Nyomtatás

X. Budapesti Építészeti Filmnapok, 2018.március 8-11.

2018-02-20 536

epiteszetifilmnapok10 éves a Budapesti Építészeti Filmnapok. 10 (sőt 11) éve dolgozunk azon, hogy évről évre elhozzuk Budapestre a legjobb építészettel és a várossal foglalkozó filmeket. Az elmúlt 10 évben nem csak egy virágzó fesztivál-hálózat részévé váltunk, de maga az “építészeti film” műfaja is sokat változott:

a szűk szakmának szóló filmek mellett egyre több a nagyközönség számára is izgalmas, játékfilmes elemekkel dolgozó alkotás, amelyek épített környezetünk legaktuálisabb problémáit tárják fel.

A BÉF feladata ennek megfelelően nem korlátozódik arra, hogy bemutassa a legújabb építészeti filmtermést. Kiemelt célunkká vált, hogy a fesztivál szerves kölcsönhatásban éljen Budapesttel, reflektáljon a város átalakulására: éppen ezért a fesztivál programjába minden évben igyekszünk olyan filmeket válogatni, amelyek az általunk átélt változásokat segítenek új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba helyezni.

Budapest egyik időzített bombája a lakhatási válság: az elmúlt évek meredeken emelkedő ingatlanárai egyre több fiatalt, családot és egyedülálló embert állítanak megoldhatatlan kihívások elé. A magyar főváros ezzel nincs egyedül: a spekulatív ingatlanfejlesztés, a szociális lakásállományok felszámolása, a lakáshitelek bedőlése és a lakásokat rövidtávú bérleményekké alakító turizmus számos nagyvárosban lehetetlenítették el egész társadalmi csoportok életét.

Egy másik érzékeny pont a magyar városokban a civil társadalom és a politika viszonya. Filmjeink példát mutatnak arra, hogy miként működhet egy alulról szerveződő város például a közterek aktiválásán vagy új városhasználati módok bevezetésén keresztül, vagy akár az aktív civilek polgármesteri székbe kerülésével, mint a Barcelonáról szóló filmünkben.

A városról az épületekre közelítve, ez építészet főszereplőire, a tervezőkre, az építőmunkásokra és az épületekre koncentrálunk. Hogyan gondolkoznak azok az építészek, akik az elmúlt évtizedben újragondolták az építészet szerepét és eszköztárát? Hogyan zajlik a közösségi tervezés folyamata? Miként élik meg egy új épület megszületését a rajta dolgozó munkások? Hogyan alakul egy funkcióját elvesztett épület, stílus vagy technológia sorsa?

 

Időpont:  2018. március 8-11.
Helyszín:  Toldi Mozi
Információfilmnapok.kek.org.hu

 (Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek