2020. szeptember 20., vasárnap - Friderika

Promóció

Egy üzletember, akinek az arcát mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy ki ő

53

130 éve, 1890. szeptember 9-én született az az amerikai üzletember, Harland David Sanders, akinek az arca világszerte ismert, a neve azonban már sokkal kevésbé.

De ha hozzátesszük, hogy ő alapította a KFC-t, később pedig a márka jószolgálati nagykövete és szimbóluma lett, aminek részeként az ő portréja szerepel a cég logóján, akkor valószínűleg már mindenki tudja, kiről van szó. Életútja azért is különleges, mert - számtalan kudarc után - karrierje gyakorlatilag nyugdíjas korában kezdődött, hiszen ekkor alapította meg a máig ismert gyorsétteremláncot, amely elvezette őt a sikerhez.

A KFC (1991-ig hivatalos teljes nevén Kentucky Fried Chicken) a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. Az éttermek fő profilját a csirkehús felhasználásával készült ételek adják, amelyeket évtizedek óta azonos recept alapján készítenek.

Szerte a világon évi több mint egymilliárd csirkéből készült ételt esznek a vendégek a cég éttermeiben.

Az Egyesült Államokból kiindulva ma már a Föld 137 országában találkozhatunk Harland Sandersnek, a KFC alapítójának arcképével, ami a cég védjegye.

Harland David Sanders 1890-ben született egy farmon, Indiana államban. A főzéshez szükséges alapokat elég korán elsajátította, miután apja hatéves korában meghalt, és ekkor édesanyja rábízta kisebb testvérei felügyeletét, valamint a főzést. Hétéves korára már remekül készítette a helyi specialitásokat. Az ezt követő 30 évben azonban sok mindennel foglalkozott, csak a főzéssel és a vendéglátással nem: volt biztosítási ügynök, tűzoltó, napszámos, villamosvezető és benzinkutas is.

Ám ez utóbbi foglalkozás végül visszavezette a főzéshez, amikor az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság idején a betérő ügyfeleket saját készítésű étellel kínálta saját asztalánál, mert étterme akkor még nem volt. Mivel látott fantáziát ebben a dologban, ezért

elkezdte tökéletesíteni receptjeit, majd saját franchise hálózatot hozott létre, így 1930-ban megnyitotta első panzióját és éttermét, a Sanders Court and Cafét, a Kentucky államban fekvő Corbinban.

Sanders volt a főszakács, a felszolgáló, a pénztáros és a kis helyiség névadója is. Remek főztjének híre gyorsan terjedt, így egy idő után az autósok már inkább csak enni jártak hozzá.

Persze, ha azt gondolnánk, hogy így született meg a KFC, nagyot tévedünk, mert bukások sora várt még ezután rá. Kétszer is megpróbált elindítani egy étteremláncot, de mindkétszer sikertelenül.

kfc2

Hiába finomította az ételek receptjeit, ekkor még nem létezett a híres, általa kifejlesztett, a mai napig ismert Kentucky panír, ezt csak 1940-ben készítette el.

Ám a siker továbbra is váratott magára, és lassan elérte a nyugdíjas kort. Ő azonban nem szerette volna a nyugdíjasok

eseménytelen életét élni, ezért 62 éves korában, 1952-ben új vállalkozást indított – innen számítják a Kentucky Fried Chicken megalapítását.

Meg volt ugyanis győződve arról, hogy az általa kifejlesztett csirkeételekre van igény: autójával járta az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat. Ha kedvező választ kapott egy helyen, akkor szóbeli egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap – ez volt a franchise-megállapodás alapja.

1964-re Sanders listáján már 600 társult étterem szerepelt az Egyesült Államokban és Kanadában. Ugyanebben az évben kétmillió dollárért eladta a részesedését befektetőknek. Sanders továbbra is a cég szóvivője maradt, aminek eredményeként egy 1976-os felmérés alapján az ország második legismertebb arcának számított.

kfc

Az új tulajdonosok irányítása alatt a Kentucky Fried Chicken Corporation gyors növekedésnek indult. A Heublein Inc. 1971-ben 285 millió dollárért felvásárolta a vállalatot, hét évvel később pedig, 1986-ban a PepsiCo már 840 millió dollárt fizetett a KFC részvényekért.

2002-ben újabb tulajdonosváltás történt, amely után a Yum! Brands kezében összpontosuló KFC, Pizza Hut és Taco Bell éttermekkel együtt, a kereskedelmi egységek számát tekintve, a világ legnagyobb étteremlánca jött létre.

Sanders 1980-ban, 90 évesen halt meg. Élete különleges és példaértékű lehet sokak számára, hiszen bebizonyította, hogy az igazi munka mindig meghozza a gyümölcsét, kitartónak kell akkor is lenni, amikor már minden veszni látszik.

(Forrás: origo.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Indítsuk újra BETA szerszámokkal!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

Csokoládé - és Édességünnep a Bazilika előtt, 2020. szeptember 18-20.

More details
Mindenki másképp csinálja!

Mindenki másképp csinálja!

More details
Gurulni következmények nélkül!

Gurulni következmények nélkül!

More details
Átadták az idei Business Excellence-díjakat

Átadták az idei Business Excellence-díjakat

More details
Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

Budapesti képregényfesztivál, 2020. szeptember 25-27.

More details
Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

More details
Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

Ma premierrel nyit újra a Pesti Magyar Színház

More details
Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

Nemzetközivé bővül a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató

More details