Nyomtatás

Tátrai Jégtemplom, apres ski és más havas újdonságok

687

November 19-én megnyitott Szlovákia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Tarajkán található Tátrai Jégtemplom, amely az idén a híres spanyol zarándokhelyen, Santiago de Compostelán található Szent Jakab-katedrális alakját vette fel. A síszezon indulása december első napjaiban várható.

Ügyes kézművesek több mint kétszáz tonna jégtömbből faragták ki a szlovák hegyvidék téli szezonjának fő vonzerejét.

„A világ talán legismertebb zarándokhelyének jégből faragott másolata a Magas-Tátrában Tarajkán minden látogató számára élményt nyújt. A jégtemplomról nem hiányoznak olyan ikonikus részletek, mint a templom homlokzatán lévő, egyébként nem túl feltűnő kör, az omega és alfa görög szimbólumok ábrázolásával –amely azt a helyet szimbolizálja, ahol valami régi lezáródik és egy új kezdődik –, továbbá a zarándokok jelképe, a Szent Jakab-kagyló is jégből lett megformázva. Nem hiányzik a jégtemplom elől Szent Jakab szobra sem, amelyet a zarándokok útjuk végén átölelnek – ez a szobor fából készült, és a kilátóterasz előtt kapott helyet" – tájékoztatott Lucia Blašková, a Magas-Tátra Régió Helyi Idegenforgalmi szervezetének igazgatónője.

A jeges galéria a járványügyi intézkedések legszigorúbb fázisában is nyitva tart a hatályos intézkedések figyelembevételével.

Míg a Tátrai Jégtemplom már november 19-étől látogatható, a síszezont a legnagyobb szlovák síközpontokban decemberi elején szeretnék megkezdeni. Kedvező időjárási körülmények esetén a Magas-Tátrában a szezont már december 3-án megnyitják Jasnán, december 4-én pedig a Csorba-tónál. December 11-től Tátralomnicon is lehet síelni. Az egy- és többnapos síbérletek elővételes értékesítése a legelőnyösebb áron november 18-án indult a www.gopass.travel honlapon. A rendszer úgy működik, mint a repülőjegyek esetében: minél előbb vásárol valaki, annál előnyösebb áron jut hozzá a síbérlethez.

Szlovákia legnagyobb síközpontja, Jasná több újdonsággal is készült a téli szezonra. „A Pretekárska sípálya az idei szezontól a Világkupa győzteséről, Petra Vlhováról lesz elnevezve, amire egy eredeti fotópont emlékeztet majd. Kibővül a sífutópályák kínálata, gyakoribb lesz az ingajárat, a Deménvölgy községgel és a Liptói Régió Helyi Idegenforgalmi szervezettel való együttműködés révén a közlekedésben és parkolásban új koncepció lép életbe, amely csökkenti a járműforgalmat Deménvölgyben. További fontos újdonság a SKI Záhradky ski-in/ski-out szálloda felújítása" – tájékoztatott Jiří Trumpeš, Jasná központ igazgatója.

Jasnában, valamint Tátralomnicon a sízők igénybe vehetik a comfort parking szolgáltatást, ami a legmagasabb látogatottság alatt is biztos parkolást jelent.

slojeg2

„A Magas-Tátrában a sízőkön kívül a kalandra vágyók is megtalálják a számításukat, mivel újra megnyílik a közkedvelt Snowcamp expedíciós tábor a Kő-pataki-tavon. A kínálathoz tartozik még az éjszakai égbolt megfigyelésével összekötött közkedvelt Vacsora a csillagok alatt, a Tátrai élményvacsora, illetve a reggeli freshtrack" – egészíti ki Michal Gejdoš, a TMR marketingigazgatója.

A legfontosabb, hogy a síelés, valamint a téli üdülések Szlovákiában a jelen helyzetben zöld jelzést kaptak. Az állam pontos feltételeket határozott meg, és a síközpontok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vendégek biztonságosan élvezhessék a telet Szlovákiában.

„Végtelen" szezonbérlet Donovalyn

Donovaly síközpontban bevezetik a „Végtelen" szezonbérletet, vagyis a Sezonkát. Aki nem szeretné az idejét a pénztárnál sorban állással tölteni, hanem egyenesen a sípályára indulna, annak érdemes megvásárolnia a korlátlan idénybérletet.

slojeg3

Valóban „végtelen", mert ez a bérlet a Nová Holá felvonókra az egész 2021-es nyári idényre is érvényes. Ezen felül a Sezonkával korlátlanul síelhet a tulajdonosa a nappali és esti napszakokban a Záhradište sípályán is mindennap, a téli idény első napjától az utolsóig, akár napi 12 órán keresztül. A bérlet a Fun Parkba, Közép-Európa legnagyobb kalandparkjába is érvényes, és a felvonó árát is tartalmazza.

A Sezonka bérlet mellé minden vásárló megkapja az előző évekből jól ismert és bevált Park Snow kártyát, amely Donovalyn, illetve a környéken lévő partnerek – éttermek, wellnessfürdők – szolgáltatásainak igénybevételénél jogosít különböző kedvezményekre.

A Park Snow üzemeltetői mindent megtesznek azért, hogy a vendégek Donovalyn a legnagyobb biztonságban legyenek, ezért garantálják minden bérlet tulajdonosának a bérlet teljes árának visszatérítését abban az esetben, ha az állami szervek korlátoznák vagy betiltanák a síközpont működését a 2021/2022-es szezonban. Azt is garantálják, hogy amennyiben csak korlátozott létszámban lehet igénybe venni a felvonókat, a bérlet tulajdonosai elsőbbséget élveznek a felvonóknál.

Most még jobban megéri a síbérletet online megvásárolni! A jegypénztárnál való sorban állás helyett nemcsak időt, hanem pénzt is takaríthatnak meg a webshopban történő jegyvásárláskor, ahol még a tavalyi árakon érhetőek el a síbérletek.

Ettől a szezontól kezdve a síterep jegypénztárainál átlagosan 15%-kal lesznek magasabbak a síbérletek árai az online megvásároltakhoz képest. A síbérletek Budapesten is megvásárolhatók a Lupus Travel irodájában.

Az esti síelés évek óta nagy sikernek számít. Az idei téli szezon előtt nagymértékben korszerűsítették a megvilágítást, amely egyrészt jobb minőségű lett, másrészt pedig környezetvédelmi szempontból korszerűbbé vált a Záhradište és a Lomená poma sípályáin. Az esti síelők mindezt karácsonytól március elejéig, a sötétedéstől 21.00 óráig vehetik igénybe.

A Gyermek Funpark Donovaly ideális hely a síelés megtanulására. Ez Európa második legnagyobb gyermek síparkja, ahol 9 Sunkid varázsszőnyeg (futószalagos gyermek sífelvonó) segíti, hogy a gyermekek sokkal gyorsabban, félelem nélkül, játékosan tanuljanak síelni. A gyerekek a síoviban már 3 éves kortól tanulhatnak síelni.

A sífutás kedvelőit is nagyszerű sífutópályákkal várja Donovaly. Két „cross-country" sífutópálya áll rendelkezésre: Polianky – Močiarov és Donovály – Šachtička. A folyamatosan karbantartott pályák teljes hossza 18,4 km. Hétvégére a pályák mindig korcsolyázó stílusra vannak előkészítve.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek