2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

Összefogás a filmes turizmus fejlesztéséért

631

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A megállapodás célja a filmes turizmus fejlesztése, a külföldi produkciók magyarországi forgatásának ösztönzése és a Magyarországon forgatott nemzetközi produkciók minél hatékonyabb összekapcsolása az általános turisztikai országmárka építéssel. A megállapodást Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Pál Ákos Bertalan, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írták alá.

A hazai filmipar fellendítése nemcsak nemzetgazdasági hozzájárulása, hanem országimázs építő hatása miatt is nemzeti érdek. Különösen erős turisztikai imázsépítési lehetőséget jelent, amikor Budapest és Magyarország szerepel a filmvásznon, bemutatva hazánk kulturális értékeit. Magyarország nemcsak turisztikai szempontból vonzó: a külföldi filmstábok számára kiemelten előnyös a felkészült szakemberek, a fejlett infrastruktúra, a tájak, a városok változatossága miatt. Mindez ideális forgatási helyszínné teszi hazánkat.

Az MTÜ és az NFI október 2-án aláírt együttműködési megállapodásában a kijelölt célok között szerepel Magyarország, mint forgatási helyszín népszerűsítése, új produkciók Magyarországra hozatalának ösztönzése, a hazánkban forgatott produkciók turisztikai és marketingkommunikációs potenciáljának kihasználása.

„A filmturizmus népszerű és rendkívül hatékony országimázs-formáló tényező, az itt forgatott produkciók kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy Budapestet, illetve Magyarországot utazási célpontként promotáljuk a hazai és a nemzetközi utazóközönség számára. Reméljük, a koronavírus-járvány után a filmgyártás is hozzájárul majd ahhoz, hogy minél többen látogassanak hazánkba” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

„A filmipar Magyarországnak óriási hasznot hoz, tavaly a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot. Minden egyes nálunk forgatott produkció azonban további bevételeket hoz, a nemzetközi sztárok jelenléte pedig hatalmas PR-értékkel bír. Bár a járványhelyzet hatással volt a magyar filmiparra és a turizmusra, az utóbbi időszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással biztonságos körülmények között újraindulhasson a filmgyártás Magyarországon. A mostani megállapodással az a célunk, hogy a filmipar és a turizmusért felelős intézmények hatékony együttműködésével Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsük” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke.

Kiemelt törekvés az is, hogy minél több „vörös szőnyeges” esemény, filmbemutató házigazdája legyen a jövőben Magyarország, hiszen az európai filmpremierek helyszíne jellemzően London egy ikonikus mozija, így egy-egy premiert Budapesten rendezni már önmagában is pozícionáló értékkel bír. A filmes turizmus és a turisztikai imázsépítés összekapcsolására kiváló példa a 2019-es együttműködés a Paramount stúdióval a Gemini man című film kapcsán, amely hatalmas nemzetközi jelenlétet biztosított Budapestnek.

A film vörös szőnyeges közönségbemutatója - melyen Will Smith mellett Ang Lee és Jerry Bruckheimer is részt vett - valamint a hozzá kapcsolódó háromnapos eseménysorozat új szemszögből mutatta be a fővárost. Több mint 100 nemzetközi újságíró és influenszer látogatott el hazánkba az esemény miatt, a tudósításaik, cikkeik, közösségi média megjelenéseik több mint 700 millió embert értek el. Azért is mérföldkövet jelentett ez a projekt, mert ezzel Budapest bebizonyította a nemzetközi filmes szakmának, hogy alkalmas helyszín hasonló volumenű események megrendezésére.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details