Nyomtatás

A Szputnyik vakcinára csak mi vagyunk vevők az EU - tagállamok közül

416

Az Európai Unió területén csak mi, magyarok veszünk Szputnyik oltást, a tőzsdék sem reagáltak kedvezően az orosz vakcina-hírekre. Nem úgy, mint például a Modena vagy a Pfizer fejlesztéseire.

Egy friss felmérés szerint a magyarok az oroszon kívül a kínai oltásban bíznak a legkevésbé.

Oroszország az uniós országok közül egyedül Magyarországra szállít koronavírus elleni vakcinát, mondta az Euronewsnak Oroszország uniós nagykövete.

Az Euronews brüsszeli stúdiójából Oroszország uniós nagykövetét, Vlagyimir Csizsovot kérdezték arról, együttműködhet-e Európa Moszkvával a vakcinagyártásban.

- Brüsszel már jópár szerződést kötött különböző cégekkel a koronavírus-elleni oltóanyag-szállítására. Oroszország is felajánlja a saját oltását?

“A világon elsőként az orosz Szputnyik oltást engedélyezték. Azonban a járvány terjedését tekintve nem csak az oltóanyag elérhetősége kérdéses, hanem a gyártási kapacitás és az elosztás is. Oroszország arra kéri a többi országot, hogy hozzanak létre saját kapacitást az orosz tudósok által létrehozott oltóanyag gyártására. Ismereteim szerint eddig egyetlen uniós tag, Magyarország vesz részt ebben.”

- Nem sokan bíznak a Szputnyik oltásban, a tőzsdék sem reagáltak a hírekre. Nem úgy, mint például a Modena vagy a Pfizer fejlesztéseire.

“A bizalmat az emberek alakítják, és nagyrészt az Ön kollégái, az újságírók. A bizalom alapja lehet az a teszt-sorozat is, amelyet az oltásunkon végeztek. A statisztikák szerint a Szputnyik oltás 92 százalékban hatásos. De szerintem ez nem verseny, az oltóanyag összetételét nem kellene titkolni."

- Ön szerint akár Moszkvában, akár Brüsszelben afelé haladnak a dolgok, hogy karácsonyra enyhítsék a korlátozásokat?

"Attól tartok, hogy az ünnepekre való enyhítés elhozná a harmadik fertőzési hullámot. A radikális változást csak a hatásos, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló oltás jelenthet. Mindenki megértheti, hogy ez karácsony előtt nem fog valóra válni.”

szput

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek