Nyomtatás

Átadták a többfunkciós Tihanyi Alkotók Házát

420

A Tihanyi Alkotók Házának létrejötte Illyés Gyulának köszönhető.

A háromszoros Kossuth-díjas magyar költő, író, drámaíró, műfordító már az 1940-es évektől sokat tartózkodott Tihanyban, nemegyszer, a leghidegebb téli hónapok kivételével, az egész évet ott töltötte. Számtalan fontos művét írta a festői szépségű településen. Valamikor az ötvenes években kis falusi házat vásárolt a Petőfi utcában, hogy legyen egy elvonulásra és alkotásra alkalmas szerény hajléka. A terve azonban nem valósult meg, a házat pedig az akkori tihanyi tanácsnak kulturális célra ajánlotta fel. A család elképzelése is az volt, hogy abban az épületben kis múzeumot hozzanak létre az akkori tihanyi világ megörökítésére.

alkotok2

Végül az eredetileg adományozott ház helyett az Árpád utcában jön létre a Tihanyi Alkotók Háza, amely otthont ad a 20. századi tihanyi alkotók emlékezetének.

Az Árpád utca 2. szám alatt található épület változatos funkciójú intézmény lesz: előadóterem, kiállítótér, múzeumi foglalkozások tartására alkalmas helyiségek találhatóak benne, az állandó tárlat mellett időszaki kiállítások, rendezvények is lesznek, és a tervek szerint egy kávézót is kialakítanak.

alkotok3

Az épületben “A belső emigráció évei” címmel állandó kiállítás várja a látogatókat, bemutatva a 20. század közepének Tihanyhoz kötődő alkotói körét.

A tárlat Illyés Gyulán kívül még Vass Elemér festőművész, Borsos Miklós szobrász- és éremművész, az író Németh László, Passuth László író-műfordító, valamint Bartha László festőművész tihanyi kötődését, egymáshoz fűződő viszonyukat, az egymástól, a környezettől, s Tihany múltjából nyert inspirációikat állítja előtérbe.

A nagyközönségnek várhatóan májustól nyílik lehetősége a kiállítás megtekintésére.

| Forrás: csodalatosbalaton.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek