Nyomtatás

Több zöld, kevesebb beton - így újulhat meg a Népliget

733

Budapest legnagyobb területű, legnagyobb zöldfelülettel rendelkező parkja, a Népliget megújítására írt ki tájépítészeti ötletpályázatot a Fővárosi Önkormányzat. Az eredményhirdetésre az Eiffel Műhelyházban került sor.

Első lépésben széles körű lakossági bevonással, az állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a főváros a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljanak a park ütemezett megújítására - olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

A következő lépésként tájépítészeti ötletpályázatot hirdettek, hogy kiderüljön ki, milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget lépésről-lépésre történő rehabilitációjának.

A tervpályázatra 16 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész szakma elismert szakembereiből, valamint a Népliget megújításában érdekelt szereplőkből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket. A bírálóbizottság a beérkezett tizenhatból hat pályaművet díjazott: második díjat és vele kilencmillió forintot nyert a 4D Tájépítész Iroda, megosztott harmadik díjat és hét-hétmillió forintot az OpenSpace Kft., az Újirány Tájépítész Kft. és a Geum Műterem Kft. Megvételt és négy-négymillió forintot nyert a Garten Stúdió Kft. és az Objekt Tájépítészeti Iroda Kft. pályaműve.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta: a díjazott pályaművekből kell "összerajzolni" a Népliget koncepciótervét, amely alapjául szolgálhat a későbbi megvalósításnak. Hozzátette: addig is lépéseket tesznek a Népligetről alkotott kép javítására, így például

csökkentik a közlekedési terhelését, az autóforgalmat és a parkolóhelyek számát, elbontják a használaton kívüli pavilonokat, rendezik a terület tulajdonviszonyait és a növények gondozása során az őshonos fajok érvényesülését segítik.

Karácsony Gergely főpolgármester a legjobbnak ítélt, 4D Tájépítészeti Iroda pályaművét méltatva azt mondta, a bíráló bizottság szerint az tárja fel a legjobban a Népliget értékeit, és újítja meg ökológiai, természeti eszközökkel.

Mint mondta, a pályamű a park történeti értékeit, elemeit tiszteletben tartja, és jól érzékkel illeszti össze az új funkciókkal és a kortárs tájépítészeti formavilággal. A tervezők jó arányban helyezték el a mai igényeket kiszolgáló elemeket és alkalmaztak természetközeli megoldásokat. A park tervezett úthasználata kellemes, figyelembe veszi a történeti nyomvonalakat, a gyalogoshálózat fejlesztésénél a sétányokat kísérő fasorokat.

A készítők is tisztában vannak azzal,

a Népliget térszerkezetének helyreállítása évtizedes feladat, amit a zöldfelület folyamatos gondozásával lehet megvalósítani - tette hozzá.

Megjegyezte: a pályamű nagy hangsúlyt fektet a park értékeinek bemutatására is, a parkot egyfajta élő értéktárgyként kezeli, összhangban a stratégiai tervvel.

| Forrás és fotó: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek