Nyomtatás

Több mint húsz ország zenészei a Jazzfest Budapesten

315

Öt kontinens huszonhárom országának képviselői adnak koncertet a második alkalommal megszervezett Jazzfeszt Budapesten április 26. és május 17. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

"Sok zenei rendezvényen jártam pályafutásom során, és azt láttam, hogy minden városnak van dzsesszfesztiválja. Ezért is fontos, hogy tavaly Budapesten újraindult egy ilyen koncertsorozat, a főváros és a muzsikusok is megérdemlik ezt" – mondta Lukács Miklós cimbalomművész a Jazzfest Budapest keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az idei eseménysorozatnak tíz helyszín ad otthont; a nyitónapon, április 26-án Lizz Wright amerikai énekesnő ad koncertet az Eiffel Műhelyházban. A programsorozatot egy kurátori csapat állította össze, ebben nemzetközileg jegyzett kiváló magyar dzsesszzenészek szerepelnek: Mózes Tamara és Mogyoró Kornél (ők a Mixát Stage fellépőit szervezték), Lukács Miklós (Jedermann), Borbély Mihály (Fonó Budai Zeneház), valamint Oláh Krisztián (IF Kávézó). A Lumen programját a kurátorok közösen állították össze.

Lesznek koncertek a Zeneakadémián, az Erkel Színházban, az Eiffel Műhelyházban, az Olasz Intézetben, április 30-án pedig a nemzetközi dzsessznap alkalmából a Madách téren bő fél napon át szól a dzsessz.

"Az Olasz Intézet mellett a Cseh Centrum is beállt a fesztivál mögé, mindketten saját költségen hoznak el zenekarokat a Jazzfestre, ami komoly segítség számunkra. Összességében nagyon erős a rendezvény kínálata, a világon bárhol megállná a helyét" – fogalmazott Kleb Attila, a Jazzfest Budapest alapítója.

Az idei felhozatalból kiemelte az arab klasszikus zene mesterét, az oudon játszó Anouar Brahemet, aki kvartettjével május 5-én lép fel a Zeneakadémián, Avishai Cohent, a világhírű izraeli bőgőst, aki triójával május 9-én az Erkel Színházban ad koncertet, valamint a brazil mester, Antonio Carlos Jobim előtt tisztelgő amerikai énekesnőt, Stacey Kentet, aki a Danubia Zenekarral május 17-én a fesztivál záróeseményén játszik ugyanott. Szintén az Erkelben lesz a négyszeres Grammy-díjas legenda, Stanley Clarke estje május 6-án.

Gáspár Máté, a BTF programigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az április 20-án induló Budapesti Tavaszi Fesztiválon a sokszínűséget, az együttműködés szükségességét szeretnék bemutatni. Hozzátette: a Jazzfest azért is fontos, mert a hagyományos formátumok mellett április 30-án a nemzetközi dzsessznap szabadtéri eseménye is bekerült a rendezvénysorozat programjába, amelyet streamelni is fognak.

Ezen az eseményen, a Madách téri gálán színpadra lép a Sárik Péter Trió, a Nagy János Trio, a Balkan Union, a Horváth Szabolcs Quartet, a nap befejezéseként pedig egy alkalmi All Star zenekar játszik.

| Forrás és fotó: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek