Nyomtatás

Tudatos vásárlás, avagy mit fizetünk meg?

2018-02-26 1090

online vasarlasA háztartási kis- és nagygépek ár-érték aránya a legmeghatározóbb mutató a termékvásárlásnál. Vásárlói oldalról sok esetben mégsem figyelhető meg az ár-érték arány figyelembevétele, holott kézenfekvő lenne, hogy a vásárló a számára legmegfelelőbb műszaki cikket válassza a legjobb ár mellett.

A műszaki-technikai innovációk kora előtt nem volt módunk használni robotporszívót. Nagyszüleink otthonában például a háztartási gépek között biztosan nem találkoztunk vele.  A készülékek fejlesztése során a technológiai innovációk felhasználásra kerülnek, melynek köszönhetően nemcsak a robotporszívó esetében valósítanak meg forradalmi újításokat a gyártók. A mosógépek közül például bizonyos modelleket már okostelefonnal is lehet vezérelni. Nem csak kényelmi szempontokat vesznek figyelembe a fejlesztések során, hanem többek között az energiafogyasztást is igyekszenek csökkenteni. Így minél kevesebb áram felhasználása mellett válik üzemeltethetővé a mosógép, a mosogatógép, vagy a főzőlap.

A háztartási nagygépeken található matricákon tüntetik fel az energiafogyasztás alapján a minősítést, amely nagyban befolyásolja a termék árát. Az A++ és A+++ jelzések azonban nem minden esetben kifizetődőek. Előfordul, hogy a nagyobb energiamegtakarítást ígérő készülékek 40-50 ezer forinttal is többe kerülnek, miközben a megtakarítás csak évtizedek múlva válik élvezhetővé. (A témával részletesen a Mennyi marad a zsebében? című cikkben részletesen foglalkoztunk, amelyből kiskereskedői oldalról a várható élettartam is meg lett becsülve.)

Az ár-érték arány kifejezés lehet tehát az a mutató, ami a termék jellemzőit helyezi mérlegre szemben az árával. Ilyen jellemzők a márka, a technikai paraméterek, minőség, a várható élettartam és garanciaidő, az energiatakarékosság, a garanciális szolgáltatás (például a háztól házig szolgáltatás, ami hűtőnél, vagy mosógépnél adott esetben igen jól jöhet). Tehát az ár-érték arány megállapításához jelentős ismeretre van szükség nemcsak a termékről, hanem az egész termékcsoportról. Ezért aki nem kíván hosszasan termékleírásokat olvasgatni és összehasonlítani, ajánlott az adott műszaki áruház, kereskedés, vagy kereskedő véleményét, segítségét kérni a választáshoz, amivel sok időt és fáradtságot spórolhat meg.

A segítségnyújtás hasznos, de idéznénk egy számunkra is szimpatikus műszaki áruház és webáruház ügyvezetőjét, mielőtt elszaladunk háztartási gépet  vásárolni, mire figyeljünk:

„A vásárlók vagy az ár, vagy a reklámok részinformációi alapján próbálnak döntést hozni. Személyes tapasztalatom az, hogy egyik sem szokott sikerhez vezetni. Érdemes e helyett jól körüljárni, illetve átgondolni: mik az igényeink, milyen technikai paraméterekkel és ár-érték aránnyal rendelkezzen az adott termék! Ehhez elengedhetetlen a szakmai segítség, egy jó eladó ebben tud támogatást nyújtani, a gyors vásárlásra való rábeszélés helyett.”

(x)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek