Nyomtatás

E-mailt küldő spenótok? Ne már!

190

A spenótot hívják segítségül biofizikusok, akik a nanotechnológia segítségével vezeték nélküli szenzorokként szeretnék használni a növényeket bizonyos anyagok és jelenségek kimutatására.

Az is megoldható, vélik a tudósok, hogy a spenótok automatikusan generáljanak egy e-mailt küldő folyamatot, értesítve a környezet változásáról a szakembereket. Az innováció segítheti robbanóanyagok kimutatását éppúgy, mint a klímaváltozás folyamatainak detektálását, számol be a különös újításról az euronews.com hírportál.

A nanobionikus növények kifejezés már nem futurisztikus, és gyakorlati felhasználásuk sem sci-fi. Az amerikai fejlesztők, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) kutatóinak projektjéről és eredményeiről a Nature című tudományos szaklapban jelent meg publikáció.

A spenótok gyökerükön keresztül a talajban lévő tápanyagokat, ásványokat és nedvességet szívják fel. Így ha a felszín alatti vizekben például nitroaromás anyagok jelennek meg, a gyökereken keresztül a vegyületek is a növényi szövetekbe kerülnek.

A vegyészeknek a növények hasznos adatközlők, hiszen gyökereikkel az ültetvények (vagy a természetes élőhelyek) nagy felületén behálózzák a talajt, így nagy területről képesek egy időben mintát gyűjteni.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek