Nyomtatás

A világ egyik legszebb és legmodernebb pályájává építik át a Hungaroringet

731

Miután csütörtökön este megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, miszerint Magyarország Kormánya 2032-ig támogatja és biztosítja a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, kedden a Hungaroring jövőjéről tartott sajtótájékoztatót dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Nagydíjnak jelenleg 2027-ig van élő szerződése, azonban már ősz óta küszöbön áll a szerződéshosszabbítás az amerikai jogtulajdonos Liberty Mediával. Gyulay Zsolt elmondta, Bernie Ecclestone korában még elnéző volt a vezetőség, az amerikaiak azonban szigorúbbak, ezért nélkülözhetetlen a mielőbbi fejlesztés annak érdekében, hogy megmaradjon a Forma–1-es Magyar Nagydíj. Az elkövetkező hetekben viszont várhatóan megtörténik az aláírás, amely egy plusz ötéves opciót is tartalmazna, ezzel pedig a Magyar Nagydíj Európán belül megerősítené az első helyét a szerződés hosszát tekintve.

Dr. Schmidt Ádám a közeljövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, májusra kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezőknek, és legkésőbb 2024 januárjában döntenek arról, ki a nyertes.
„Az idei és a jövő évi Magyar Nagydíj még nagyjából a megszokott körülmények között zajlik, ám az elképzeléseink szerint jövőre már elkezdődnek az előkészületi munkálatok,

majd 2024 őszén kezdődne meg a kivitelezés. A 2025-ös versenyt a fejlesztési munkák alatt kellene megrendezni, és a 2026-os futamra szeretnénk befejezni mindent. A következő három év tehát kritikus – mondta dr. Schmidt Ádám, aki szerint még dolgoznak azon, hogy megállapítsák, összesen mekkora összeget kell ráfordítani majd mindenre.

A sportért felelős államtitkár elárulta azt is, miként változik meg a rendezés tulajdonosi joga. – Az állami sportirányítás átalakulása keretében a Hungaroring Sport Zrt. felett ezentúl a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogköröket."

A kormány az versenypálya körüli infrastruktúra fejlesztését is támogatta. Gyulay Zsolt elárulta, ez magában foglalja a közműrendszer (szennyvíz- és ivóvízhálózat mellett a gyenge- és erősáramú hálózat) felújítását, valamint egy új főépület, főtribün és irányítási központ építését, azaz az aszfaltcsíkon kívül lényegében mindennek a renoválását.

„A mostani 4x12 méteres garázsok helyett 7x21 métereseket ír elő a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), és a főépület mérete sem felel meg jelenleg a követelményeknek.

De a közműrendszer, valamint a 10 ezer fős fedett főlelátó és a kommentátorok helyének felújítása is nélkülözhetetlen.

Fontos, hogy úgy fejlesszünk, úgy időzítsük az építkezéseket, hogy megmaradjon a folyamatosság, és ne kerüljön veszélybe egyik évben sem a Magyar Nagydíj. Erre 3-szor 10 hónap áll rendelkezésünkre, de régóta vártunk arra, hogy elinduljon ez a nagy fejlesztés" – nyilatkozta Gyulay Zsolt.

A teljes cikk: A világ egyik legszebb és legmodernebb pályájává építik át a Hungaroringet

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek