2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Albérletpiac: Ezekre figyelj, ha nem akarsz rosszul járni

569

Ha azt halljuk, hogy albérlet, azonnal bevillan mindenkinek, hogy mennyi veszély leselkedik a bérbeadókra, pedig a bérlőknek sincs könnyű dolguk. Néha történnek ideális találkozások, amikor minden gond nélkül zajlik, de sajnos sokszor a gyakorlat egészen mást mutat.

Hogy megkönnyítsük a bérlők és bérbeadók helyzetét, hoztunk néhány hasznos tippet és tanácsot, mire is érdemes figyelni.

„A bérlő késik a díjfizetéssel, lelakja a lakást, egyáltalán nem fizet, de kiköltözni sem akar. Ezzel szemben a bérbeadó nem segít, nem javít, nem adja vissza a kauciót, vagy esetleg jogtalanul vonogat le az összegből olyan károkért, amit nem a bérlő okozott - sorolta a problémákat Máriás Áron, a Nyolcas.com lakáskezelő cég ügyvezetője.

Egyre több a piaci szereplő

Az elszabaduló infláció miatt ismét sokan látnak fantáziát az ingatlanba való befektetésben, így egyre növekszik a lakást bérbeadó magánszemélyek száma. Ezzel párhuzamosan a kiadó lakások után érdeklődők, tehát a keresleti oldal is kezdi kiheverni a koronavírus-járvány utóhatásait. Sok fiatalnak van ismét stabil munkája, ami jó hír mindenkinek, örülhetnek most a bérbeadók is, mert úgy néz ki, lesz kinek lakást kiadni. Ettől függetlenül továbbra is sok a buktató, ráadásul igen erős versenyhelyzet alakult ki, így a bérbeadóknak és bérlőknek is fokozottan figyelniük kell, ha nem akarnak rosszul járni.

Nézzük Máriás Áron tanácsait, amit minden piaci szereplőnek érdemes megfogadnia.

1. tipp – Használjuk ki az összes létező hirdetési felületben rejlő lehetőséget

Magyarországon jelenleg 5-6 olyan hirdetési portál érhető el, ahol bérbeadó lakást lehet hirdetni, illetve kiadó lakás után lehet érdeklődni. Minél többet használunk ezekből a platformokból, annál jobb hatékonysággal találunk majd tulajdonosként bérlőt és bérlőként lakást.

Ennek egyszerű a magyarázata: kevesen veszik a fáradtságot, hogy minden online felületen jelen legyenek, hiszen ez egy idő- és energiaigényes feladat. Így nagy előnyt kovácsolhat az a személy, aki az elején nagyobb energiát mozgósít, és később ezért nem fájlalja a fejét.

Az extra hatékonyság érdekében pedig érdemes igénybe venni a különböző portálok által kínált prémium hirdetési csomagokat és hirdetésfigyelőket, mivel ezek segítségével könnyen lekörözhetők a konkurenciák.

2. tipp – Még a szerződéskötés előtt meg kell ismerni egymás hátterét

Egy bérleti szerződés megkötése előtt szinte kötelező előre tájékozódni a másik szerződő fél személyét illetően, hiszen egy 1 éves bérleti szerződés megkötése komoly elköteleződéssel jár.

A bérlő vegye fel a kapcsolatot a bérbeadóval, tegyen fel kérdéseket, e-mailezzenek és nyugodtan kérje be a lakás helyrajziszámát, ami alapján az ügyfékapuból ingyenes lekérhető az ingatlan tulajdoni lapja – ezáltal könnyedén tisztázható a tulajdonosi háttér. Soha ne kapkodjunk, ne hagyjuk, hogy sürgessenek minket és bízzunk benne, hogy az ideális lakás úgyis megvár minket.

A bérbeadó pedig kérjen információkat a bérlő fizetőképességét illetően, mivel egy ilyen hosszútávú üzleti kapcsolatnál korántsem elegendő a kölcsönös szimpátia. Lehetőség van munkáltatói igazolást, keresetigazolást vagy bankszámlakivonatot kérni, hiszen a jó bérlőnek nincs takargatnivalója.

3. tipp – A bérleti szerződés mellé közjegyzői okirat is készüljön

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy hosszútávú és zökkenőmentes bérbeadó-bérlő kapcsolat alapja a részletesen megírt bérleti szerződés, amit általában nem az internetről fogunk tudni letölteni. Ha nincs a talomban egy jól bevált szerződésünk, úgy mindenképpen ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulni, hogy professzionális szerződés szülessen.

A szerződés mellé pedig feltétlenül készüljön közjegyzői okirat is, hiszen ez minden érintett fél számára komoly előnyökkel jár. A bérbeadó számára megnyugtató lesz, hogy a bérlő tiszta szándékkal kíván költözni, a bérlő pedig biztosítékot kap a közjegyzőn keresztül, hogy a bérbeadó is elkötelezett a bérleti szerződés mellett.

Bónusz tipp – Profi lakáskezelő segítségét lehet kérni, aki mindent elintéz

Ha mindkét fél biztosra akar menni, akkor érdemes lakáskezelőn keresztül intézni a dolgokat, aki átláthatóvá teszi a bérbeadás teljes folyamatát. Megkeresi a legjobb bérlőt, biztosítja a tulajdoni lapot, mindkét fél érdekeit védő bérleti szerződést köt, intézi a közjegyzői okiratot. Segít a tulajdonosnak kicsinosítani a lakását, de körbejárja a bérlő személyét is és tisztázza a kényes kérdéseket. Mindezeken felül gyorsan tud beavatkozni, ha műszaki hiba merül fel a lakásban, így biztosítva a minél hosszabb távú együttműködést.

A Nyolcas.com lakáskezelőről

A sokéves bérbeadási tapasztalattal rendelkező cég szolgáltatása rendkívül hasznos azon tulajdonosoknak, akik távol élnek a fővárostól, nincs idejük foglalkozni a kiadott lakásukkal, továbbá tartanak attól, hogy a bérlő nem fizet vagy lelakja a lakást. Csapatukkal már több mint 550 magyar bérbeadó lakását kezelik teljes körűen, ezáltal tehermentesítve őket a bérbe adással kapcsolatos teendőik alól. Szolgáltatásuk számos előnnyel jár a bérlők részére is, hiszen transzparenssé és biztonságossá teszik a bérlés teljes folyamatát, rugalmas az ügyfélszolgálatuk, gyors a műszaki hibaelhárításuk, valamint a bérlés alatt mindvégig odafigyelnek a bérlőre, hiszen jól tudják, hogy a hosszútávú együttműködéshez elégedett bérlőre van szükség.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details