Nyomtatás

Csodás Magyarország: Lelassulás az Őrségben

547

A zöld ezer árnyalatát magára öltő Őrség a tökéletes nyugalom és harmónia vidéke, megannyi felfedezésre váró, apró csodával. Azoknak való, akik szeretnének lassítani a rohanó világban, kipróbálni régi mesterségeket.

Miért ide?

Mert egyedi és megunhatatlan, ráadásul minden érzékszervünket kényezteti. A sűrű erdők és szelíd lankák szemet gyönyörködtetők és madárdaltól hangosak, utunkat selymes füvekkel szegélyezett, illatos rétek kísérik. Az itt fogyasztott házi kecskesajtra, a tökös-mákos rétesre vagy a vargányalevesre évek múltán is emlékezni fogunk. A hagyományokat továbbvivő családi gazdaságokban átélhetjük a régi idők hangulatát.

Mit csináljunk?

Eredjünk gyalogosan vagy kerékpáron a szépségek nyomába. A pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén a hagyományos, népi életmódot az eredeti helyükön álló épületekben lehet megismerni. A skanzenhez népi játszóház, játszótér, tanösvény, szatócsbolt tartozik, szomszédságában bölények és vadlovak legelésznek.

templomveVeleméri templom

Fedezzük fel a hét szerből álló Szalafő kulturális örökségét, járjuk végig a Felsőszeri tanösvény népi építészeti emlékeit. Látogassuk meg a pankaszi vagy a szomoróci szoknyás haranglábat, merítkezzünk meg Velemér és Őriszentpéter ősi templomának csendjében.

palloutPallóút a szőcei tőzegmohás lápréten

Ne hagyjuk ki!

Az Őrségi Nemzeti Park gondosan karbantartott tanösvényei közül nehéz választani, a legkülönlegesebb a szőcei tőzegmohás láprét pallóútvonala. Kerékpártúrákhoz drótszamarat a helyi kölcsönzőkben bérelhetünk. Az idilli szépségű Vadása-tó fürdésre is alkalmas.

Amiért érdemes átmenni a határon:

  • Hármashatárkő, Felsőszölnök
  • Trópusi kert és orchideafarm, Dobronak/Dobrovnik (Szlovénia)
  • Zotter csokoládégyár, Riegersburg (Ausztria)

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek