2024. február 29., csütörtök -

Archívum

Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját – 2023. április 20-23.

2023-04-12 507

Egy Down-szindrómával született kislány, Gyöngyösy Dóra történetével kezdődött az az egyedülálló kezdeményezés, amelyet Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese és kreatív menedzsere, mentálhigiénés szakember álmodott meg és amelynek célja, hogy mélyítsék az elfogadást, megértést egymás és a látható vagy láthatatlan kihívással élő emberek iránt.

A Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját idén immár hatodik alkalommal rendezik meg és aki egyszer is részt vett már ezen a programon, örökre szóló élményekkel gazdagodott.

Oláh Ibolya és Caramel után Tóth Vera is mesél a kihívásairól

A programhoz a könnyűzenei élet ismert arcai is csatlakoznak évről évre, így volt már vendégelőadó Oláh Ibolya, aki a származása és gyermekkora miatti nehézségeiről mesélt az előadását követő beszélgetés során, de Caramel is igent mondott már a rendezvényen való közreműködés felkérésére, aki gyermeke betegsége kapcsán kapott kihívásáról osztotta meg őszinte érzéseit a közönséggel.

„Idén az egyik sztárelőadó Tóth Vera lesz, aki már többször is beszélt arról, hogy milyen kihívásokkal küzdött magában a túlsúlya miatt. A többi meghívott ismert előadóhoz hasonlóan ő is igent mondott a felkérésünkre. A rendezvény egyébként nem csak a színházról szól, hiszen egy összművészeti fesztivállá nőtte ki magát. A képzőművészeti kiállításon ezúttal szociálisan hátrányos helyzetű, hajléktalan festők műveit állítjuk ki és ők maguk is beszélnek majd a művészetükről és azokról a kihívásokról, amelyekkel ők élnek. De korábban a Fesztivál vendége volt például Katona Imre táncművész is, aki egy baleset miatt veszítette el az egyik lábát, aki nem adta fel és műlábbal is csodákra képes, teljes életet él, és újra táncosként dolgozik” - mesélte Kellerné Egresi Zsuzsanna, aki azt is megosztotta, hogyan jött létre a fesztivál hat évvel ezelőtt.

Dóri a saját lényével bontotta le a falakat a társulatban

„Mindig is hittem a színház gyógyító erejében, ezzel kapcsolatban kutatásokat is végeztem. Amikor egy veszprémi család elhozta a Színházba Gyöngyösy Dórit - aki a Down-szindróma kihívásával él -, hogy minden vágya a társulat tagjává válni, azonnal végigfutott bennem, hogy vajon miért ne lehetne őt integrálni a társulatba. Dóri egészen elképesztő személyiség, a saját lényével bontotta le a falakat egymás után a társulatban. Ekkor jött az ötlet, hogy miért is ne lehetne ezt a fajta érzékenyítést, befogadást, elfogadást a közönség soraiba is levinni” - idézte fel a Fesztivál keletkezését a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese.

Nemzetközivé válik idén a Fesztivál

A Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja évek óta nagy sikerrel küzd a kihívásokkal élők iránti érzékenyítéssel, idén ráadásul a négy napossá bővült, április 20 és 23 között tartott rendezvény nemzetközivé is válik.

„Két nagy egységhez is tudtunk most kapcsolódni. A 10. Színházi Olimpia programsorozathoz való csatlakozásunk lehetővé tette, hogy olyan lengyel és szlovák társulatok is fellépjenek a Fesztivál alatt, amelyeket különböző kihívásokkal élő előadóművészek alkotnak. A hazai társulatok közül a Baltazár Színház képviseli a sérülteket foglalkoztató színházakat. De lesznek ősbemutatók, ifjúságot érintő előadások, kisfilmek, táncelőadások és még sok-sok minden, melyeket minden esetben kibeszélő-beszélgetés követ majd, ahol az alkotók és a közönség is egyaránt megoszthatja egymással az ilyen téren szerzett tapasztalatait, kérdéseit, így segítve egymást. A Fesztivál az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz is kapcsolódik idén Veszprém révén” - tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Útra kelünk, útra kellünk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Február 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Tartalom galéria

südback, 2024. október 26-29.

südback, 2024. október 26-29.

More details
Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

Tavasznyitó szobanövényvásár a Lumenben, 2024. március 3.

More details
Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

Essentia Artis, 2024. március 1. – május 7.

More details
The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

The AI Film Festival (AIFF), 2024. március 3.

More details
Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

Indul a Budafoki Pincejárat, 2024. március 2.

More details
Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

Al Di Meola: rendhagyó ráadás a MÜPA-ban 2024. március 16-án

More details
Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

Építsük be a cégbe az MI-t, 2024. március 13.

More details
Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

Elképesztő élménybe merít be a Hangdóm

More details
Barlangok hónapja 2024

Barlangok hónapja 2024

More details