2019. november 13., szerda - Szilvia

Szabadidő

Budapesti táncházak, ahol biztos találsz bulit, ha néptáncolnál

171

Aki életében nem néptáncolt, annak újdonság lehet a tény, hogy Budapesten ma is rengetegen járnak táncházakba, és szinte minden napra jut egy esemény, ahol összegyűlhetnek az amatőr és profi táncosok „csörögni”. Lássuk, melyek azok a helyek, ahol megtalálhatjuk ezeket a közösségeket, és ahol a tánctanításnak hála akkor is jól érezzük magunkat, ha nincs előzetes tudásunk.

Hétfő: Szimpla Kert

Budapest legismertebb romkocsmájában hét elején van táncház, az bulit a koncertteremben kell keresnünk. Minden héten hétfőn este 10-től hajnali 3-ig tart az ingyenes esemény. A Szimplában a közönség nagy részét külföldiek alkotják, akik természetesen laikusok a magyar néptáncot illetően, így itt is bátran bekapcsolódhatunk előzetes tapasztalat nélkül. 

SZIMPLA KERT
  • 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.
  • Asztalfoglalás telefonon nem lehetséges!

KEDD: PÓTKULCS

A Csengery utca eldugott, árnyas kertjét nem könnyű megtalálni, és az utcáról nem is tűnik fel, micsoda élet zajlik a falak mögött. Itt szinte minden estére jut egy zenés esemény, rendszerint világzenei műfajokban, kedden este 8 órától fél 12-ig pedig magyaros Folkkocsmává változik a terep – és ebben élen jár a hely, mert 2001-ben elsőként adott helyet táncházrendezvényeknek Budapesten. A zenét a Vígzenészek szolgáltatják, a belépés ingyenes.

PÓTKULCS
  • 1067 Budapest, Csengery utca 65b.

KEDD, ALKALMANKÉNT: BENCZÚR HÁZ

A város legújabb táncházát a Városliget melletti Benczúr Ház Kulturális Központban találjuk, ami az NKA Halmos Béla Programmal való együttműködéssel született meg. (Halmos Béla híres népzenész, népzenekutató volt, a táncházmozgalom egyik elindítója, a róla elnevezett programban pedig népzenészeket, illetve népzenei rendezvényeket támogatnak pályázatok útján.) A Halmos Béla Klub a nyári nagysikerű  Benczúr Kerti Esték folytatása, de ezúttal már nem szabadtéren, hanem bent. A programsorozat visszakanyarodik a táncházmozgalom kezdeteihez, és a koncertet, táncházat előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel egészíti ki.

Ősszel összesen négy ilyen alkalom lesz keddenként, és olyan előadókkal találkozhatunk rajtuk, mint Sebő Ferenc vagy Novák Ferenc ‘Tata’. A beszélgetést koncert és buli követi, többek között a Bajkó, Korinda zenekarokkal, de hallhatunk felvidéki műsort is Kubinyi Júliától és a Parapács zenekartól is. Az első alkalom szeptember 24-én lesz, amikor is a belépő Árendás Péter előadására és a Bonchidától Bonchidáig lemezbemutató koncertjére 1200 Ft, az utána következő, Ocskay Ritával és barátaival  közös táncház pedig ingyenes. További alkalmak október 15-én, október 29-én és november 12-én lesznek. 

 
  • 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

SZERDA: FONÓ

A Fonóban mindennap belefuthatunk népzenei eseménybe, szerdai táncházalkalmaik pedig a legfontosabbak között említendők budapesti viszonylatban. Minden alkalommal két zenekar a vendégük, akik egész este húzzák a talpalávalót, köztük pedig kéthetente állandó vendég a Góbé és a PásztorHóra zenekarok. Lehet érkezni párban, pár nélkül, tánctudással és anélkül is, mivel profi tánctanítás is zajlik az összejöveteleken. A belépő 1000 Ft.

 
  • 1116 Budapest, Sztregova utca 3.

PÉNTEK: RÁCSKERT

A Rácskertben találjuk a város másik legnagyobb táncházbuliját, mégpedig péntekenként. Van hagyománya, hogy egyes táncházak egy meghatározott zenekar köré épülnek fel, és a belvárosi szórakozóhely erre jó példa: a péntek esték állandó főszereplője az Erdőfű zenei társulás, amely Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. A Rácskert estjei ingyenesek.

 
  • 1072 Budapest, Dob utca

PÉNTEK, KÉTHETENTE: EÖTVÖS 10

Az Eötvös utcai kultúrházban kéthetente pénteken tartanak táncházakat, szeptember 27-én például moldvai tánctanítás lesz, amit éjjel fél 1-ig tartó táncház követ, a szünetekben pedig dalokat lehet tanulni. A jegyár 800 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és terézvárosiaknak 500 Ft.

Fotó: Eötvös 10
 
  • 1067 Budapest, Eötvös utca 10.

HAGYOMÁNYOK HÁZA

A nemrég szépen felújított Budai Vigadóban működő Hagyományok Háza – ahogy a neve is mutatja – a magyar népi értékek első számú őrzője. Szombati táncházainak a leüvegezett Átrium ad otthont 19 óra és hajnal 2 között, és mivel nagy hangsúlyt fektetnek a tánctanításra, azok is jól érezhetik magukat, akiknek nem sok tapasztalata van a néptáncban. A belépő 19 órától (tánctanítás+táncház) 1000 Ft, 21 órától (táncház) 500 Ft.

Fotó: Dusa Gábor / Hagyományok Háza
BUDAI VIGADÓ
  • 1011 Budapest, Corvin tér 8.
  • Az időpontok a jegypénztár általános nyitvatartására vonatkoznak.
Forrás: www.welovebudapest.hu

(Esemény Menedzser) 
Esemény Menedzser

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« November 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hírlevél

E-mail cím:*
Név:*

Tartalom galéria

3000 órás kihívás - JunctionX Budapest 2019

3000 órás kihívás - JunctionX Budapest 2019

More details
A nyitómeccsre készül a Puskás Aréna

A nyitómeccsre készül a Puskás Aréna

More details
Big Office Day 2019 kiállítás és konferencia, 2019. november 20.

Big Office Day 2019 kiállítás és konferencia, 2019. november 20.

More details
M-Square Hotelként nyílt meg a megújult Madách téri szálloda

M-Square Hotelként nyílt meg a megújult Madách téri szálloda

More details
Ararat Worship Collective koncert, 2019. november 28.

Ararat Worship Collective koncert, 2019. november 28.

More details
Salzburg advent idején

Salzburg advent idején

More details
Lázáréknál a tél sem akadály, lovas program nem marad el

Lázáréknál a tél sem akadály, lovas program nem marad el

More details
Más egész életében nem vezet annyit, mint amennyit ez a 82 éves fickó letekert

Más egész életében nem vezet annyit, mint amennyit ez a 82 éves fickó letekert

More details
Magyarország gyorsaságimotoros-vb futamokat rendezhet

Magyarország gyorsaságimotoros-vb futamokat rendezhet

More details