2024. március 19., kedd - József

Promóció

Indul az eperszezon: mennyi lesz az annyi?

295

Végre itt a tavasz és vele együtt az eper szezonja is. Évközben az élelmiszerboltok gyümölcsosztályain bármikor hozzá lehet jutni a külföldről behozott áruhoz, de az igazi magyar epret csak a termelőknél vásárolhatók meg.

Az elmúlt években az időjárási viszonyok és a vásárlói szokások is megváltoztak, ezért kíváncsiak voltunk rá, hogyan látja a kereslet alakulását a HírősEper.hu-nál Rozmán-Gál Annamária fiatal gazda.

Mennyire segítette az indulásban a Fiatal gazdálkodók induló támogatása?

Rozmán-Gál Annamária: A magam részéről csak pozitívan tudok nyilatkozni a " fiatal gazdáról". Hallani sajnos olyan eseteket, amikor a megalapozatlan üzleti terv, és/vagy a tapasztalatlanság miatt nem úgy alakultak a dolgok, ahogy kellene. Mi már a pályázat elnyerése előtt is ezt az életmódot preferáltuk, és házikerti méretben azelőtt is folyt termelés, valamint néhány kertigépünk is akadt. A kapott támogatást föld vásárlására és fólia sátrak építésére tudtuk fordítani, ezek segítségével a kötelező üzemméretet már az első évben elértünk.

Mekkora munkaerőt igényel az eper betakarítása szabadföldön és fóliás termesztésben?

A szamóca a legkézimunkaigényesebb gyümölcs. Az adott szezontól, és az aktuális érési folyamattól függően, a nagybanipiaci árbevétel 15-20 %-ába is kerülhet pusztán a gyümölcs leszedetése. Szeretném kiemelni, hogy ez csupán csak a töredéke a költségeknek, hiszen az ápolási munkák is tetemes összeget emésztenek fel. Kevesen tudják, hogy a minőségi szamóca termesztése igazán csak az egy éves tenyészidejű kultúrában lehetséges. Azaz júliusban kezdődnek a munkálatok az előző állomány kézi feltépésével, bakháthúzással és kézi ültetéssel. Majd az ősz során többszöri gyomlálással, kacsozással folytatódnak, aztán a tél végén a levelezéssel és a tavasszal újabb gyomlálással végződnek. Továbbá a tavaszi időszakban még szükséges a növényvédelem és fagyvédelem is, ezután jöhet csak májusban a szedés. De azért , hogy az olvasók jobban el tudják képzelni miről is beszélek, nálunk a 7 darab 60 méter hosszú fóliasátorban 3-4 héten keresztül 6-7 ember az érés intenzitásától függően, napi 5-10 órát töltött szedéssel. Ez az értékesítés szűkös időkerete mellett, komoly szervező munkát is igényelt, többek között emiatt álltunk át a "Szedd magad!" formára.

Hogyan változott az eper ára az utóbbi években? Változtak-e a vásárlói szokások a Covid hatásaként?

Az eper ára a tavalyi évben ugrott jelentősen, a Covid-19 hatására, mert a vírus miatt nem lepte el hazánkat az import eper a szokott mértékben, és jobban is bíztak a vásárlók a magyar áruban. Kíváncsian várom az idei szezont, hogy továbbra is kitart-e a vevők elkötelezettsége a magyar szamóca mellett, tavaly óta. A 2020-at megelőző években csak némileg változott az eladási ár, ellentétben az ütemesen emelkedő kertészeti-alapanyagok és a munkaerő költséggel, amelyek az elmúlt 10 évben a 2-2,5-szeresére növekedtek, míg az eladási ár szinte stagnált. Mindezek ellenére több régi termelő, aki kiábrándultságában már letett a szamóca termesztéséről, a tavalyi keresleten felbuzdulva visszaállt idén a ringbe.

Hogyan látja a külföldi vagy a hazai eper iránt nagyobb a kereslet?

Azzal mindenki tisztában van szerintem, hogy a magyar eper ízben verhetetlen, csak sokan elcsábulnak a plázában kapható tetszetős import szemek irányába, de mivel a külcsín nem áll összhangban a belbeccsel, általában megbánják a vásárlást. Viszont az az igazán szörnyű, ha a piaci árusok a görög epret rakják át magyar ládába, és magyarként árulják.

Az időjárási változások ellen hogyan lehet megvédeni az epret?

Nagyon szélsőséges időjárást éltünk meg ezekben a napokban, azt gondolom, hogy akinek még van, spóroljon a baracklekvárral. A szabadföldi szamóca biztonságosan kitelelt, egyenlőre nem virágzik, de tavaly is láttunk május elején -2 C fokot a pirosodó eprek között. Egy textil alapanyagú takarófóliával mínusz pár foktól még meg tudjuk védeni a kinyílt virágokat, illetve bizonyos növénykondicionáló-szerekkel lehet fokozni a növények immunrendszerét, de csodára sajnos még nem vagyunk képesek, bízzunk benne, hogy mielőbb megjavul ez az őrült idő.

Mennyire népszerű a lakosság körében a "Szedd magad" akció?

Amikor elkezdtük a "Szedd Magad!'-ot, igazából a főváros környékén volt ez a rendszer ismerős a nagyközönség előtt. Szóval néhány vicces tévhitet fel kellett számolnunk az évek alatt, de gyorsan megkedvelték és évről évre visszajárnak a vevők. Mi több, most már távolabbról is érkeznek vendégek, akár a fővárosból, vagy a Dunántúlról. 2020-ban igazán ügyesen kellett szervezni a nyitvatartásunkat, hogy minden érdeklődőnek jusson áru.

A fővárosban vagy vidéken nagyobb a kereslet a termelői eper iránt?

Az összes hazai zöldség-gyümölcsféle tekintetében is megállapíthatjuk, hogy a fővárosban nagyobb az igény a termelői piacokra. Vidéken gyakran panaszkodnak még a zöldségbolt tulajdonosok is, hogy évről évre következetesen csökken a forgalmuk, mert az emberek megveszik a multiban a nagybevásárlás során a gyümölcsöt. Mi pedig annál inkább bosszankodunk, mert a kiskereskedő harmad annyi áron veszi át tőlünk az extra zöldséget, mint amennyiért a multi árulja az övét, általában szégyenletes minőséggel párosulva. Azt gondolom, hogy az eper örök sláger lesz. Talán a tehetősebb réteg többször vásárol és főleg az extra méretből a kereskedőnél, vagy a piacon, de mivel ez a tavasz első gyümölcse, senki nem tud ellenállni neki. Mi igyekszünk úgy alakítani az árat, hogy a vevőknek és nekünk is elfogadható legyen.

Hogyan látja, a lakosság mennyire van tisztában a szamóca egészségre gyakorolt hatásáról?

Szerintem nagyon kevesen ennyire tudatosak, pedig valóban van jótékony hatása az epernek, pl: vértisztító hatású, segíti a salakanyagok és a felesleges zsír távozását, az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. Kiváló az emésztési panaszokra, vesebántalmak esetén, valamint a pattanásos bőr kezelésére. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a kötőszöveti gyulladásokat, az agyérelmeszesedés kialakulásának lehetőségét. Viszont arra oda kell figyelni, hogy megbízható forrásból vásároljunk! A fogyasztásától előforduló csalánkiütések hátterében legtöbbször az elavult, vagy túlzott növényvédelem áll. Mi igyekszünk a legminimálisabbra csökkenteni a vegyszeres kezelések számát, az előírásokat pontosan betartva.

(Forrás: hellovidek.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

PaintExpo, Karlsruhe, 2024. április 9-12.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Tavaszi lampionvarázs esténként a Fővárosi Állat- és Növénykertben

More details
Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

Budapest FotóFesztivál, 2024. március 22 - május 12.

More details
Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

Budapesti Színházak Éjszakája, 2024. március 23.

More details
DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

DiningCity Országos Étterem hét, 2024. március 7-24.

More details
Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

Leipziger Buchmesse – Lipcse, 2024. március 21-24.

More details