2024. február 29., csütörtök -

Archívum

Rising Stars: öt tehetség mutatkozik be a MÜPA-ban 2023. november 10. és 12. között

2023-11-03 538

A Rising Stars sorozat évről évre Európa legígéretesebb fiatal zenészeit mutatja be a kontinens patinás koncerttermeiben. A legkiemelkedőbb előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kezdeményezésének köszönhetően idén is öt tehetséges zenész mutatkozik be a Müpában november 10. és 12. között.

Az ECHO 1995-ben azzal a céllal indította útjára a Rising Starst, hogy a klasszikus zene sokszor a végletekig kiélezetten kompetitív világában segítő kezet nyújtson az ifjú tehetségeknek. A szervezet nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után se engedi el a művészek kezét: Európa több jelentős koncerttermét érintő turné keretében biztosítja azt, hogy minél szélesebb körben megismerhesse őket a közönség. Sőt, valamennyi muzsikus koncertjén hallhatunk egy-egy, az ECHO felkérésére született vadonatúj kortárs kompozíciót is. Külön örömteli hír, hogy az idén a Müpa jelöltje, Pusker Júlia hegedűművész is bekerült a szerencsés kiválasztottak közé.

A Rising Stars müpás fellépéssorozatát korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg. A Barbican Centre London jelöltjének koncertjén a közönség megtapasztalhatja, hogy mit tud napjaink egyik legdivatosabb hangszere a pop- és rockzene határain túl. A harmincegy éves gitáros repertoárjában egyaránt fellelhető a múlt muzsikája és korunk zenei világa: hallhatjuk tőle többek között Manuel de Falla Debussy szelleme előtt hódoló darabját, de korunk egyik legizgalmasabb komponistája, a brit Thomas Adès Forgotten Dances című művét is.

A skót gitárost az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje, Mathis Kaspar Stier fagottművész követi, akiről már Sentiment (Alpha Classics) című debütáló lemezén bebizonyosodott, hogy egyforma lelkesedéssel fordul a szólistafeladatok, a kamaramuzsika és a zenekari játék felé. A világjáró harmonikással, Julius Schepanskyvel közös Budapesti fellépésén Philipp Friedrich Böddecker és Johann Sebastian Bach művei a barokk kort képviselik, míg a Rising Stars-koncerteken elmaradhatatlan kortárs bemutató szerzője az izlandi María Huld Markan Sigfúsdóttir lesz.

A magyar zenekedvelők örömére hat év után ismét beválogattak egy magyar művészt a fiatal feltörekvők közé, így Pusker Júlia sokoldalú tehetségét nemcsak Budapesten, hanem Európa-szerte megismerheti a közönség. A Müpa jelöltje a budapesti Zeneakadémián, majd a londoni Royal Academy of Music falai közt végezte tanulmányait, majd 2021-ig a Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művészeként képezte tovább magát Brüsszelben. A hazai közönség nemcsak Pusker varázslatos, kíséret nélküli hegedűjátékát élvezheti a Müpában, de ukrán partnerével, Christia Hudziy zongoraművésszel – többek között Debussy, valamint Bartók művein keresztül – a hegedűben rejlő számtalan további lehetőséget is felfedezik.

Az utolsó napot a BOZAR – Centre for Fine Arts Brussels jelöltje, a Sonoro Quartet indítja. A belga vonósnégyes országának egyik legaktívabb formációja, amely 2021-ben a budapesti Bartók Világversenyen is óriási sikert aratott. A Müpába két kvartettklasszikussal érkeznek: Mozart Adagio és fúga című művét Bartók V. vonósnégyese követi, kortárs bemutatóként pedig honfitársuk, Annelies van Parys erre az alkalomra megrendelt kompozícióját hallhatjuk.

Az eklektikus eseménysorozatot Sebastian Heindl több szempontból is kihagyhatatlannak ígérkező összművészeti produkciója zárja. A Konzerthaus Dortmund, a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden közös jelöltje az első olyan fiatal művész, aki orgonán mutatja be tehetségét a Rising Starsban. A koncerten Moritz Eggert Orck című művének előadása után Heindl orgonaimprovizációs kíséretét hallhatjuk az 1922-es Nosferatu című némafilm horrorisztikus vizuális világára. 

A sorozatról további részleteket a www.mupa.hu/programok/rising-stars-2023 oldalon olvashat. 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Útra kelünk, útra kellünk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Február 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Tartalom galéria

südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

More details
Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

More details
The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

More details
Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

More details
Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

More details
Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

More details
Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

More details
Barlangok hónapja 2024

Barlangok hónapja 2024

More details