2024. július 25., csütörtök - Kristóf, Jakab

Archívum

MEDICA / COMPAMED Düsseldorf, 2023. november 13-16.

2023-11-06 825

Az orvosi ellátás, a termékfejlesztés és a gyártás teljes értéklánca egy helyen, egy időben. Legyen szó ortopédiai eszközökről (például térd- vagy csípőprotézisekről), csontokban alkalmazott csavarokról vagy sebészeti eszközökről, fogászati vagy egyéb implantátumokról, laboratóriumi technológiáról, képalkotó és diagnosztikai berendezésekről, vagy akár informatikai rendszerekről, a piac gyors növekedést mutat, és egyre nagyobb elvárásokat támaszt a beszállítói bázissal szemben. A rugalmasság és az innovációs hajlam itt mindennél többet ér, ahol pedig ezt be is lehet mutatni, az a MEDICA / COMPAMED vásárkettős.

 Nőtt a lemaradásunk az innovációban

Jókora szakadék tátong Magyarországon a tervezett és a megvalósított fejlesztések között, pedig közhely, hogy azok a cégek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, jobban reagálnak a piaci változásokra. Piaci változásból márpedig most bőségesen kijut minden szektornak. A magyar gazdaságban a tervezett innovációk – a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben – rendkívül alacsony szintre estek. Ezzel pedig nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU-átlaghoz képest is. Ennek megfelelően hazánk az Európai Bizottság évente felállított európai innovációs rangsorában 2022-ben a 21. helyet foglalta el, vagyis a „Feltörekvő innovátorok” kategóriában maradtunk.

Az üzleti világban van egy meghatározó egyenlet: ötlet + technológia = hatás. A vállalatokat gyakran az egyenlet elemei közötti függőség akasztja meg. Sokszor gondolják azt, hogy a megfelelő nagy ötlet hiányzik, és arra várnak, hogy valakinek a fejében kigyullad a fény. Azonban a kicsi, gyakorlatias gondolatok is beindíthatnak egy láncreakciót, ami nagyobb hatékonyságot és nyereséget eredményez. Ehhez persze a megfelelő folyamatokra és technológiákra is szükség van. Csak akkor keletkezik érték, ha az egyenlet minden eleme megvan.

Hazánk szolid innovációs átlagából némiképp kiemelkedik az egészségipar. A szektor nemcsak a magas K+F+I ráfordításával, hanem a szabadalmak magas arányával is kitűnik a feldolgozóipari területek közül. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint 2022-ben az összes hazánkban hatályos szabadalom egyharmada, 33,5 százaléka egyetlen szakterületre, a gyógyszerészetre koncentrálódott, ami 11 984 hatályos gyógyszeripari szabadalmat jelentett.

Ahol megéri jelen lenni

A hozzáértők nagyjából 500 000-re becsülik a különböző orvostechnikai termékek – latex kesztyűk, terhességi tesztek, vagy éppen ortopédiai implantátumok – számát, és a Föld öregedő lakossága folyamatosan növekvő keresletet jelent az iparág számára. Európa-szerte a több mint 27 000 orvostechnológiai cég több mint 675 000 embernek ad munkát, jóval többnek, mint maga a gyógyszeripar. A legtöbb orvostechnológiai vállalkozás Németországban működik, amely ország nem véletlenül számít a magyar egészségipar fő felvevőpiacának, ahova az exportunk több mint egynegyede irányul. Németország sokat tesz azért, hogy a magyar orvostechnológiai ipari termékek külkereskedelmi mérlege folyamatosan pozitív maradjon. Németországon belül pedig Düsseldorfnak van kiemelkedő szerepe abban, hogy a magyar egészségipari vállalkozások is meg tudják mutatni erősségeiket a világpiacon.

Mindenki itt van, aki számít!

Az orvostechnológia ágazatok széles körét öleli fel: a diagnosztikát, terápiát, képalkotást, továbbá ide sorolhatók a terápiához vagy diagnosztikához tartozó különféle eszközök, berendezések, köztük optikai, gyógyászati segédeszközök, egyszer használatos eszközök, információ- és kommunikációtechnológián alapuló eszközök. 2023. november 13-16. között összesen több mint 5 000 kiállító cég mutat be ezekből átfogó képet Düsseldorfban, az orvosi és orvostechnológiai termékek teljes értékláncát lefedve a termékfejlesztéstől kezdve a gyártáson át az értékesítés utáni szolgáltatásokig.

A MEDICA és COMPAMED orvostechnikai szakkiállítások forgatókönyvét aligha lehetne a valóságnál izgalmasabban megírni. A piac világméretű mozgásban van, az energia, a nyersanyagok, a szolgáltatások és számos áru ára emelkedik, az államilag finanszírozott egészségügyi ágazatok költségvetése ugyanakkor továbbra is erősen korlátozott. Mégis, nagyrészt a technológiai áttörések miatt minden eddiginél jövedelmezőbbnek tűnnek az új eljárásokba – például a mesterséges intelligenciába – történő befektetések. Fontos tehát, hogy akinek van mondanivalója az egészségüggyel kapcsolatban, az naprakész is legyen.

A MEDICA 2023 szakvásáron összesen 35 magyar vállalkozás jelenik meg novemberben, közülük 20 saját, egyéni, 15 pedig a támogatott, közösségi standon. A magyar cégek nagy része visszatérő kiállító, évről évre jelen vannak a MEDICA-n, de több olyan kkv is lesz, akik idén mutatkoznak be először a szakma vezető világvásárán.

Ötös az egészségiparnak

2023-ban a MEDICA öt külön világon keresztül mutatja be az egészségipari fókuszterületeit:

 • Laboratóriumi technológia és diagnosztika;
 • Orvostechnika és elektrosebészet;
 • Áruk és fogyóeszközök;
 • Fizioterápia és ortopédiai technológia;
 • Informatikai rendszerek és informatikai megoldások.

Ezek mindegyike változatos napirendet kínál rövid előadásokkal, beszélgetésekkel, valamint a termékhasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlatokkal:

 • MEDICA CONNECTED HEALTHCARE FORUM (digitális hálózatépítés, beleértve a MEDICA Start-up Versenyt és az Egészségügyi Innovációs Világkupát);
 • MEDICA HEALTH IT FORUM (informatikai kérdések);
 • MEDICA TECH FORUM (orvostechnológiai trendek);
 • MEDICA LABMED FORUM (innovációk a laboratóriumi orvoslásban).

Változatlanul „örök” téma a COVID világjárvány, aminek eredményeként nem utolsósorban szinte minden országban még nagyobb hangsúlyt kapott az egészségügy digitalizálása. A költségnyomás, valamint a szakképzett munkavállalók körében mutatkozó hiány már az termékfejlesztés terén is az intelligens folyamatok innovatív megoldásai felé tereli gyártókat.

Gyorsjáratban a beszállítók

Ha saját szemével szeretne meggyőződni arról, hogy mire képesek 2023-ban az orvostechnikai beszállítók, akkor Önt is várja a COMPAMED a düsseldorfi vásárközpont 8a és 8b csarnokaiban. Az itt kiállító cégek csúcstechnológiás megoldások széles skáláját mutatják be szintén öt részre osztva:

 • Gyártás és eszközök (pl. alkatrészek, gyártási folyamatok);
 • Szolgáltatások és tanácsadás (pl. kutatás-fejlesztés, szolgáltatások);
 • Anyagok (pl. műanyagok, üveg, kerámia, fémek, kompozit anyagok, ragasztók);
 • Micro Tech (például mikrokomponensek, mikrofluidika);
 • IT in Tech (szoftverfejlesztés és karbantartás az orvosi technológiában).

Az IVAM COMPAMED HIGH-TECH FORUM és a COMPAMED SUPPLIERS FORUM programok fontos iparági és technológiai trendeket követnek, és gyakorlati információkat adnak az új eljárásokról, termékekről és a nemzetközi piacokon végzett munka releváns aspektusairól.

A MEDICA 2023 és a COMPAMED 2023 szakvásárokkal kapcsolatos részvételi információk az alábbi honlapokon érhetők el:

www.medica-tradefair.com/
www.compamed-tradefair.com/

Magyarországi Képviselet

BD-Expo Kft.
Tel.: 1/346-0273
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.bdexpo.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

More details
SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

More details
Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

More details
Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

More details
Szirénások napja, 2024. július 27.

Szirénások napja, 2024. július 27.

More details
Balaton-átevezés, 2024. július 27.

Balaton-átevezés, 2024. július 27.

More details
Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details