Nyomtatás

7 egyszerű praktika, amivel produktívabbá teheted a munkanapokat

401

Bár sokan a teljesítménykényszeres, versenyistálló-jellegű munkavégzéssel azonosítják a produktivitás fogalmát, a valóságban sokkal fontosabb a hatékonyságra és a minőségre való törekvés.

Hiszen a produktív munkavégzés nem csak a körmeink alatt, a laptopon történik, sokkal inkább a fejünkben: a fókuszáltság, a strukturáltság és a tudatos jelenlét a végeredményen is meglátszik majd.

Íme néhány tipp, ami segíthet ebben.

1. Tarts rövid szünetet minden órában!

A lehető legrosszabb dolog, amit a fizikai és mentális jólléteddel, valamint a munkáddal tehetsz, hogy nem állsz fel 8 órán keresztül a laptop elől. Tarts rövid szünetet minimum 45, de inkább 30 percenként, és szánj 5-10 percet az izmaid átmozgatására vagy egy rövid sétára. A tested és az elméd egyaránt hálás lesz érte.

2. Strukturáld a feladataidat!

Elsőre roppant ijesztőnek tűnhet egy 10 elemből álló To Do-list, azonban ha priorizálsz, és szinkronba állítod a teendőket és a bioritmusod, megkétszerezheted a hatékonyságod. A nagyobb kihívást jelentő feladatokat délelőttre, a megbeszéléseket pedig lehetőleg délutánra időzítsd, a köztes szünetekben pedig mindenképp szánj időt egy frissítő ebédre.

3. Használd tudatosan az internetet!

Megvan az a szituáció, amikor megnyitod a levelezésed egy üzenet miatt, aztán snitt, és észleled, hogy bár a levélre nem válaszoltál, már két órája cicás mémeket nézegetsz? A közösségi média és a személyre szabott reklámok korában nehéz megtartani a fókuszt, de ha tudatosabban használod az internetet, nem lehetetlen.

4. Kövesd a 80/20 szabályt!

Tudtad, hogy az elvégzett napi munkád 20%-a adja ki a teljesítményed 80%-át? Ez egyben azt is jelenti, hogy rengeteg felesleges feladatot iktatunk be az életünkbe, amik a végeredmény helyett csak a kimerültséghez visznek közelebb. A következő projektedet bontsd fel alkotóelemeire, és kíméletlenül húzd le a listáról a szükségtelen részeket.

5. Ne multitaskingolj!

Hát nem ironikus, hogy annyira hatékonyak akarunk lenni, hogy inkább megcsinálunk egyszerre három dolgot rosszul, mint egyet jól? A napjainkban divattá vált fókuszerősítő technika, a mindfulness − azaz tudatos jelenlét − módszertanát érdemes beiktatni a munkába is: egyszerre egy dologra figyelj, és arra összpontosítsd az energiáidat.

6. Alakíts ki ideális munkakörnyezetet!

Akár az irodában, akár az otthonodban dolgozol, elengedhetetlen, hogy megteremtsd a munkavégzéshez szükséges ideális feltételeket. Mindenképpen olyan teret válassz, ahol más tevékenységet nem végzel − szóval nem a hálószobád vagy az étkező − , és ahol nem terelik el más ingerek vagy zajok a figyelmed. Rendezd be számodra komfortos, de ingerszegény módon, és szigorúan olyan eszközöket tárolj ott, amik a munkavégzésedhez szükségesek.

7. Alkalmazd a GTD módszert!

David Allen módszertana, a Getting Things Done (azaz a dolgok elvégzése) 5 fő támpontot ad az időgazdálkodáshoz: ezek a rögzítés (tehát a feladatok felírása), a tisztázás (azaz a feladatok felbontása konkrét lépésekre), a rendszerezés (tehát priorizálás), a reflektálás (felülbírálás vagy javítás), valamint a munka elvégzése. Allen mindemellett azt javasolja, hogy a feladatokat kontextus alapján rendszerezzük, tehát mindig azt végezzük el, ami a tartózkodási helyünk és időnk szerint aktuális.

| Forrás: forbes.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek