2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Archívum

Hungarikum Kiállítás Kecskeméten, 2023. június 21-25.

2023-06-20 435

2023. június 21-25-ig Kecskemét főterén rendezik meg XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivált a XVI. Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal egyidőben.

A minden évben megújuló esemény során hungarikumok gazdag tárháza sorakozik fel Kecskeméten, az ország közepén. A Hungarikum Kiállítás megismerteti magyarságunk értékeit a vendégekkel, valamint a gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban is megelevenítik a nemzeti remekeket.

A Hungarikum Bizottság 2020. őszén hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék című, Kecskeméten készült rajzfilmsorozatot. A Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti érték, kultúránk alapját képezik. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait.

Ezen apropóból az idei évben a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat lesz szabadtéri vetítésekkel, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor kerül.

A színpadi programok is sokszínűek lesznek, mindenki megtalálja majd a kedvére valót, a népzenétől a könnyűzenei koncertekig többféle zenei stílus képviselői lépnek fel.

A gyermekeknek is bőséges programokat kínálnak: Hungarikum mesevonat, bábelőadás, kézműves foglalkozások, hagyományőrző játékok és pecsétgyűjtő nyereményjáték csalogatja majd a főtérre a legkisebbeket.

Mindezeken túl Hungarikum kvíz, Kecskemét és térsége helyi kézműves és kistermelői termékei, kóstolók, finom falatok, jó hangulat gondoskodik a kellemes időtöltésről.

Június 21-én, szerdán 15.30 órakor a fesztivál az  Edge King’s Zenekar – Petőfi 200 műsorával kezdődik, akiket 18 órakor a több évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Kaláka együttes követ. A Dal 2023 tehetségkutató műsorból ismert kecskeméti LILy könnyűzenei produkcióját 19:30-tól láthatja a közönség.

Csütörtökön 14 órától a Városi Civil Kerekasztal – Kecskemét bemutatkozásával, majd 15 órától az Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődnek a programok. Ezt követően orgoványi hastáncbemutatót és helyi, fiatal tehetségek szereplését láthatja a közönség. 19 órától Nagy Szilárd „Drága Hazám” című műsorán szerezhetnek kellemes perceket.

Pénteken 17 órától a Hungarikum Kiállítást megnyitja Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, majd köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A megnyitó ünnepséget követően a 30 éves Kösöntyű Néptánccsoport, a Kunság Táncegyüttes és a Hírös Néptánc Tanoda nagyszabású előadása következik.

18 órakor kerül sor a Kecskemét Város Bora idei évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével.
20.30-tól a Bohém Ragtime Jazz Band szórakoztatja a vendégeket és 22 órától a megújult Városháza homlokzatán fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztivál résztvevői.

Szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe bárki bepillanthat a Kossuth téren, ugyanis a megújult Városháza lesz alkotásuk tárgya. A színpadon 11 órától Kovácsovics Fruzsina gyermekműsora várja a kicsiket, 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikál. A tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület előadását 14 órától tekinthetik meg, akiket a Magyar Szablyavívó Iskola – Katonatelepi Gyermekcsoportjának szablyavívás bemutatója követ.  A bemutatót követően a bátor érdeklődők kipróbálhatják a vívást. 15:30-tól a Grapevine Tánciskola moderntánc műsora ejti ámulatba a közönséget, 16:30-tól az Algo-Ritmus Zenekar nyújt vidám hangulatot. 18 órától a Penge Benge Jazz Band műsora kínál kiváló szórakozási lehetőséget.

20:30-tól Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas, EMeRTon-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett énekes, előadóművész produkciója ad emlékezetes pillanatokat.

22 órától a Városháza homlokzatán fényfestés lesz látható, amelyet slágerparty követ DJ Jozzyval.

Vasárnap 10 órától a HI-Kecskemét program Gasztrovasárnapja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújt. A séf egyedi receptje alapján magyar gulyásleves fog készülni jótékonysági céllal bográcsban a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány által, akik a bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják.

10 órától Fejős Jenő nótaénekes, a Magyar Kultúra Lovagja várja a magyar nótát kedvelő közönséget.

10 órától a Luca-kútnál Gödény Anikó szórakoztatja a legkisebbeket, 11 órától pedig a Furfangos Paraván: Koplaló Mátyás, a vén huszár című bábelőadását nézhetik meg. A bábműsort követően pásztorkutya bemutató veszi kezdetét a Duna- Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület által.

A TST Dance Stúdió moderntánc előadása 13:15-től lesz látható a színpadon.  A délután folyamán a Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes ad műsort, amelyet kiegészít Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója által szervezett kalocsai viseletbemutató.
A 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ezévi találkozójának mesemondóit hallhatják a fesztiválozók 14.15-től a Luca kútnál. A mesék után Csongrádi Béla bűvésziskolája várja a gyermekeket.

A  Bor’la Bor zenekar koncertje, majd Bíró Csongor Vitéz könnyűzenei műsora színesíti a délutáni programokat.
18 órától a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészeinek operett műsorával zárul a XVII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozik az eseményen. Kiállítás keretén belül megismerhetik a hungarikumokat, nemzeti értékeket, valamint hagyományőrző tájegységek lesznek jelen. Új kiállítóként üdvözölhetik a Magyar szürke szarvasmarha tenyésztők Egyesületét, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetét, a Debreceni Értéktárat, valamint Kabay János életművébe is betekintést nyerhetnek. A  Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó mint hungarikum” bemutatásával és könyvbemutatóval, iszapszappan árusításával készül. Mohács kiállításán a mohácsi busójárás és szellemi örökség, valamint a város kulturális eseményei kerülnek főszerepbe. A békéscsabai sátorban helyben sütik majd a hungarikum csabai kolbászt vasárnap. Lakitelekről a Hungarikum Liget finom zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerülnek a Liget látnivalói is.

A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelenik meg a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szeged, Kalocsa, Tard. Ne hagyják ki sátraik felkeresését, mert különlegességekkel készülnek ők is.

Az Orgoványi Művelődési Ház jóvoltából századeleji ruhákat felöltve készíthetnek fotót, háttérben a megújult Városházával péntektől vasárnapig délutánonként.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely kincskereső játékkal, ingyenes belépéssel várja azokat, akik felkeresik múzeumukat szerdától péntekig, felmutatva a programfüzetet. A kincskereső játék elvégzését követően a programfüzetbe pecsétet kapnak a résztvevők, amely tovább gyűjthető a rendezvény egyes állomásain.

A gyermekeket is számos izgalmas programmal csalogatják a főtérre

Hungarikum mesevonaton utazhatnak, Hungarikum mesét hallgatva. Hungarikum játszóházban kapcsolódhatnak ki pénteken és szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet által. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Mesebusz programja is várja őket csütörtökön.
Szombaton a Molyolda játszóházban lehetőségük lesz századeleji hangulatban, régmúlt idők játékaival játszani.
A Boglárka Játszóház  hagyományőrző, népi fajátékokkal várja a gyermekeket vasárnap.
Mindezeken kívül kézműves foglalkozáson, bűvészképzőn vehetnek részt, kipróbálhatják más népek játékait, pecsétgyűjtő nyereményjátékon játszhatnak ajándék mézeskalácsért, megtekinthetik az „Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat” pályaműveinek kiállítását, felülhetnek a mini óriáskerékre, lovagolhatnak pónin, kisállatot is simogathatnak és gokartozhatnak.

A rendezvény kapcsolódik szombaton a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják szívvel-lélekkel készült portékáikat.

Kínálatukban megtalálhatók Magyar népmesék-ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőráruk, féldrágakő ékszerek, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, lakberendezési tárgyak, játékok, horgolások, erdélyi kézműves termékek, szappanok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Többek között gyümölcssajtokat, lekvárokat, aszalványokat, chili készítményeket, mézeket, reform édességeket vásárolhatnak kedvező áron.

Aki finom ételekre-italokra vágyik, egytálételek, frissensültek, lángos, fánk, üdítők, tájjellegű borok és kézműves sörök közül választhat.  A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester, Mihócsa József is elhozza regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességeit.

| Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

Kisvasutak napja: felejthetetlen utazás kicsinek és nagyoknak

More details
Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

Új képzőművészeti kiállítás több mint 80, ritkán látható Munkácsy-festménnyel

More details
Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

Itt az első Debrecen Art Week, 2024. május 9. és 12.

More details
Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, 2024. május 24-25.

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details