2024. április 29., hétfő - Péter

Archívum

Szarvasbőgés túrák 2017. szeptember - október

2017-09-01 2584

szarvasIdén ősszel is folytatódnak a Pilisi Parkerdő Zrt. nagy sikerű szarvasbőgés túrái. Az idei „erdei koncertkiírás” érzékeny időszakában, az állatok nyugalma érdekében különösen fontos, hogy erdészek szakszerű vezetésével hallgassunk bele a szarvasok természetes őszi hangversenyébe.

Erre nyújtanak számos lehetőséget a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei és a Budakeszi Vadaspark által szervezett túrák és szakvezetések.

A szarvasbőgés erdeink egyik különleges jelensége, azonban még a rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán találkoznak vele, ami természetes, hiszen a gímszarvas bikák alapvetően a szaporulat fenntartása és nem a közönségük elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet. Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei ezért szervezett túrák keretében biztosítják a gímszarvasok nászi énekének hallgatását.

Az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne saját egyéni éjszakai kirándulásaikon ismerkedjenek meg a szarvasok nászával! A szarvasbőgés túra résztvevői erdész-vadász szakember vezetésével ismerhetik meg az esti erdőt, és jó eséllyel hallhatják a területen és környékén élő szarvasbikák nászhangját, a szarvasbőgést is.

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni!

Budapesti Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 19, 21, 23, 24, 26, 28, 30, valamint október 1, 3, 5, 7, 8.
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Hétköznap:
felnőtt: 1.500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.000 Ft
Hétvégi napokon:
felnőtt: 2.000 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.500 Ft

Jelentkezés: e-mailen keresztül (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Visegrádi Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 12. és 26.
Találkozó: 16:30-kor a Visegrádi Bobpálya parkolójában
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Felnőtt: 1500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1000 Ft

Jelentkezés: e-mailen keresztül (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 8, 15, 16, 28.
Találkozó: 16:30-kor a Szépjuharfai bejáró út (47°34'37.72"  19°25'44.67")
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami átutalással vagy erdészetnél készpénzben fizetendő: 4.000 Ft

Jelentkezés
: e-mailen keresztül (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.
Alkalmanként maximum 45 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett Éjszakai Kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe – és szarvasbőgési időszakban az agancsosok „erdei koncertjébe”. A leendő látogató hátizsákjában feltétlenül legyen valamilyen világítóeszköz (zseb- és/vagy fejlámpa), de a melegebb öltözék és a bátor hozzáállás se maradjon otthon.

Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai: szeptember 1, 8, 15, 22, 29., október 6., 13., 20., 27.
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 20:00 órakor
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 19:00 órakor

Jelentkezni Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat! A program körülbelül 2 órás, a meghirdetett napokon maximum 2 x 50 fős csoport indulhat. Az Éjszakai Kalandtúrára a felnőttjegy: 1450 Ft, gyerekjegy (2-14 éves korig): 800 Ft


Azonban mielőtt belevágnánk egy ilyen túrába, lássuk, mit érdemes tudni a szarvasbőgésről, mindez milyen szerepet tölt be a szarvasok életében!

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra; ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését.

Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Sőt, a bőgés ezen kívül az állat fizikai állapotáról, méretéről, és még a vérmérsékletéről is tanúbizonyságot adhat. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés, ami – mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget – alkonyattól kezd erősödni, mikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra.

Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

 (Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details