2024. április 26., péntek - Ervin

Promóció

Indul az eperszezon: mennyi lesz az annyi?

301

Végre itt a tavasz és vele együtt az eper szezonja is. Évközben az élelmiszerboltok gyümölcsosztályain bármikor hozzá lehet jutni a külföldről behozott áruhoz, de az igazi magyar epret csak a termelőknél vásárolhatók meg.

Az elmúlt években az időjárási viszonyok és a vásárlói szokások is megváltoztak, ezért kíváncsiak voltunk rá, hogyan látja a kereslet alakulását a HírősEper.hu-nál Rozmán-Gál Annamária fiatal gazda.

Mennyire segítette az indulásban a Fiatal gazdálkodók induló támogatása?

Rozmán-Gál Annamária: A magam részéről csak pozitívan tudok nyilatkozni a " fiatal gazdáról". Hallani sajnos olyan eseteket, amikor a megalapozatlan üzleti terv, és/vagy a tapasztalatlanság miatt nem úgy alakultak a dolgok, ahogy kellene. Mi már a pályázat elnyerése előtt is ezt az életmódot preferáltuk, és házikerti méretben azelőtt is folyt termelés, valamint néhány kertigépünk is akadt. A kapott támogatást föld vásárlására és fólia sátrak építésére tudtuk fordítani, ezek segítségével a kötelező üzemméretet már az első évben elértünk.

Mekkora munkaerőt igényel az eper betakarítása szabadföldön és fóliás termesztésben?

A szamóca a legkézimunkaigényesebb gyümölcs. Az adott szezontól, és az aktuális érési folyamattól függően, a nagybanipiaci árbevétel 15-20 %-ába is kerülhet pusztán a gyümölcs leszedetése. Szeretném kiemelni, hogy ez csupán csak a töredéke a költségeknek, hiszen az ápolási munkák is tetemes összeget emésztenek fel. Kevesen tudják, hogy a minőségi szamóca termesztése igazán csak az egy éves tenyészidejű kultúrában lehetséges. Azaz júliusban kezdődnek a munkálatok az előző állomány kézi feltépésével, bakháthúzással és kézi ültetéssel. Majd az ősz során többszöri gyomlálással, kacsozással folytatódnak, aztán a tél végén a levelezéssel és a tavasszal újabb gyomlálással végződnek. Továbbá a tavaszi időszakban még szükséges a növényvédelem és fagyvédelem is, ezután jöhet csak májusban a szedés. De azért , hogy az olvasók jobban el tudják képzelni miről is beszélek, nálunk a 7 darab 60 méter hosszú fóliasátorban 3-4 héten keresztül 6-7 ember az érés intenzitásától függően, napi 5-10 órát töltött szedéssel. Ez az értékesítés szűkös időkerete mellett, komoly szervező munkát is igényelt, többek között emiatt álltunk át a "Szedd magad!" formára.

Hogyan változott az eper ára az utóbbi években? Változtak-e a vásárlói szokások a Covid hatásaként?

Az eper ára a tavalyi évben ugrott jelentősen, a Covid-19 hatására, mert a vírus miatt nem lepte el hazánkat az import eper a szokott mértékben, és jobban is bíztak a vásárlók a magyar áruban. Kíváncsian várom az idei szezont, hogy továbbra is kitart-e a vevők elkötelezettsége a magyar szamóca mellett, tavaly óta. A 2020-at megelőző években csak némileg változott az eladási ár, ellentétben az ütemesen emelkedő kertészeti-alapanyagok és a munkaerő költséggel, amelyek az elmúlt 10 évben a 2-2,5-szeresére növekedtek, míg az eladási ár szinte stagnált. Mindezek ellenére több régi termelő, aki kiábrándultságában már letett a szamóca termesztéséről, a tavalyi keresleten felbuzdulva visszaállt idén a ringbe.

Hogyan látja a külföldi vagy a hazai eper iránt nagyobb a kereslet?

Azzal mindenki tisztában van szerintem, hogy a magyar eper ízben verhetetlen, csak sokan elcsábulnak a plázában kapható tetszetős import szemek irányába, de mivel a külcsín nem áll összhangban a belbeccsel, általában megbánják a vásárlást. Viszont az az igazán szörnyű, ha a piaci árusok a görög epret rakják át magyar ládába, és magyarként árulják.

Az időjárási változások ellen hogyan lehet megvédeni az epret?

Nagyon szélsőséges időjárást éltünk meg ezekben a napokban, azt gondolom, hogy akinek még van, spóroljon a baracklekvárral. A szabadföldi szamóca biztonságosan kitelelt, egyenlőre nem virágzik, de tavaly is láttunk május elején -2 C fokot a pirosodó eprek között. Egy textil alapanyagú takarófóliával mínusz pár foktól még meg tudjuk védeni a kinyílt virágokat, illetve bizonyos növénykondicionáló-szerekkel lehet fokozni a növények immunrendszerét, de csodára sajnos még nem vagyunk képesek, bízzunk benne, hogy mielőbb megjavul ez az őrült idő.

Mennyire népszerű a lakosság körében a "Szedd magad" akció?

Amikor elkezdtük a "Szedd Magad!'-ot, igazából a főváros környékén volt ez a rendszer ismerős a nagyközönség előtt. Szóval néhány vicces tévhitet fel kellett számolnunk az évek alatt, de gyorsan megkedvelték és évről évre visszajárnak a vevők. Mi több, most már távolabbról is érkeznek vendégek, akár a fővárosból, vagy a Dunántúlról. 2020-ban igazán ügyesen kellett szervezni a nyitvatartásunkat, hogy minden érdeklődőnek jusson áru.

A fővárosban vagy vidéken nagyobb a kereslet a termelői eper iránt?

Az összes hazai zöldség-gyümölcsféle tekintetében is megállapíthatjuk, hogy a fővárosban nagyobb az igény a termelői piacokra. Vidéken gyakran panaszkodnak még a zöldségbolt tulajdonosok is, hogy évről évre következetesen csökken a forgalmuk, mert az emberek megveszik a multiban a nagybevásárlás során a gyümölcsöt. Mi pedig annál inkább bosszankodunk, mert a kiskereskedő harmad annyi áron veszi át tőlünk az extra zöldséget, mint amennyiért a multi árulja az övét, általában szégyenletes minőséggel párosulva. Azt gondolom, hogy az eper örök sláger lesz. Talán a tehetősebb réteg többször vásárol és főleg az extra méretből a kereskedőnél, vagy a piacon, de mivel ez a tavasz első gyümölcse, senki nem tud ellenállni neki. Mi igyekszünk úgy alakítani az árat, hogy a vevőknek és nekünk is elfogadható legyen.

Hogyan látja, a lakosság mennyire van tisztában a szamóca egészségre gyakorolt hatásáról?

Szerintem nagyon kevesen ennyire tudatosak, pedig valóban van jótékony hatása az epernek, pl: vértisztító hatású, segíti a salakanyagok és a felesleges zsír távozását, az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. Kiváló az emésztési panaszokra, vesebántalmak esetén, valamint a pattanásos bőr kezelésére. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a kötőszöveti gyulladásokat, az agyérelmeszesedés kialakulásának lehetőségét. Viszont arra oda kell figyelni, hogy megbízható forrásból vásároljunk! A fogyasztásától előforduló csalánkiütések hátterében legtöbbször az elavult, vagy túlzott növényvédelem áll. Mi igyekszünk a legminimálisabbra csökkenteni a vegyszeres kezelések számát, az előírásokat pontosan betartva.

(Forrás: hellovidek.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details