2024. május 4., szombat - Mónika

Archívum

Sikerrel zárult a 26. CAFe Budapest

2017-10-30 1054

CAFe budapest 2017 logo datum nelkul HUN CMYKDanilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos duplakoncertjével, a vadonatúj LOL című balettelőadással, Elek Judit rendező különleges összművészeti produkciójának bemutatójával, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár díjátadójával és a Kuplung Sounds Good sorozat teltházas zárókoncertjével fejeződött be...

...a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A fesztivál 17 napja alatt idén 242 kortárs zenei, tánc-, opera-, színházi, könnyű- és világzenei, jazz és képzőművészeti program, köztük számtalan ősbemutató és premier töltötte meg 49 helyszínen a főváros jelentős kulturális intézményeit és köztereit.

 „A fesztivál idei mérlege: két és fél hét, rengeteg teltházas produkció, nagyszerű és kíváncsi közönség, valamint a fesztivállal együtt élő város, ami bizonyítja, hogy Budapest milyen ragyogó tér és közeg a kortárs művészet és kortárs alkotók számára” – összegezte Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a CAFe Budapest idén rekordszámú bemutatónak, összesen 51 új mű premierjének, magyarországi bemutatójának adott helyet. Köztük is kiemelkedő jelentőségű volt világhírű zeneszerzőnk, Eötvös Péter Multiversum című alkotása, amely a hamburgi világpremier után mindössze néhány nappal érkezett Budapestre. Megvalósulásához a fesztivál megrendelőként és koprodukciós partnerként járult hozzá. „A régió egyik legfontosabb kortárs művészeti fesztiváljaként a siker egyik kulcsa, hogy ilyen kivételes, nagy nemzetközi figyelemre számot tartó művek megszületésében nagy örömmel vállalunk katalizátor szerepet. Feladatunknak tartjuk, hogy a fesztiválközönség minden évben olyan különleges produkciókból válogathasson, amelyeket itt, nálunk láthat először"  - fogalmazott Káel Csaba.

Bartók és Kodály öröksége páratlan gazdagságban és sokféleségben jelent meg a fesztiválon. Tan Dun, az Oscar-díjas karmester és zeneszerző a CAFe Budapest nyitókoncertjét követően arról beszélt, hogy milyen kiváló a budapesti fesztiválközönség és mennyire meghatározó, pályáján új korszakot nyitó élmény volt számára, hogy példaképe Bartók hazájában állhatott színpadra a mester művével és egy saját kompozíciójával. A jazz műfajában többek között Oláh Kálmán zeneakadémiai estje emlékeztetett a Kodály-életmű egyetemes hatására.

A fesztivál idei fókuszában az izraeli kultúra és művészet állt, így a közönség és a szakma részéről is kiemelkedő figyelem kísérte többek között Avishai Cohen koncertjét, az Izrael Balett két teltházas vendégjátékát, valamint a Jerusalem, My Love című különleges Anima Sound System koncertet is.

„Jó volt látni, hogy a közönség a CAFe Budapest idején belakja a teljes várost, hiszen a fesztivál keretében a főváros legfontosabb intézményei és játszóhelyei fogtak össze és gondolkodtak együtt – a kis kiállítóterektől a legfontosabb fővárosi színházakig és koncerttermekig. Ebből áll össze az igazi CAFe Budapest-élmény” – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az operatív testület tagja. A fesztivál 2017-ben nagy hangsúlyt fordított a látványos, meglepő, rendhagyó városi helyszínekre, és számtalan különleges köztéri akcióval lepte meg a Budapesten sétálókat. A fesztivál záróhétvégéjén például négy alkalommal telt meg a Kálvin tér a Bandaloop lélegzetelállító performanszának köszönhetően. A vertikális tánc amerikai úttörői először jártak Magyarországon, és kiemelték, milyen fontos, ahogy az utca embere előbb közönséggé, majd egy pillanatra közösséggé is válik egy-egy ilyen élmény hatására. Az irodaház oldalán táncra perdülő táncosok fotói pillanatok alatt elárasztották a közösségi média felületeit, a fotó- és videómegosztó oldalakat.

A hazai kortárs táncművészet két jeles alkotója, Frenák Pál és Bozsik Yvette is új produkcióval jelent meg a fesztiválon. Különleges együttállás, hogy mindkét koreográfiában felvillant a Távol-Kelet kultúrája, a japán butoh tánc esztétikája, a hirosimai atomtámadás motívuma és ezen keresztül közösség és egyén viszonya, felelőssége. „Egy kortárs művészeti fesztivál lényege éppen ez: a CAFe Budapest képes arra, hogy olyan inspiráló és kreatív platformot teremtsen a művészeknek, amely rávilágít a párhuzamos gondolatokra, közös pontokra, felszín alatti összefüggésekre. Fontosnak tartom, hogy a fesztiválon belül kirajzolódjanak bizonyos mikrotrendek, hogy több különböző nézőpontból adjunk választ a legaktuálisabb kérdésekre: az új, smart technológiák, a mesterséges intelligencia, a szoftverek/gépek és az ember viszonya például szintén több különböző műfajú produkcióban is markánsan jelen volt” – mondta Káel Csaba, kiemelve, hogy egyes, a fesztivál keretében bemutatott új produkciókat az évad további részében több alkalommal láthat majd a közönség.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál missziójának szerves része, hogy integrálja a legizgalmasabb városi gondolatokat, hogy keretet ad és perspektívát teremt a városban zajló fontos sorozatoknak, kezdeményezéseknek minden műfajban. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a kultúráért felelős tárca és a főváros összefogásával, a Müpa és a BFTK közös szervezésében megvalósuló fesztivál a kulturális terület legfontosabb szereplőinek és szervezeteinek biztosít lehetőséget az együttműködésre. A fesztivál-a-fesztiválban programsorozatok és együttműködések idei sikere a várakozásokat is felülmúlta. Több mint harmincezren látogattak el Közép- és Kelet-Európa vezető képzőművészeti vásárára és kiállítására, az Art Market Budapestre, hatalmas érdeklődés övezte a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe eseményeit az Iparművészeti Múzeumban, csordultig töltötte a Tesla tereit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, és 30. születésnapját ünnepelte a magyar zeneszerzés több generációjának fórumot biztosító Mini-Fesztivál. Nagy, közös sikertörténet a CAFe Budapest keretében életre hívott és a második évben is kivételes nemzetközi programot felvonultató Budapest Ritmo Fesztivál is, amely a szakma és a közönség visszajelzései alapján is rekordidő alatt a térség meghatározó világzenei fesztiváljává nőtte ki magát.


CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt több mint két és fél évtizedben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városi fesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

„A négy évvel ezelőtt választott új fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál sokszínű programjával vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

További információ: www.cafebudapestfest.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

More details
Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

More details
Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

More details
Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details