Nyomtatás

Sokac Babfőző Fesztivál Mohácson, 2017. augusztus 5.

2017-07-28 788

bablevesTöbb mint tizenöt éve Bosnyák Mátyás és Filákovity László ötlete révén került felelevenítésre a régi sokac hagyomány. Az idősebb nemzedék nagyrészt mezőgazdasággal foglalkozott. A földeken dolgozva, hogy a munka is haladjon, de valamilyen módon megteremtődjön a déli ennivaló is, feltették az ételt az agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak.

Az edény a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Nem őrizték az ételt, hanem például minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, így felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben.

Az agyagedényben való főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze tizenhat évvel ezelőtt. A második főzés már verseny volt. Körülbelül az ötödik rendezvény után törölték a versenyt, mert képtelenség volt a rengeteg minta kóstolása, érdemi összevetése.

Jelenleg afféle nagy baráti, családi találkozóvá, és érdekességgé nőtte ki magát a mohácsi sokac babfőző fesztivál, ahol már nemcsak a tősgyökeres mohácsi sokac unokák, dédunokák őrzik az ősök tüzét és szokásait, hanem az ország több tájáról érkező vendégek is vissza-visszajárnak feledhetetlen ízeiért, hangulatáért.

Időpont: 2017. augusztus  5.
Helyszín: Mohács
Információ: www.mohacs.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek