2024. június 18., kedd - Levente

Hírek, elemzések

Év végi rendezvények jogi kockázatai

586

Az év végi céges és iskolai rendezvények közepette sokszor megfeledkezünk magunkról. Ez azonban nem kívánt mellékhatásokkal járhat, így érdemes betartani pár alapvető szabályt. Dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével összeszedtünk pár jótanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni munkavállalóként, vagy akár büszke szülőként.

Ünnepi rendezvények munkajogi szempontból

Mindenki szeret ünnepi hangulatba kerülni és közben megfeledkezni a munkahelyi stresszről. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni, mivel sajnos a munkahelyen kívül is alkalmazandók a Munka törvénykönyvének (a továbbiakban: „Mt.”) szabályai.

Az Mt. kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, valamint azt is, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

Az év végi céges buli, a partnerek által szervezett rendezvények, valamint a gyermek iskolai, óvodai rendezvénye sajnos pont olyan helyek, ahol nemcsak illik, hanem kötelező is viselkedni, máskülönben komoly jogkövetkezményekkel nézhetünk szembe – hívja fel a figyelmet a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvéde.

Az alábbiakban néhány jótanács a teljesség igénye nélkül, hogy mely szituációkat érdemes elkerülni a fentiek tükrében az év végi rendezvényeken:

Az alkohol soha nem jó tanácsadó. Nem leszünk sem szebbek, sem viccesebbek, sem erősebbek tőle, maximum azt hisszük magunkról. Különösen nem célszerű lejáratni magunkat és a munkáltatónkat a cégünk partnerei által szervezett rendezvényeken, iskolában pedig tilos inni.

Lehetőleg ne pletykáljunk a munkáltatónkról, üzleti partnereinkről, ügyfeleinkről, mivel akár egy félmondattal is üzleti titkokat fecseghetünk ki.

A rendezvények szervezői és minden közreműködő érző lény. Ne tegyünk sértő megjegyzéseket, ha hamis a dal, nem elég rózsaszín a lazac, vagy kifőtt az alkohol a forraltborból. Próbáljunk mindezt kulturált módon kezelni.

A céges munkaeszközök (laptop, céges mobil) munkára valók és nem arra, hogy kiéljük a zenei kreativitásunkat. Ugyanígy próbáljuk megérezni, hogy mikor ne a céges bankkártyával, illetve taxikártyával fizessünk, mivel másnap számtalan kellemetlen kérdés fogadhat minket.

Adatvédelmi kérdések a céges bulikon

Minden eseményen felmerül az adatkezelés kérdésköre, melytől az ünnepi készülődés során sem tekinthetünk el. A vendéglista, a beléptetés, az ételallergiások listája és az ajándékcsomagok összeállítása is mind-mind adatvédelmi incidenshez vezethet, amire minden esetben figyelemmel kell lennie a munkáltatóknak.

Emellett fontos az, hogy még 2023-ban is történhetnek dolgok offline, azaz nem feltétlenül kell mindent feltenni az internetre. Amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak bizony bármely fényképfelvétel, vagy video jogsérelmet okozhat kollégáink, üzleti partnereink számára, sőt rossz színben is feltüntethetik a céget, annak jó hírnevét kockára téve. A gyerekekről készült felvételek pedig különösen nagy károkat okozhatnak, így inkább próbáljuk megélni a pillanatot ahelyett, hogy felvételeket készítünk az iskolai rendezvényen.

„A tömegfelvételek polgári jogi megítélése köztudottan kivételt képez a hozzájáruláshoz kötött képmás készítés, valamint közzététel alól, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy többszáz fős multinacionális vállalat, vagy egy óvoda, illetve iskola ünnepi rendezvényén készült felvétel sem feltétlen sorolandó a tömegfelvétel kategóriába” – emlékeztet dr. Szabó Gergely ügyvéd. „A bírói gyakorlat szerint az, hogy valaki nem egyedül szerepel egy felvételen még nem meríti ki a tömegfelvétel fogalmát, tömegfelvételről kizárólag abban az esetben beszélhetünk, amennyiben az egyén nem önmagában, vagy kiemelve a tömegből (individualizálva), hanem mint sokaság jelenik meg, az összhatásra koncentrálva egyéni ábrázolás nélkül.”

Mindezek nyomán a teljesség igénye nélkül az alábbiakat javasoljuk:

  • Amennyiben nem tömegfelvételt készítünk, kérjünk hozzájárulást! Ez nem azt jelenti, hogy formanyomtatvánnyal kell érkezni az iskolába, vagy a céges rendezvényre, hanem értelmes ember módjára meg kell beszélni a helyzetet és ha az érintett, vagy különösen bármelyik szülő a fénykép törlését kéri, törölni kell.
  • A hozzájárulást minden platformra külön-külön is kérjük meg, mivel más jellegű képeket érdemes közzétenni LinkedIn-en mind Instagramon, nem is szólva a TikTok videókról.
  • Minden érintettől kérjünk hozzájárulást. Attól, hogy valaki az étterem személyzetéhez tartozik, nem jelenti azt, hogy automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy videózzuk amint koktélt kever nekünk.
  • Ne készítsünk felvételt kínos helyzetben lévő emberekről. Mi sem örülnénk, ha a következő netes bakiparádéban, vagy öntudatlan embereket bemutató sorozatban szerepelnénk.
  • Attól, hogy valaki ránk mosolyog, még nem járult hozzá a felvételhez.

És ne feledjük, hogy mindig van másnap és akár egy kínos délután, vagy este is nemkívánt jogkövetkezményekkel járhat.

I Forrás: www.prolawyer.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

Korábban érkezik idén a hazai dinnye

More details
Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

Gasztro Grillfesztivál és Vásár, 2024. június 22.

More details
Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

Meghirdették a 24. ARC közérzeti pályázatot

More details
Foci EB: 14 szuper hely Budapesten, ahol meccset nézhetünk

Foci EB: 14 szuper hely Budapesten, ahol meccset nézhetünk

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Lipcsébe csábít a nemzetközi modellező, hobby és játék szakkiállítás – 2024. szeptember 20-22.

Lipcsébe csábít a nemzetközi modellező, hobby és játék szakkiállítás – 2024. szeptember 20-22.

More details
Pénz, de honnan? –  Budapest – 2024. június 20.

Pénz, de honnan? – Budapest – 2024. június 20.

More details
Gyerekszínház a Ligetben

Gyerekszínház a Ligetben

More details
Esti séták az Állatkertben

Esti séták az Állatkertben

More details