2024. április 28., vasárnap - Valéria

Archívum

Turisztikai látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál

2018-12-07 687

kisbalcsiLetették az alapkövét a Kis-Balaton Látogatóközpontnak Fenékpusztán. A teljes projekt fejlesztése 1,2 milliárd forintos uniós támogatással valósul meg. Kis-Balaton a hazai természetvédelem emblematikus helye, ahol egy teljesen formabontó, mégis tájba illő, külső energiaforrást nem igénylő látogatóközpont kivitelezése kezdődik meg, földtakarással és növényekkel a tetején,...

...napelem-parkkal, talajszondás fűtési rendszerrel - fogalmazott Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a létesítmény alapkőletételén.

alap

Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője, Zala megye fejlesztési biztosa arról beszélt, hogy régi vágya a térségnek a Kis-Balaton részben még rejtett kincseinek jobb bemutatása. "Az új látogatóközpont jó helyen, jó feltételek közt valósulhat meg, közel a turistaáramlathoz, így bekapcsolódhat a térség aktív turizmusába is szárazföldön és vízen egyaránt" - fogalmazott, utalva a Hévízi-csatorna közelségére.

Látogatóközpont extrákkal

A BfNPI közelmúltban létrehozott látogatóhelyeinek hálózatába (tihanyi Levendula Ház, bakonybéli Pannon Csillagda, Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont) illeszkedik az Igazgatóság legújabb Kis-balatoni fejlesztése is. A projektterület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, innen indulnak a szakvezetések és terepi programok a jelenleg évi 5 000-10 000 fő látogató részére. Ennek a jelentős látogatói érdeklődésnek a kiszolgálására épül a látogatóközpont.

A projekt célja egy bemutató látogatóközpont kialakítása ezen kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeinek közvetítésére új ökoturisztikai attrakció létrehozásával, unikális kínálat biztosításával a régió turisztikai kínálatában. A tájba illeszkedő, mai kor igényeit szem előtt tartó, több funkciós épület kiinduló pontja lesz a terület élővilágát bemutató szárazföldi és vízi túráinak. A kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják az élővilág változatosságát és az ökológiai összefüggéseket. A kiszolgáló funkciók (étterem, bolt, játszótér) szintén hozzájárulnak a látogatók kellemes itt tartózkodásához.

A fejlesztés jelentős környezettudatos megoldásokat tartalmaz: zöldtető; hosszhomlokzatok tornácos kialakítása (árnyékolás); talajszondás hőszivattyús rendszer (fűtés, hűtés); biológiai szennyvíztisztító; napelemekből álló háztartási méretű kiserőmű (áram termelés).
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI), több mint 20 éve nagy hangsúlyt fektet természeti értékeinek élményszerű bemutatására. A sokszínű értékeket és védelmük fontosságát 14 látogatóhely, évi 150 rendezvény, számos környezeti nevelési és turisztikai szolgáltatás közvetíti a nagyközönség felé.

További fejlesztések a térségben

Puskás Zoltán a projektgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, folyamatosan nő az érdeklődés a térség iránt, miközben a látogatók fogadására már régóta alkalmatlan a meglévő infrastruktúra.

A tervek szerint 2020 június közepéig épül meg a Kis-Balaton kapujának is nevezhető új látogatóközpont a Vönöczky Schenk Jakab kutatóház szomszédságában, mintegy 1300 négyzetméteren, moziteremmel. Lesznek kültéri attrakciók, köztük játszótérrel. A projekt részeként a Diás-szigeti Fekete István emlékház mellett felújítják a Matula-kunyhót, és sor kerül eszközbeszerzésekre is.

2020-ig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság - amelynek területén épül meg az új látogatóközpont - összesen 5 milliárd forintnyi támogatásban részesülhet a KEHOP és a GINOP forrásaiból a projektjei megvalósításához.

Fejlődő nemzeti parkjaink

Rácz András kiemelte: mára a hazai ökoturizmus legjelentősebb tényezőivé váltak a nemzeti parkigazgatóságok. Ezek működtetik a felét a mintegy 700 magyar ökoturisztikai létesítménynek, éves szinten 1,6 millió regisztrált és ennél sokkal több nem regisztrált látogatót vonzva túraútvonalaikon, tanösvényeiken. Az elmúlt 6-8 évben 50 százalékkal nőtt az érdeklődés ezen látogatóhelyek iránt - tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy 2020-ig az ország tíz nemzeti parkja több mint 60 milliárd forint uniós támogatáshoz jut beruházásaira, amelynek révén mintegy 100 ezer hektáron javulhat a természeti környezet állapota.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details