Nyomtatás

Abaliget, Denevérmúzeum

5651

Az abaligeti Denevérmúzeum egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert és misztikusnak tűnő világának. A múzeum a különböző élőhelyek szerint, nagyszerű kialakítással, látványosan és valósághűen mutatja be a denevéreket. A kiállításon megismerhető a denevérkutatás története, eszközei, a denevérek főbb tartózkodási helyei és vándorlási útvonalai.

A múzeum szervezésében rendszeresek a denevérmegfigyelő programok is, ahol személyesen láthatják a látogatók, hogyan vadásznak, élnek az éjszakai állatok.

Főként a korábban elterjedt rémtörténeteknek és éjszakai életmódjuknak köszönhetően a denevérek sokak számára félelmet keltő, titokzatos, vérszívó állatok. Természetes élőhelyeik szűkülése és vadászterületeik csökkenése miatt a számuk mára jelentősen megcsappant.

Szerencsére ma már egyre többen vannak azok, akik tudják, hogy a denevérek rovarokkal táplálkoznak és akkor sem fogják a vérünket szívni, ha esetleg tévedésből egy nyári estén berepülnek a nyitott ablakon. A sötétben ultrahangokkal tájékozódnak, téli álmot alszanak és nem kapaszkodnak az emberek hajába, de fontos, hogy egyre többen megismerjék ezeket a hasznos állatokat.

2004-ben az Abaligeti barlang bejáratától néhány méternyire álló, korábban turistaházként funkcionáló épület felújítása után nyílt meg Magyarország egyetlen, a denevérek világát bemutató tematikus kiállítása a Denevérmúzeum. A tárlaton nagy felbontású fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertető és interaktív térkép nyújt betekintést a mára már a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világába. A látogatók megismerhetik a denevérkutatás történetét és eszközeit, a Magyarországon élő denevérfajokat, élőhelyeiket, táplálkozási és szaporodási szokásaikat.

Helyszín: 7678, Abaliget

Nyitva tartás:
Március 15 – október 15: 9.00-18.00
Október 16 – március 14: 10.00-15.00
A csoportok minden egész órakor indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt egy órával.
Csoportoknak a torlódások elkerülése végett előzetes bejelentkezés szükséges!

További információ:
Tel.: 72/498-766
http://www.abaligetibarlang.hu/

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek