Nyomtatás

Budapest, Budai vár

7125

A Vár két, jól elkülöníthető területegységből áll: a polgárvárosból és a királyi palotaegyüttesből. A budai Várhegy délnyugati végében a tatárjárás után, 1244 körül, IV. Béla király emelt védelmi célokból falakkal körülvett erődítményt, amely a 14. században vált királyi székhellyé. Ekkor helyezte át ide rezidenciáját Visegrádról Nagy Lajos király, s egyszersmind bővítette és megerősítette a várat.

Mátyás király építkezései, az itáliai reneszánsz hatását is mutató kápolna és az új palota, a Corvinákat őrző könyvtárral, egykor Európa szerte híres voltak. A 150 évig tartó török uralom idején a palota súlyos károkat szenvedett, többször kiégett. 1686-ban, Budavár visszafoglalása után a középkori falakat szinte alapjaikig lebontották. A ma is álló királyi palota építészettörténete Mária Terézia idejére nyúlik vissza.

Az épületegyüttes legrégibb része a Dunára tekinto északi szárny a 18. században épült. A palota külső és belső átalakítása a kiegyezés és I. Ferenc József császár magyar királlyá koronázása (1867) után indult meg.

Nevezetességek:
-Savoyai Jenő herceg lovasszobra: Zenta város rendelte meg Róna Józseftől a szobor elkészítését, amit azonban nem tudtak kifizetni. A szobor így maradt Budán, ahol a herceg szintén harcolt.

-Mátyás-kút: A kút építésze Hauszmann Alajos volt, felállítására 1904-ben került sor.

-Lovát fékező csikós szobra: A magyar jelleg hangsúlyozására rendelte meg ifj.Vastag Györgytől a királyi palota építőbizottsága a szilaj mént elővezető csikós szobrát.

Látnivalók:

A Budai vár területén található többek között a Hadtörténeti Múzeum, Budavári Történeti Múzeum Vármúzeuma, Országos Széchényi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria, Halászbástya, Mátyás-templom, Sándor-palota, Budavári Sikló, Sziklakórház, Buzogánytorony, Habsburg-palota, Romkert és királyi lovarda.

Helyszín: 1014 Budapest, Budai várnegyed


További információ:
http://www.budavar360.hu/

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek