Nyomtatás

III. Faápoló Magyar Bajnokság, 2017. augusztus 26-27.

2017-08-23 668

faA FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Népliget gyönyörű parkja, és fái adnak otthont a III. Faápoló Magyar Bajnokságnak 2017. augusztus 26-27-én. A világ számos országában tartanak famászó-faápoló versenyeket, sőt Európa- és világbajnokságot is. 

A versenyek állomásai a mindennapi munkát imitálják azzal a kivétellel, hogy nem történik favágás.

A versenyzőknek 5 állomáson kell összemérniük tudásukat, ügyességüket, gyorsaságukat. A versenyek meghonosításában a Magyar Faápolók Egyesülete is fontos szerepet vállalt- a hazai versenyzők számos európai versenyen értek el sikereket.  Az eseményt változatos, környezettudatos ismeretterjesztő előadások, programok, színesítik majd, továbbá faápoló eszközök, felszerelések bemutatóján is részt lehet majd venni. A kb. 300 fős rendezvény nem zavarja a közúti forgalomban közlekedőket, ezért nem lesz szükség forgalomkorlátozásra a rendezvény 500 m2 –es összterületén.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kiemelkedő szerepet tölt be Budapest fáinak, fasorainak ápolásában. Nagy sikerrel zajlik Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a „10 000 új fát Budapestre” című program is. Mivel a városi lakosság igen érzékeny a fákat érintő kérdésekben, ezért a FŐKERT kiemelten fontosnak tartja a minél szélesebb körű tájékoztatást azzal kapcsolatban. Ez a rendezvény a favédelmi-, faápolási módszerek népszerűsítését, elfogadtatását szolgálja mind a szakma, mind a civil szervezetek körében.

Versenyállomások:

Imitált munkamászás (Work climb) Az imitált munkamászás versenyszám valódi munkát próbál bemutatni- a koronában 4 munkaállomás van elhelyezve, és 1 a földön, tehát összesen 5 állomáson lehet pontot szerezni. Az állomások elérését a lehető leggyorsabban kell teljesíteni, a bírók a biztonságos mozgást, és munkavégzést követik figyelemmel.

Társmentés (Aerial rescue) A társmentésnél bábu imitálja a sérültet a fán, a sérülés mértékét pedig mindig a verseny előtt tárják a versenyzők elé. Fontos, hogy a sérült 7 percen belül a földre jusson, és imitált sérülései megfelelően el legyenek látva. A bírók nem csak a gyorsaságot, hanem a sérülttel való megfelelő bánásmódot is pontozzák.

Biztosított gyorsmászás (Belayed speedclimb) Felsőbiztosítással történő gyorsmászás egy előre kijelölt útvonalon a fán, hasonlóan a falmászáshoz. Az út végét a 18 méter magasan elhelyezett harang megkongatása jelzi, a leggyorsabb versenyző nyeri a versenyszámot.

Footlock A footlock a lábkulcsos technikával végzett kötélen történő felmászást jelenti. Ez a technika hagyományként szerepel a famászásban. Elsajátítása koncentrációt és magas fizikai állóképességet követel a versenyzőtől. Az állomás teljesítését a 15 méter magasságban elhelyezett harang megütése jelenti. A leggyorsabb versenyző nyeri a versenyszámot.

Dobózsinór dobás (Throw line) A dobó súly és zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban. Ezzel a módszerrel juttatják a kötelet a fa koronájába akár 25-30 méter magasságba. A versenyen különböző pontértékű ágvillák vannak kijelölve a fán, melyekbe a versenyző behúzza a köteleit. A versenyszám egyaránt ad pluszpontot a gyorsaságért, de mínuszpontot is, ha például a versenyző letör egy kis ágat a fáról, vagy kidob a kijelölt területről.

Időpont: 2017. augusztus 26-27.
Helyszín: Népliget
Információwww.facebook.com

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek