Nyomtatás

Aquincum múzeum, 2016. májusi programok

2016-05-18 900

Az Aquincumi Múzeum Óbuda területén fekvő római kori város maradványait és emlékeit foglalja magába. A jelenkori régészeti park az aquincumi polgárváros körülbelül egyharmadát mutatja be. A múzeum állandó és időszaki kiállításai, tematikus napjai remek szórakozást és programlehetőséget biztosít minden ki számára.

MÁJUSI PROGRAMOK

2016. május 2-4.
Rendhagyó történelem órák az érettségi szünetben
Az Aquincumi Múzeum rendhagyó programsorozatot szervez a történelem iránt érdeklődő felső tagozatos és középiskolás diákok számára. A program időpontja: 2016. május 2-4.
Az előadások során a diákok bepillantást nyernek az ókori Római Birodalom és Aquincum kevésbé ismert történeteibe és titkaiba, továbbá ízelítőt kapnak a rómaiak előtti Európáról is. Az előadásokat múzeumunk régészei tartják. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!
Részletes program és további információ:
http://www.aquincum.hu

2016. május 7.
Óbuda Napja
Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik az Óbuda Napjához 2016. május 7-én. Ezen a napon a kerületi lakosok ingyenesen látogathatják múzeumunkat. A belépésre jogosító kedvezmény lakcímkártya felmutatásával érvényes.
További információ:
http://www.aquincum.hu

2016. május 21-22. 10.00-17.30
Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban
Idén immáron huszonhetedik alkalommal kerül megrendezésre legnagyobb hagyományőrző rendezvényünk. Ezen a hétvégén a római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, vagyis tavaszünnep elevenedik meg az Aquincumi Múzeumban az Aquincum Baráti Kör szervezésében. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet. A látogatókat Ókort idéző életmód és kézműves bemutatók várják, betekintést nyerhetnek a római katonák, gladiátorok, germán- és kelta harcosok életébe és harci bemutatókon vehetnek részt. A múzeum szabadtéri színházában Plautus: Szamárvásár című darabja kerül bemutatásra. A program keretében kézműves foglalkozás, valamint római gyermek és ügyességi játékok is lesznek.

2016. május 24., 14.00
AnticCafé - Saxa loquuntur – A kövek beszélnek
A római korból fennmaradt feliratos kövek számos érdekes és értékes információt hordoznak. A sírkövek feliratain feltüntették többek közt az elhunyt származását, életkorát, életében betöltött tisztségeit, esetleg jelentősebb tetteit. Néhány esetben e sírfeliratok nem nélkülözik a tréfás felütéseket és az iróniát sem. Az oltárköveken az istenekhez fohászkodtak a jobb termés, a békés hazatérés reményében, vagy éppen egy városi tisztség elnyerése okán érzett hálából kifolyólag. Dr. Beszédes József régész előadása.

2016. május 28., 11.00
Az Aquincumi Múzeum restaurátor szemmel – Gábler Szilvia ismeretterjesztő előadása
Miért érdekes, izgalmas és változatos a restaurátor munkája? Hogyan kerülnek elő leletek az ásatáson? Mi történik a restaurátor műhelybe érkező tárgyakkal - hogyan kezeljük őket, milyen folyamatokon mennek keresztül, amíg kiállíthatóvá válnak? Miért más és más minden anyagcsoport, tárgy kezelési módja? Az előadás után beszélgetés egy-egy restaurált tárgyról a Látványtárban kiállított tárgyak közül.

2016. május 27-28.
Magyar Régészet Napja
Az Aquincumi Múzeum is csatlakozik a Magyar Régészet Napja programsorozathoz. A pénteki napon elsősorban bejelentett iskoláscsoportokat várunk foglalkozásra, szombaton pedig családok és egyéni érdeklődők vehetnek részt előadásokon, tárlatvezetéseken.

A programokról további információ: http://www.aquincum.hu

Időszaki kiállítások:

Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban
„(A víz) ugyanis nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.” írta Vitruvius 2000 évvel ezelőtt. Ezzel a mondattal összefoglalta mindazt, amit a víz a rómaiaknak jelentett. Ebbe tartozik a „római fürdő”, az épülettípus, amit a rómaiak teremtettek meg és a „fürdőkultúra”, amit a rómaiak adtak a világnak.
A kiállítás megtekinthető: 2016. november 16-ig

„Jéggel, vagy anélkül? - Klímaváltozás és ember az őskortól a középkorig”
A kiállítás elsősorban Budapest régészeti lelőhelyeiről vett példák segítségével igyekszik megvilágítani az emberi történelem, vagyis elődeink és őseink élete során lezajlott éghajlat- és időjárás változásokat, a természetes környezet és az ember egymásra hatását, sokszínű kapcsolatát.
Most először lesznek láthatók Budapest legrégibb, 350 ezer éves, ember készítette tárgyai. A látogatók kihalt állatokkal, őskori étkezések és rituálék nyomaival is találkozhatnak. Megtudhatják, hogyan formálta környezetét a bronzkor embere, hogy mi köze egy új-zélandi vulkánnak a római kori katonai divat megváltozásához, és hogy mekkora volt valójában a „kis jégkorszak”. A fiatalabbak játékkal tehetik próbára tudásukat az éghajlati korszakok összehasonlítása terén.
A kiállítás megtekinthető: 2016. április 15 – október 31.

A programokkal és kiállításokkal kapcsolatos további információ:
www.aquincum.hu

A szervezők a programok változtatásának jogát fenntartják!

További információ:
Aquincumi Múzeum – Közönségkapcsolati csoport
1031 Budapest, Szentendrei út 135.
Tel.: (06-1) 430-10-81
Fax: (06-1) 430-10-83
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Website: www.aquincum.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek