Nyomtatás

Bemutatjuk a megújult 20 000 forintost

2015-12-16 877

uj 20000Decembertől megújult a 20 ezer forintos. De miért is van szükség a bankjegyek megújítására?A Magyar Nemzeti Bank szakértői az origo.hu-n felelevenítik a bevonás szakmai indokait és a kapcsolódó nemzetközi gyakorlatot. A megújított 20 ezer forintosról az MNB szakértői Bódi-Schubert Anikó, Pataki Tibor és Réthy Barbara írtak egy közös elemzést.

A megújított bankjegyekről 2014-ben közzétett publikációink részletesen elemezték, hogy milyen szakmai érvek és készpénzforgalmi körülmények tették indokolttá a jegybank fejlesztett bankjegyek kibocsátásáról való döntését.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a forintbankjegyek fejlesztése mellett szóló legfontosabb szakmai érv az ún. technológiai avulás megelőzése volt. Ha csak a saját, személyes környezetünkben tekintünk az elmúlt kb. 15 évben végbement számítástechnikai fejlődés ütemére, könnyű belátni, hogy ugyanez a dinamika mit jelenthet a bankjegyek működési környezetében.

Ezek a készpénzforgalmat a mindennapokban aktívan befolyásoló körülmények, - így a bankjegyek gépi azonosíthatóságának és válogatásának szükségszerűsége és elterjedése a mindennapos fizetési műveletek, valamint a pénzügyi közvetítő szféra által alkalmazott bankjegy-visszaforgatás során – összetett, új követelményeket állítanak a kibocsátó jegybankok elé. Úgy kell lépést tartani a korunkat meghatározó műszaki fejlődéssel, hogy a bankjegyek képesek legyenek biztosítani a készpénzforgalom zavartalan működését valamennyi érintett szereplő számára, legyen az a lakosság, egy pénztáros vagy éppen a bankjegyeket kezelő automata.

A cikk teljes terjedelemben az origo.hu oldalán olvasható >>

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek