, és a magas élőmunka-igény, illetve a markáns szezonalitás miatt úgy fest, akad a szektorban jobb befektetés is, mint resortot gründolni.

A legfrissebb piaci események és elemzési adatok viszont könnyen felcsigázhatják a befektetőket. Májusban adták át a hárommilliárd forintból megújított margitszigeti Danubius Thermal Hotelt, Budapest legnagyobb gyógy-wellness szállodáját, mely szeptember elejétől négy másik Danubius-házzal együtt az Ensanához, a 2019-ben alakult legnagyobb európai gyógylánchoz tartozik úgy, hogy továbbra is a CP Holdings tulajdonában marad. A Danubius magyarországi Spa divíziója az idén augusztus végéig 8 százalékos bevételnövekedést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest, ezen belül a két margitszigeti gyógyszálloda bevétele 12 százalékkal nőtt.

ensana0
Ensana Health Spa Hotel‎

A hazai piacot uraló másik lánc, a Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest is hasít: tavaly 2017-hez képest több mint másfélszeresére nőtt az árbevétel, miközben az év végére a hálózat márkája alatt jegyzett 27 hotelből 22 saját üzemeltetésbe, illetve tulajdonba, a Hunguest pedig június 30-ával a Konzum beolvadásával hatalmasra hízott Opus-csoporthoz került. A szállodalánc piacvezető szerepe erősödött, és idén ősszel nyílik a 4 milliárd forintból épülő 27. egység Nyíregyháza-Sóstón, mely a megyeszékhely legkomplexebb szolgáltatást nyújtó szállodája lesz.
Szeszélyes évszakok – háromhavonta áremelés?

„Az elmúlt években sokan léptek be ingatlanfejlesztés címszóval a turizmusba, de jelenleg alig találni a kapacitáshiány miatt nagy építőipari céget, amelyik fel tudna húzni egy resortot – és akkor a nemzetközi sztenderdekhez szokott külföldi beruházó számára alig értelmezhető adminisztratív és humánpolitikai problémákról még nem is beszéltünk” – mondja Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A beruházók között a helyi viszonyokat jobban ismerő magyarok aránya a kereskedelmi ingatlantanácsadó CBRE elemzése szerint 60 százalékra tehető, így a 2019 első félévében a teljes hazai hotelszektorba fektetett 102 millió euró 40 százaléka köthető külföldi fejlesztőkhöz.

A jellemzően svájci frankban és euróban eladósodott piaci szereplők számára komoly fejfájást okoz az árfolyam megugrása, valamint a válság előtti időkhöz képest óvatos, már nem 90-10, hanem 50-50 százalékos finanszírozásban gondolkodó banki hitelpolitika. Az építőipari állapotok pedig a magabiztosan mozgó magyar beruházókon is kifognak, a 40 százalékos anyagár-emelkedés számos fejlesztést lehetetlenít el.

Akadt olyan befektető, aki az utolsó pillanatban lépett vissza: már minden terv elkészült, a szerződést aláíráshoz kinyomtatták, mire a kivitelező szerette volna belevenni, hogy háromhavonta újratárgyalhassa az építési költségeket.

Nyilván nem lefele vitte volna az árait, és ezt a rizikót a jelenlegi helyzetben nem kívánta vállalni a beruházó. Ez azt sugallja, hogy a sikeres fejlesztés alapja a feszes költségkontroll” – mondja Hegedűs Attila, a hotel- és ingatlantanácsadó BDO ügyvezetője. Laurent Lassier, a CBRE Magyarország idén tavasszal indult Hotel üzletágának vezetője szerint szállodaépítéskor a mozgó építési költségek miatt 8-12 százalékos pluszköltséggel érdemes kalkulálni.

Az óvatosság ebben a szektorban kiemelten fontos, hiszen a megtérülési idő jóval több, mint pl. egy lakóingatlan-fejlesztésnél. Az üzleti modelltől függően a befektető 10-20 évet is várhat a pénzére, egy luxuskategóriában tervezett szállodabelső, vagy egy nagyon komplex fürdőszolgáltatás kiépítése bő két évtizedre is kitolhatja a megtérülést. „A budapesti prémiumkategóriás hotelek esetében 10 év körül van a megtérülés, ez kb. 5 százalékos hozam, míg a nagyobb kockázatot futó hotelek esetében a magasabb hozamelvárás miatt inkább 12-15 évről, de egy komoly üzleti stratégiaváltás előtt álló szálloda esetében akár 20 évről is beszélhetünk” – magyarázza Laurent Lassier.

A szakértők inkább háromcsillagost vennének

A szállodaipar egésze egyébként kiemelkedően jó számokat produkált az első félévben a CBRE szerint; a vendégéjszakák száma 13 millióra nőtt, melyet 5,8 millió vendég töltött el Magyarországon (míg egy évvel korábban ez a szám 12,96/5,8 millió volt). Az átlagosan eltöltött 2,24 éjszaka már alig marad el a nyugati országok kb. 2,5 éjszakás átlagától, ráadásul Flesch Tamás szerint „van még plusz fél nap a városban”, és fejlődni is van hová: Bécsben kétszer akkora a szállodai kapacitás, mint Budapesten, míg a foglalási arány jelenleg 73,9 százalékos csúcson áll.

Beszédes ugyanakkor, hogy az első félévben átadott 590 új szoba egyike sem gyógyszállóban épült, de a kilátásban levő, év végéig elkészülő 1400 és a további 1600, fejlesztés alatt álló szoba is városi (elsősorban budapesti) hotelekhez köthető. Idén nagy nemzetközi láncok brandjei nyitottak házakat, és a közeljövőben is csak fajsúlyos nemzetközi szereplők (a katari tulajdonosi hátterű Marriott W és Renaissance, a német H2 valamint egy Hard Rock) érkezése várható.

ibiss
ibis Styles Budapest Airport

„Ha a bevételt a ráfordított idővel és energiával, a megoldandó problémák számával súlyozzuk, a legjobban egy háromcsillagos Ibis hotellel jár az egyszeri befektető.

A gyógyszállók amolyan beleszeretős kategória; az, aki egyszer már vett ilyet, hajlamossá válhat gyűjteményt építeni belőle

– mondja egy név nélkül nyilatkozó szakértő. A resortok vonzó arculata mellett persze az is csábítja a beruházót, hogy a prémium termékeknek számító gyógyhoteleket magasabb áron lehet értékesíteni, mint egy átlagos városi hotelt. Ugyanakkor „ma Magyarországon nagyobb kockázata van egy gyógyszálloda építésnek, mint Budapesten egy városi hotelbe fektetni” – szögezi le Flesch Tamás – nem csoda, hogy a külföldi befektetők inkább a turistáknak építenek hotelt Budapesten, és a vidéki resortokat meghagyják a magyar beruházóknak – legfeljebb átadás után megvásárolják azokat.

Nincs spa, nincs vendég

A szállodaiparban egyébként a bevételnövekedés ellenére is romlott valamelyest a jövedelmezőség, aminek a működési költségek eddig nem tapasztalt növekedése az oka. A kúracsomagok (masszázs, egyéb kezelések) nélküli spa maga egy szállodának minimális bevételt hoz, hiszen legtöbbször ingyenes, fenntartása viszont az energiaárak mellett pluszterhet ró a bérköltségekkel és munkaerőhiánnyal küzdő üzemeltetőkre.

gyogy

Bár a szobaárak körülbelül 10 százalékkal nőttek, ennek jelentős részét a növekvő munkabérek felszívják, jó hír, hogy a bevételnövekedés legalább fedezi ezeket a költségeket. Azt azonban a teljes szakma pozitívan értékeli, hogy a 2020-tól esedékes áfacsökkentés további fedezetet jelenthet a munkabérekre, sőt, felújításokra és profitra is futná belőle – mondja Hegedűs Attila. Laurent Lassier rámutatott: bár egy spa általában nem termel olyan jelentős bevételt a vidéki hoteleknek, mégis, ha nincs ez az szolgáltatás, a vendégek kevésbé szívesen jönnek.

Így hát hotele válogatja, ki, hol tud húzni a nadrágszíjon. A Hunguest egerszalóki resortjában, a Salirisben például a tb-kártyások kárára szorítottak:

tavaly ősz óta a hotel példátlan módon nem vállalja, hogy a beutalóval, a társadalombiztosítás támogatásával érkező betegeket is fogadja.

Bár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) kötött szerződés alapján a nagyobb fürdők rendszeresen fogadnak jellemzően idős, kevésbé tehetős tb-kártyás betegeket, a szolgáltatóknak nem kötelező ilyen szolgáltatást fenntartaniuk – de eddig illett. Az eset azért is váltott ki felháborodást, mert a Salirisbe az állami MFB Bankon keresztül közel 11 milliárd forintnyi közpénzt öltek, és az tavaly az állami felszámolótársaságtól nyomott áron (nem hivatalos források szerint 2,3 milliárd forintért) került a Hunguesthez.

salok
Saliris Hotel**** Egerszalók

Ehhez hasonló veszteséggel záruló ügyletre egyébként egyik általunk megkérdezett hotelszakember sem tudott hasonló nemzetközi példát felhozni. Miközben más fürdőkomplexumokban a gyógyászatot már eleve veszteségesnek tervezik, és arra várnak, hogy a NEAK emelje a térítési díjakat, egy név nélkül nyilatkozó szállodai szakember szerint teljesen érthető, hogy a Saliris üzletpolitikai okokból nem kötött szerződést az egészségbiztosítóval. „Telt házzal dübörögnek a hosszú hétvégéken, és sajnos a tb-sek többsége nem differenciál, a legforgalmasabb időszakokban mennének ők is. Ha maga szállodás lenne, akinek kötelező teljesíteni az üzleti tervet, melyik vendéget választaná: amelyik sokat fizet, vagy amelyik keveset?”
Nekünk a pancsolás a wellbeing

A megoldás a szolgáltatások differenciálásban rejtőzhet; Franciaországban például más hotelek szerződnek az egészségbiztosítóval, és mások, amelyek a wellbeing jegyében az ott divatos thalasso-terápiát kínálják. „A thalasso-terápiába tartozhat bármilyen spa, mozgásforma, vagy akár fogyókúrás program, melyet egy terapeuta vezetésével, csomagban használ a szállóvendég. Ezeknek a csomagoknak nagyon borsos áruk van; jellemző, hogy vidéken a helyiek nem is nagyon látogatják ezeket a resortokat” – mondja Laurent Lassier.

A francia szakember szerint Magyarországon egyelőre nehéz lenne differenciálni, hiszen

a resortok magyar vendégei inkább csak pancsolni szeretnek, más szolgáltatásokat, melyekért fizetni kellene, alig vesznek igénybe.

Nemrég a legnagyobb francia thalasso-terápiás lánc tulajdonosa felmérte a magyar piacot, de arra jutott, hogy erre a költséges és komplex szolgáltatásra az itteni vevőkör nem tart igényt, így nem építenek házakat. A szállodaszövetség elnöke viszont úgy véli, igenis lenne hely Magyarországon egy harmadik nagy gyógyláncnak – csak a terméknek kell elég különlegesnek, és persze elérhető árúnak lenni.

Válságálló Budapest

Flesch Tamás szerint a belföldi turizmus tortáját már nem lehet tovább szeletelni, a szektor fejlődése a külföldi vendégektől függ, így a többi szakemberhez hasonlóan a kongresszusi központ és regionális repterek megépülésében, valamint a vidéki infrastruktúra és a Liszt Ferenc-reptér fejlesztésében látják a jövőt. „Párizsban például nem kell átutazni a városon a reptérről a pályaudvarig, az ország bármely szeglete elérhető a reptér mellől induló vonatokkal” – emeli ki Laurent Lassier.

reputer

Míg a vidéki resortok foglaltságát a hosszú hétvégét alakítják, Budapesten már gyakorlatilag megszűnt a szezonalitás; a fürdőknek is köszönhető, hogy februárban éppúgy özönlenek a turisták a városba, mint nyáron. „Már senki nem hiszi el, hogy még mindig ilyen jó – mondja Flesch Tamás a válságváró hangulat kapcsán. – De Budapest lassan olyan termékké válik, hogy a magyarországi turizmusnak egy újabb válság esetén sem lenne komoly félnivalója.”

Az általános pozitív hangulatot jelezheti az is, hogy végre megtörténik a Gellért Hotel megújítása, igaz, azt már nem a Danubius, hanem – amennyiben a tranzakció sikerrel zárul – új tulajdonosa, a magyar-amerikai hátterű Indotek vállalná magára, és a renoválás után egy luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot bíznának meg az üzemeltetéssel.

gellerthot

„A Gellért árából nagyjából az összes Danubius-házat fel lehet újítani, érthető az eladás” – kommentálta az esetet egy szállodaszakértő. A Gellért-fürdőt, melyet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltet, nem érinti a felújítás, „de nem lennék meglepve, ha előbb utóbb azt is felhúznák a luxushotel színvonalára – akkor viszont a belépőjegyek árát is emelni kell, ami még jobban szűrné a vendégkört”.

Forrás: hvg.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details