2023. december 5., kedd - Vilma

Archívum

Hogyan lehetne zöldebb Magyarország?

2014-03-26 2437

A napelemek, elektromos autók és a prospektusokkal megrakott standok között sétálva német és orosz szavakat is el lehetett csípni a múlt heti Renexpón. A szakkiállításon a látogatók olyan magyar innovációkkal is megismerkedhettek, mint a „tehénként" működő biogázüzem vagy a nyári hőségben is pincehőmérsékletet biztosító szigetelés.

A rendezvény fókuszában idén is a zöld és a megújuló energiák álltak. »„Az elmúlt években az energetikában világszerte jelentős változások történtek, nemcsak az innováció, hanem a szakpolitika területén is. Gondoljunk csak az orosz-ukrán vagy az arab helyzetre, de az Egyesült Államok palagáz-termelése vagy a németországi atomerőművek fokozatos leállítása is szintén hatalmas változást hozott" – emelt ki néhány nemzetközi „mozzanatot" Varga István, a Renexpo szakmai igazgatója.

A szakértő szerint idehaza a jövőt illetően természetesen kulcskérdés az energiatakarékosság előtérbe helyezése, de emellett legalább annyira fajsúlyos terület (lenne) az energiahatékonyság is. „A lakossági és az ipari épületállomány felújítása jelentős gazdasági potenciált jelentene a cégek számára. Egy ilyen energiahatékony korszerűsítés nemcsak a nyílászárók vagy a szigetelés cseréjét, hanem ettől jóval komplexebb átalakítást jelent. Sokatmondó adat, hogy Magyarországon a 4 millió lakás és a 2,5 millió épület 80 százaléka már most sem felel meg a jelenlegi európai és hazai követelményeknek. Főleg a hőenergia-felhasználás területén kellene előrelépés. Az energiapazarló épületek tömeges rendbetételével ugyanis akkora energia-megtakarítást lehetne elérni, ami vetekszik akár egy paksi beruházás nagyságrendjével" – magyarázta Varga István.«

A fejlesztési tárca zöldgazdaság fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az expó megnyitóján jelentette be, hogy a kormány az Európai Bizottság elé terjesztette a lakások energetikai felújításának támogatására kidolgozott programot. A tervezetben szerepel a nyílászárók cseréje, a falak és födémek hőszigetelése, a gépészet megújítása, de az okos mérők felszerelése is. A finanszírozás kidolgozása az uniós elfogadást követi, de várható, hogy a közösségi pénz mellett kedvezményes kamatozású hiteleket is kaphatnak a lakásaikat felújítók.

Hizó Ferenc kitért arra is, hogy a panelprogram keretében eddig 50 milliárd forint kifizetett támogatással 220 ezer lakás újult meg, és döntés született a 320 ezres lakásszám eléréséről. Az Új Széchenyi Terv keretében 2011-ben 40,5 milliárd, tavaly és tavalyelőtt pedig összesen 105 milliárd forint pályázati pénz állt rendelkezésre a megújuló energia és az energiahatékonyság támogatására.

A Renexpón az energiatudatosság jegyében az e-közlekedés előnyeivel is megismerkedhettek a látogatók. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ standján egy elektromos autót és egy e-robogót is kiállítottak. A társaságcsoport szakértőjétől megtudhattuk, hogy az első – sok szempontból még kezdetlegesnek számító – elektromos meghajtású autók már a XIX. század végén nagy számban jelen voltak az Egyesült Államok, sőt Európa útjain is.

Érdekesség, hogy Magyarország élenjáró volt az elektromos rendszerek kidolgozásában. Jedlik Ányos mérnök 1828-ban építette meg a világ első elektromos hajtású autómodellét. Az első villanyautót az 1830-as évek elején gyártották, amelyben az áramot egyszer használatos telepek biztosították. A XX. század elején viszont az elektromos megoldást háttérbe szorították a belső égésű motorok, de a 70-es évektől ismét lendületet vettek az e-közlekedéssel kapcsolatos kutatások.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként 2010 szeptemberében Budapesten nyitotta meg az első nyilvános e-töltőállomást. A standon a játékosabb kedvű látogatók 3D-s e-autóversenyen is részt vehettek, de természetesen azok is hasznos információkkal lehettek gazdagabbak, akiket a megújuló energiafelhasználás, így például a napelemek telepítése vagy a Zöld Tarifa érdekelt.

A szakkiállításon a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) is szerepelt vállalt, és a szervezet már második éve segített abban, hogy a kisebb innovatív társaságok is a kiállítók között legyenek. Idén hét felkarolható pályázó mutathatta be fejlesztését. Volt közöttük olyan informatikai cég, amely pince-hőmérsékletű burokkal képes körbevenni a házat, ami főleg a légkondicionálás költségeit vágja vissza drasztikusan. De olyan fejlesztést is bemutattak, amely a tehenészeti telep hulladékából állít elő biogázt és trágyát.

A NIH pályázatára idén kétszer annyian jelentkeztek. Spaller Endre, a hivatal elnöke szerint ez is jól érzékelteti, hogy a hazai kkv-k közül sokan rendelkeznek olyan tudással, amellyel akár nemzetközi sikereket is el lehet érni. A kisvállalkozások méretükből adódóan a multikhoz képest töredék annyi forrásból gazdálkodnak, viszont a magyar mérnökök tudásának köszönhetően így is – akár külföldön is keresett – piacképes innovációkat tudnak létrehozni.

Spaller Endre kérdésünkre elmondta: a vállalkozásoknak érdemes nemzetközi együttműködésben is gondolkodniuk, hiszen az Európai Unió jelentős forrásokkal támogatja a határokon átnyúló fejlesztéseket. Hozzátette: a tapasztalatok szerint a német cégek, befektetők részéről például számottevő érdeklődés tapasztalható a magyar innovációk iránt.

(Forrás: hír24.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Karácsonyi programok a Termesz Szerszámházban

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

More details
Advent a Magyar Nemzeti Galériában

Advent a Magyar Nemzeti Galériában

More details
Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

More details
Adventi vásár Sopronban

Adventi vásár Sopronban

More details
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

More details
30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

More details
Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

More details
SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

More details
Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

More details