Nyomtatás

Mindent a zöld mezőgazdaságról - Planet Budapest szakkonferencia, 2023. szeptember 27.

2023-09-04 498

Természetközeli módon, fenntarthatóan, nagyüzemben, nyereségesen termelni?  Ez vajon megvalósítható? Jöjjön el és hallgassa meg a Planet Budapest 2023 szakkonferencián a szakértők, vállalatvezetők véleményét!

A zöldítés drága? Igen, de lesz rá pénz

Az átálláshoz először is sok beruházás, azaz sok pénz kell. Ehhez jött létre a zöld finanszírozás, hiszen az Európai Unió és ennek részeként Magyarország is vállalta, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk. A klímacélok eléréséhez szükséges évi kb. 2000-2500 milliárd forint többletberuházáshoz a forrást a bankszektor tudja biztosítani.

Hogy hogyan? A Planet Budapest 2023 konferencián – amelynek szakmai partnere az IFUA Horváth – elmondják ezt a hazai bankszektor jelentős szereplői. A Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetője pedig értékeli a zöld finanszírozás jelenlegi helyzetét Magyarországon.

A konferencia áttekintést ad arról, hogy milyen kezdeményezések - termékek és szolgáltatások - vannak a bankokban a zöld finanszírozás előmozdítására. Fenntartható finanszírozási példákat mutatunk az agrár- és az élelmiszeriparból, vállalati zöld finanszírozási projektbeszámolóval is készülünk.

Ismerjen meg élenjáró gyakorlatokat, profitáljon mások tapasztalataiból! Csatlakozzon Ön is! A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. A zöld finanszírozás témakörét 2023.09.27-én, szerdán 10:00-től 17:30-ig járjuk körül. Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferenciaterem.

Hogyan változtassunk?

Nem kérdés, hogy másképp kell termelnünk, mint eddig. Mert most tönkretesszük a termőföldet. Mert a fogyasztók igénylik a vegyszermentes élelmiszert. Mert az Európai Unió támogatásai is a környezetbarátabb termelésre ösztönöznek.

Mert nem mondhatjuk, hogy élelmiszerhiány van vagy lesz, mert túltermelünk, túlfogyasztunk, mert pazarlunk. Mert nemcsak szenvedői vagyunk a klímaváltozásnak, hanem okozói is.
Mert bár az Alkotmányban is nevesített a hazai földvagyon védelme, jellemzően még sincs a haszonbérleti vagy adásvételi szerződésekben megállapodás a föld minőségéről, vagy kötelezettségvállalás annak minőségének megőrzéséről. Mert a talajok elsivatagosodásáért nemcsak a klimatikus változások felelősek, hanem sok más tényező is. Ezek a kizsákmányoló mezőgazdaság; a talajok műtrágyákkal való tönkretétele; a túllegeltetés; az erdőirtás; a?pazarló, szakszerűtlen?öntözés; a néhány évtizeddel ezelőtti nagy csatornázási és belvízelvezetési láz; a természetes gyepek beszántása; a vízigényes haszonnövények telepítése.

Talajaink minősége évről évre romlik – hogyan tudnak majd élelmiszert termelni az unokáink?

A természetközeli mezőgazdaság témakörét 2023.09.28-án, csütörtökön 10:00-től 17:30-ig tekintjük át. Helyszín: Hungexpo A pavilon, szekcióterem. Szerdán 10 órától Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélget Hernádi Zsolttal, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatójával, csütörtökön pedig Nagy István agrárminiszterrel.

A háromnapos Planet Budapest 2023 rendezvényen még sok érdekes témáról lesz szó, hiszen öt párhuzamos szakmai konferenciára kerül sor a Hungexpo A pavilonban, szeptember 27-29. között.

A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Információ: https://planetbudapest.hu/programok

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek