2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek, elemzések

Egyedülálló magyar megoldás jelent meg a nemzetközi hatóanyag-tisztítási piacon

762

A nemzetközi piacokon is kiemelkedő sikerrel mutatkozott be egy fiatal magyar vállalkozás, a RotaChrom Technológiai Zrt. kiemelkedő jelentőségű találmánya.

A vállalkozás szakembereinek munkája révén különleges, egy korábban csak laboratóriumi körülmények között alkalmazott, speciális tisztítási módszer vált széles körben alkalmazhatóvá. A cég mögött 2017 óta befektetőként ott áll a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő, akinek stratégiai és operatív támogatásának komoly szerep jutott a kiemelkedően sikeres 2019-es évben.

A RotaChrom Technológiai Zrt.-t két magyar vegyész alapította azzal a céllal, hogy a saját ötletük alapján kifejlesztett és szabadalmaztatott kromatográfiás módszert bevezessék a piacra. A cég egy, addig csak laboratóriumi méretben működő, hatóanyag-tisztításra alkalmas eljárást tett ipari körülmények között is alkalmazhatóvá: ez az úgynevezett centrifugális megoszlási kromatográfia (CPC).
A startupként indult vállalkozás olyan egyedülálló megoldást kínál az ipari méretű hatóanyag-tisztításra, amely jóval hatékonyabb megoldást nyújthat, mint a piacon jelenleg használt módszerek. A cég ugyanis jelenleg az egyetlen olyan vállalat, amely saját innováció alapján kifejlesztett, CPC módszeren alapuló, folyadék-folyadék-kromatográfia készülékeket és szolgáltatásokat ipari méretekben nyújt.

Ennek a megoldásnak pedig nemzetközi viszonylatban is nagy jelentősége van, mind a tudományos eredmények szempontjából, mind a gazdasági hasznosítás lehetőségeit illetően. A vállalat tudományos tevékenységét több nemzetközi konferencián kiemelték és díjjal jutalmazták, és ezen eredményekre alapozva 2019-ben a társaság komoly üzleti sikereket ért el.

Az elért szakmai sikereket - többek között - a következők jelzik:

  • A cég növényvédőszer-eltávolítási technikája világszerte egyedülálló az iparban: 115 féle növényvédő szer eltávolítására kínál megoldási javaslatot.
  • Egy megvalósíthatósági tanulmányhoz köthetően, sikeresen választottak el illatanyag epimereket, illetve nyerték ki azokat megtisztítva. Ennél a feladatnál a szakmai kihívást az jelentette, hogy ezek a vegyületek egymáshoz nagyon hasonlók.
  • Partneri megbízásból, sikeresen végeztek fehérjeizolálást is, egészségügyi fejlesztési eljáráshoz köthetően.

"A vállalat tevékenységének jelentősége abban rejlik, hogy egy korábban csak kis mennyiségben, laboratóriumi méretben alkalmazható módszert a vállalat ipari méretben is alkalmazhatóvá tett. Ez új lehetőségeket nyit a hatóanyag-tisztítási eljárások területén" - hívja fel a figyelmet a cég eredményeire Madarász László vezérigazgató.

peteo2Madarász László, a RotaChrom vezérigazgatója

Madarász László 2019-ben érkezett a vállalathoz, hogy 25 éves, a hazai és nemzetközi gyógyszerpiacokon szerzett tapasztalatával irányítsa a céget az alapítók eredeti célkitűzésének megvalósításában, abban, hogy a vállalkozás globális jelentőségű vállalattá váljon.

"A RotaChrom technológiája a klasszikus módszerekhez képest, modernebb, innovatívabb és költséghatékonyabb megoldás.

Ez olyan innovációs előrelépést jelent, amely megkülönböztetett versenyelőnyt biztosít számunkra"

- teszi hozzá Madarász László.

A saját ötletből kialakított eljárással a vállalat már az amerikai, német, portugál, lengyel, izraeli, kanadai és kolumbiai piacokon is megjelent. Továbbá együttműködési megállapodást kötöttek a németországi Heidolph Instruments nevű vállalattal, a laboratóriumi eszközök egyik globálisan is jelentős gyártójával. Így a két cég közös stratégiai irányvonalak mentén segítheti egymást a gyógyszeripari és növényi eredetű hatóanyag-izolálási piacokon.

A RotaChrom Technológiai Zrt. a 2019-es évet 38 százalékos árbevétel-növekedéssel, 4,3 milliárd forintos árbevétellel zárta, úgy, hogy mellette jelentős, 1 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el.
A tavalyi év eredményeiben is kiemelkedő szerepe volt a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. megjelenésének a vállalat életében. Az alapkezelő által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap befektetésének és a GB & Partners szakmai támogatásának köszönhetően a cég másfél év alatt nőtte ki magát világszerte ismert vállalattá. A 2017-ben több lépcsőben kapott, 5 millió euró értékű tőkeinjekció után megindult rohamos fejlődésnek köszönhetőek a 2019-es eredmények.

Tavaly az új cégvezető érkezése mellett átalakult a telephelyszerkezet, hatékonyabbá vált a működés. Ezek a változások mind az eredményesebb működés irányába mozdítják a világszínvonalú eljárást szállító RotaChromot. A tőkealap-kezelő megjelenése nem egyszerűen biztos befektetői hátteret, hanem erős szakmai támogatást is jelent.

„A RotaChrom a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő egyik legsikeresebb vállalata, amelynek stratégiai támogatásán túl az operatív vezetésében is aktívan részt veszünk" - mondja Petheő Tamás, az alapkezelő igazgatóságának elnöke, aki egyben a Rotachrom igazgatósági tagja is.

peteoPetheő Tamás

"Meghatározó tulajdonosként, az igazgatóságon keresztül napi szinten támogatjuk az új vezérigazgatót és a már korábban kinevezett igazgatókat" - teszi hozzá Petheő.

Az eddig elért eredmények mellett, nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a RotaChrom működésében a magyar gazdaság erősítése kiemelt cél: hazai foglalkoztatás mellett, a termékekhez szükséges elemek gyártását közel 100%-ban a vállalat Magyarországon, magyar beszállítókkal végzi. Mivel a társaság pozíciójának további erősödése a nemzetközi piacon biztosítja partnerei stabilitását is, a vállalat növekedése a magyar GDP-ben többszörözve jelenik meg.

(Forrás: origo.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details