2024. május 8., szerda - Mihály

Turizmus

5 szuper túra Budapest környékén kezdőknek és haladóknak

643

Előny, ha van autónk, de az alábbi kirándulóhelyek tömegközlekedéssel is megközelíthetőek; a biztonság kedvéért ne hagyjuk otthon a feltöltött mobilt vagy a térképet, a túrabakancsot és az elemlámpát!

Nagy-Kopasz hegy – a legmagasabb Budán

A Budai-hegység legmagasabb pontja a Nagy-Kopasz. 559 méteres csúcsa inkább egy széles, fákkal borított fennsík, melynek tetején a vitorlára emlékeztető Csergezán Pál-kilátóból nézhetünk körbe a környező vidéken, és még leírás is van minden irányba arról, épp mit látunk. A Páty, Nagykovácsi és Telki határában található magaslatot a Budakesziből Telki felé tartó országút jobb oldalán találjuk, ott, ahol a Hidegvölgyi erdészlakot is. Itt indul a Sisakvirág tanösvény, mely a zöld háromszög turistajelzés mentén elvezet a kilátóhoz. Az erdőből kiérve egy sziklás, dolomitgyepes fennsíkon találjuk magunkat, ez a Tarnai-pihenő, és már a kiszögelléseiről is elképesztő a panoráma. Innen 15-20 perc felfelé a fák között megbúvó kilátó.

Spartacus-ösvény – a leglátványosabb

A Dunakanyar legszebb túraösvénye egykor vadászösvény volt, de 2015-ben átadták a nagyérdeműnek, így az egyszerű kirándulók is élvezhetik az 1930-ban létesített, kultikussá vált útvonalat. A hegy oldalában kanyargó szerpentinről időről időre feltárul a legszebb panoráma a Duna völgyére, az utat helyenként sziklatornyok szegélyezik. Még csak nagy szintkülönbségekre sem kell számítani, de legyünk éberek, az ösvény keskeny, libasorban javasolt haladni. Az ösvény Pilisszentlászló központjából indul, a zöld jelzésen kell haladni egy darabig a faluban. Visegrádig körülbelül 3-4 óra a túra, itt az Apátkúti-völgyben eldönthetjük, hogy balra fordulva Visegrádra érkezünk, vagy jobbra fordulva, körtúrává alakítva a kirándulást visszafordulunk a piros jelzést követve Pilisszentlászlóra, rászánva még 2-3 órát.

Prédikálószék – gyakorlott túrázóknak

A hegycsúcs a Dunakanyar egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, amelyet a 2016-ban épített kilátóban elhelyezett látogatószámláló adatai is alátámasztanak. Nevét sziklás, szószékre emlékeztető csúcsáról kapta. A 639 méter magas hegyre a 16 kilométeres túra 6-7 óra alatt teljesíthető, és az induláskor egy tábla is figyelmezteti a kirándulót, hogy a turistaút nehezen járható és kizárólag gyakorlott túrázók részére ajánlott. A jó kondi és a túrabakancs elengedhetetlen, de ha sikerül felérni a csúcsra, a fáradozásért Magyarország egyik legszebb panorámája kárpótol minket a Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal. Dömös központjából a Királykúti útra kanyarodva sétálunk ki a faluból; a piros háromszöggel jelzett út fog felvezetni a csúcsra, útba ejtve a különleges formájú Vadálló-köveket.

Nagymaros–Zebegény – kényelmeseknek

ottura2

Zebegény és Nagymaros is megközelíthető a Nyugatiból induló vonatokkal, így kézenfekvő lehet az egyik festői településből átkirándulni a Börzsönyön át a másikba. A kék kereszt jelzéssel ellátott úton egyszerűen és rövid idő alatt át lehet sétálni egy 8 kilométeres erdei úton, a két végpont a Nagymaros feletti Köves-mező kőkeresztje a Zebegény feletti kilátó Trianon-emlékműve. Nagymarosról indulva már a Köves-mezőre felérve is szemet gyönyörködtető kilátás fogadja a kirándulót a visegrádi fellegvárral, de semmi nem übereli az 1939-ben épült, bástya formájú Julianus barát-kilátóból nyíló, lenyűgöző panorámát. A környék másik páratlan látnivalója a Remete-barlang, de ide rossz időben nem javasolt a kitérő a meredek, csúszós ösvény miatt.

Dobogókő – ha jó energiákra vágysz

Sok mendemonda kering Dobogókő csakráiról, spirituális erejéről és energiáiról, de nem csak ezek miatt érdemes az új év első napját vagy napjait a pozitív évkezdet reményében itt tölteni. A 700 méteres tetőről, a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról lenyűgöző a panoráma, és kisebb-nagyobb körtúrákat is lehet tenni a csúcs körül, a legrövidebb (két kilométeres) a Thirring-körút a sárga jelzés mentén. Dobogókőn létesült az ország első menedékháza, és hétvégente a Facebook-oldaluk tanúsága szerint kinti bográcsételekkel, kürtőskaláccsal, forró csokoládéval várják a túrázókat. Tömegközlekedőknek ajánljuk a Pilisszentkeresztre vezető erdei ösvényt lefelé a kék jelzésen, a faluból ugyanazzal a busszal jutunk vissza Pomázra, amivel érkeztünk. Hirling Bálint fotósunk nemrég járt Dobogókőn, és szemkápráztató fotókat készített a dércsípte erdőről.

| Forrás: welovebudapest.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Dívák és ikonok - Új időszaki kiállítás a Zene Házában

Dívák és ikonok - Új időszaki kiállítás a Zene Házában

More details
Artmozik éjszakája, 2024. május 17.

Artmozik éjszakája, 2024. május 17.

More details
Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, 2024. május 23-25.

Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, 2024. május 23-25.

More details
Minden, amit a 45. Tour de Hongrie-ról tudni érdemes - 2024. május 8-12.

Minden, amit a 45. Tour de Hongrie-ról tudni érdemes - 2024. május 8-12.

More details
Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

More details
Skyview Airshow, 2024. május 12.

Skyview Airshow, 2024. május 12.

More details
Tacskós Közösség Országos Találkozó, 2024. május 12.

Tacskós Közösség Országos Találkozó, 2024. május 12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details