2024. április 27., szombat - Zita

Archívum

Karácsony, gazdaság, nyugati szezon

2014-11-07 1761

Nyugaton a karácsonyi szezon más kultúrája honos. Pontosabban nem más, csak hosszabb. Európa-szerte a nyugati államokban az ünnepi kavalkád már októberben javában folyik. A legnépszerűbb jelzőrendszere a szezon aktualitásának az ünnepi fény, mely jelentős gazdasági húzóerőt képvisel.

 

KöKi04m

Jó időben jelzik a felhelyezett ünnepi fények a vásárlás aktualitását, melyeket csak február végén vagy március elején szerelnek le. Most a Blachere Illumination Hungary egy kivételes akcióval kívánja ösztönözni Magyarországon is a szokások módosítására társadalmat. Szeptember 29-ig, vagy a készlet erejéig az előrendelők 30% kedvezményben részesülnek a LED-fényforrással szerelt motívumok árából!

A fény vonzza a tekintetet, és ebből is adódik a jól ismert tény, hogy a fény „magához húzza” a tömegeket. Amikor pedig ezt tudatosan, műsoros bemutatóként, show-műsorként alkalmazzák, a fény vonzereje megsokszorozódik – hívta fel az OGH Hírügynökség figyelmét Pintye Tímea, a Blachere Illumination magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Európa egyik legmeghatározóbb fénydekorációs trendformálójaként a Blachere – a LUCI (Lighting Urban Community International) egyesület segítségével – folyamatosan vizsgálja  a fénydekoráció gazdasági és kulturális  hatásait.

 


Pintye Tímea:
„Az eredmények alátámasztják a fény tömegvonzását,
sőt emelkedtek a bevételek, nőtt a turizmus, munkalehetőségek
jöttek létre és a városkép is megújult.”




A legutóbbi felmérés behatóan vizsgálta a világ 26 nagyvárosában szervezett rendezvényeket, közöttük a lyoni „Fête des Lumières”-t (Franciaország), az  „Osaka Hikari-Renaissance of  Light Festival”-t (Japán), a „Madellin Christmas Lighting”-ot (Kolumbia) és a Kanadában rendezett „Montréal en Lumière”-t. Az eredmények alátámasztják a fény tömegvonzását. Emelkedtek a bevételek, nőtt a turizmus, munkalehetőségek jöttek létre, és a városkép is megújult. Tehát az összes vizsgált mutató pozitív eredményt hozott. A fény igen lényeges tényező a kereskedelmi ingatlanoktól kezdve a rendezvényeken át a teljes városképet illetően.

Megtérülő befektetés

A befektetések megtérülése természetesen nagyban függ a látogatók számától és a generált kereskedelmi kínálat nagyságától. Az átlagos vásárlói költés a 29 eurótól (Glasgow) 116 euróig (Göteborg) terjedő skálán mozgott az egyéni látogatókra lebontva. Ez utóbbi svéd nagyvárosban a karácsonyi díszvilágítások hatásának betudható gazdasági hasznot 185 millió euró összegre becsülték, amelyből 18% a vendéglátásban, 17% a kiskereskedelmi vásárlásokban, 5% az éjszakai szórakozásban csapódott le, és 40% tudható be a turisták ajándékvásárlásainak. Ez a haszon egy Budapest méretű város esetében elérheti a 115 milliárd forintot – összegezte a fény és díszvilágítás kereskedelmi bevételekre gyakorolt pozitív hatását a Blachere Illumination magyar ügyvezetője.

A lyoni Fête des Lumières szervezői azt is kiemelték: „Egy újfajta színházat, bemutatótermet hoztunk létre a szabad ég alatt, ahol 2008 óta mintegy 30 műalkotás kelt új életre, 1,5 millió eurónyi üzleti forgalmat hozva az alkotóknak!”

Bónusz a városképnek

A „fényes” eseményeknek az egész évre kiható hasznai vannak. „Az ilyen rendezvények fejlesztik a városok kultúráját, pezsdítő katalizátorai a művészeteknek és kreatív iparágaknak csakúgy, mint a helyi lakosok önfelismerésének” – jegyzi meg Pintye Tímea.

Félmillió embert érdekelt a Bazilikánál a karácsony vásár (Forrás: turizmus.com)


A városok némelyike arra is felhasználja ezeket az ünnepi eseményeket, hogy a lakosság figyelmét ráirányítsa az alacsony fogyasztású technológiákra, magára az energiatakarékosságra. Lyon például, olyan „előremutatóan erkölcsös” eseményként hirdeti a maga fesztiválját, amely a város évenkénti összes világítással kapcsolatos fogyasztásának mindössze 0,1%-t teszi ki, köszönhetően az általánosan használt LED-technológiának, amely a lakosság többsége körében is egyre népszerűbb.

{youtube}hZZ9cgXFPJ4|600|450|1{/youtube}

(A hír szerzője: OGH)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details