Nyomtatás

A Diadal Napja, 2018. június 8-10.

2018-05-28 600

torokok2018. június 8. – A Diadal Napja: Június 8-án megérkeznek a török csapatok a vár elé. Karéjban felverik sátraikat, őrtüzeket raknak. A velük érkező árusok kirakják portékáikat. A vár falán fáklyákkal járőröző katonák jelennek meg. A táborban müezzin szólítja imára a moszlimokat, a város harangjait megkondítják.

2018. június 09. - Az ostrom

Délelőtt a csapatok felkészülnek az ostromra, mindkét oldalon sorakozók, mustrák. Fegyverzet, felszerelés ellenőrzés. A török csapatok erődemonstráló felvonulásokat rendeznek a városban.

A várbéliek is kilovagolnak, hadd gyönyörködjenek bennük is a népek. Thury hírt kap arról, hogy Salm generális 14 ezer emberrel Győr alatt vesztegel, de nem indul meg a vár felmentésére. Vadászik. Agarakat vezetnek fel. Kettesével eresztik össze a prédára. A futtatás alatt kutyákat adnak-vesznek. Mikor az ebeket elvezetik hűsölni, solymász lovagol be a térre és mutatja be madara tévedhetetlenségét. A tömegben tolvajokat fognak, akiket Arslan elé vonszolnak.

A budai pasa törvényt ül, elítéli a tetteseket, egynek a kezét vágatja le, egyet felköttet. A várból két huszár lovagol ki és ügyességi párbajra szólítja a szpáhikat. Arslan kijelöli a két lovasát és megkezdődik a viadal. A játékos vetélkedő nyerteseit megjutalmazzák. Most komolyabb fordulat következik. Tárcsapajzsos huszárok ugratnak ki kopjákkal a kezükben a várból és hívják párbajra Arszlán katonáit. Az összecsapás után mindkét fél összeszedi sebesültjeit. Tatár segédcsapatok azonban zsákmányra éhesen fosztogatni kezdenek. A huszárok néhányat levágnak közülük, hármat pedig felvonszolnak a vár fokára. Egyet karóba vonnak, egyet lefejeznek, egyet pedig lehajítanak a mélybe.

Arslan megvereti a harci dobokat. A táborban minden harcos felkészül a rohamra. Imára gyűlnek össze és felkészülnek a vértanúhalálra. A várban misét celebrálnak. A török tüzérség lőni kezdi a falakat. A várból kiszökik Literáti Péter és Papp Péter, s felrobbantja az oszmánok lőporát. A hatalmas robbanásban ők is megsérülnek, és fogságba esnek. Arslan megkínoztatja és karóba húzatja a két hőst. Thury beszédet mond az embereinek és kirontanak a várból szörnyű pusztítást okozva a töröknek. A várba visszatérve felkészülnek az utolsó kirohanásra. Kicsapnak, de üres tábort találnak. A török csapatok fejvesztve menekülnek. Tűzijátékkal ünneplik az ostrom végét.

2018. június 10.

Szent Iván havának tizenegyedik napján, az Úr napján, a felszabadult vár átadja a helyét az örömnek. Gyermekek lépnek a hősök nyomdokaiba. Nekik játszanak az igricek, zoknival vívják meg az előző napi csatát, versenyre kelnek egymással a nagy Thury kapitány irányítása alatt. 

Naplemente előtt 4 órával lebontják a sátortábort, az utolsó hullát is lehúzzák a vár elől. Eltakarítjuk a háború nyomait, a város békés lakossága visszakapja a város képét, a várat.

Időpont: 2018. június 8-10.
Helyszín: Várpalota
Információ: thuryvar.hu



(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek