2024. április 29., hétfő - Péter

Hírek, elemzések

Nem kell egy egész mező, hogy legeltessük a méheket

424

Haszontalan susnya a virág, mondja a laikus, és ennél nagyobbat akkor sem tévedhet, ha csak a balkonon szeretne magának egy kisebb konyhakertet.

Érdemes segíteni a méheknek hozzánk találni, odaszokni, és akkor nagyobb eséllyel jönnek vissza a hasznos növényeinket beporozni.

A méhek természeti és gazdasági hasznossága nem kérdés, mégis furcsán néztek rám otthon, amikor azt mondtam, hogy méhlegelőt telepítenék a frissen kialakított kertben, nem elég az a zsebkendőnyi füvesített placc.

Fűszernövény és paradicsom jöhet, de a virágok mit adnak a látványon túl?

Nagyon is sokat, ha a tavasz kezdetétől a nyár végéig odavonzzuk a rovarokat, ami különösen fontos lehet, ha erkélyen kertészkedünk, és nincs a környezetünkben más, ami miatt odatévednének a dongók és a méhek. Rájuk is szükség lesz ahhoz, hogy a hasznosnak tekintett növények beporzása rendben menjen, és ezekre az állatokra az a jellemző, hogy gyakran visszalátogatnak oda, ahol korábban táplálékot találtak. Persze nemcsak ezért érdemes méhlegelőt telepíteni, hiszen az erre alkalmas növények közt bőven találunk sokféleképpen felhasználható fajokat.

A tavaszon már túljutottunk, de azért érdemes megemlíteni, hogy a közkedvelt hóvirág és a krókusz elég korán elkezdi magához csalogatni a méheket, már március elején számíthatunk rájuk, és az árvacsalán is ebben a hónapban kezdi a virágzást, talán még ebből is elfér egy kisebb telep virágládában, csak azt kell tudni, hogy jó nagyra terjed, ha jók a körülmények. Nálam egy 80×40 centis óriásládában vannak egy tő ribizli mellett, és rendszeres a dongás körülötte. A tavasz kezdetén egyébként a fák és cserjék a domináns méhlegelők, például a mogyoró, a som és a kökény, de ezek nem férnek el az erkélyen, a kertben is jókora helyet igényelnének.

facelia

Áprilisban már a repce is kibontja virágait, és akár több kilométerről, bő egy hónapon át szó szerint mágnesként vonzza a méheket, de nem túl jellemző, hogy ezt a káposztafélét balkonládába vessék, annyira azért nem mutatós. De ki tudja? Idén, csak kíváncsiságból, megpróbálkoztam a pár tő karalábéval, palántaként beszerezve, a fent említett ládaméretben, és azok sem aprók, szépnek sem mondhatók, de másfél hónap után négy "termést" szüretelhetek, ami igazából gumóként módosult szár. Ugyanabban a ládában van még négy véletlen brokkoli is, mert mellényúltunk a boltban. Az ideálisnak nem mondható szűkös hely ellenére az egyikből talán már kijönne egy kétszemélyes ebédre való adag.

Visszatérve a virágokhoz, a repce helyett inkább néhány pitypangot javasolnánk, érdemes meghagyni, ha véletlenül gyomként felbukkant valamelyik bevetetlen, földdel teli cserépben, amit mellőzni tudunk, mert az is a méhek kedvelt csemegéje.

Nekünk és a méheknek is az a legjobb, ha mindig virágzik valami

Májusban és júniusban már a fűszernövényeink is beszállnak a buliba, a zsálya és a kakukkfű elkezd virágokat ontani, az évelő dísznövények közül pedig a levendula és a veronika lehet balkon-kompatibilis jelölt, ha elfér pár nagyobb láda is. Ezek azért elég mutatósak ahhoz, hogy hónapokon át a kertünk vagy az erkélyünk díszei legyenek. A körömvirág is közkedvelt, egész nyáron virágzik, de a pipaccsal és a napraforgóval sem lövünk mellé, ha a méhek kedvében akarunk járni.

A nyári hónapokban pedig elkezd virágzani még a kasvirág, az oregánó és a menta. Az utóbbiaknál azért érdemes odafigyelni, nem biztos, hogy sokáig érdemes a méheknek hagyni a terepet, főleg ha fűszerként is számítanánk rájuk. Ezek mind könnyen elférnek akár egy-egy ablakpárkányra helyezett cserépben. A szarkaláb csak méretesebb láda esetén javasolható balkonra. Nehéz megítélni, hogy kinek milyen növény fér bele, mivel kísérletezne szívesen, úgyhogy javaslom a forrásként használt cikkek végigböngészését, mert igen hosszú a méhlegelőnek kiváló növények listája, ezekről igyekeztünk kiválogatni az erkélyen nagyobb eséllyel túlélő fajokat.

Ha már enni adtunk a méheknek, adhatunk nekik lakást is. A Magyar Madártani Egyesület (MME) igen részletes útmutatót tett közzé a méhlakok és darázsgarázsok építéséről, csak jó faanyag és egy fúró kell hozzá, hogy több tucat magányos méh legyen a szomszédunk. A formatervezésre érzékeny nagyvárosi lakók pedig CNC maróval is gyárthatnak maguknak formatervezett, apró futurisztikus lakóparkokra emlékeztető méhlakokat a nemzetközileg elismert Space 10 stúdió jóvoltából, ha a házilag barkácsolt, ementáli típusú fahasáb nagyon tájidegen lenne.

Amire nagyon oda kell még figyelni, az a vegyszerek használata. A méhekre veszélyes kémiai növényvédő szerek felhasználása szigorúan tilos, és a mérsékelten veszélyes szereket is körültekintően szabad bevetni, nehogy a kártevőkkel együtt a hasznos rovarokat is elpusztítsuk.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details