Nyomtatás

A csehek már a szilveszteri éjszakáról is minden fontosat eldöntöttek

313

Sem tűzijáték, sem fényjáték nem várja majd az újévet köszöntőket idén a cseh fővárosban. Az önkormányzat takarékossági okokra hivatkozva törli a szokásos attrakciót. A koronavírus-járvány okozta bevételkiesés 12-15 milliárd koronára, azaz mintegy 160-200 milliárd forintra tehető.

Csehországban szeptember 1-jén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban új védekezési szabályok lépnek életbe.

Prága a külföldi turisták egyik kedvenc közép-európai célállomása, a cseh fővárost évente 7-8 millió látógató kereste fel a pandémia előtt. A koronavírus-járvány azonban szinte a nullával tette egyenlővé a nemzetközi turizmust, ezt pedig jócskán megérezte az önkormányzat, amely most ott takarékoskodik, ahol tud.

A közel 200 milliárd forintnyi bevételkiesés miatt idén szilveszterkor biztos, hogy elmarad a hagyományos tűzijáték és fényjáték. Mindkét attrakció tömegeket vonzott az óév utolsó napján a városba. A prágai vár, a Hradzsin közelében, a Moldva bal partján elterülő Letná dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett újévi látványosságot rendszeresen tízezrek tekintették meg.

A tűzijáték elmaradását legkevésbé az idősek és a házi kedvenceket tartók bánják, de

a jóval csendesebb és lényegesen környezetkímélőbb fényjátékot e két csoportba tartozók is szívesen követték volna idén is.

A korszerű fényjáték, amelynek keretében képeket vetítettek a cseh Nemzeti Múzeum Vencel téren álló történelmi épületére, mintegy három millió koronába került, jóval kevesebbe, mint a tűzijáték.

Fertőzés - rekordok, szigorítás

Csehországban egyébként múlt pénteken első ízben az ötszázat is meghaladta a napi megbetegedések száma.

Szeptember 1-jétől a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban új védekezési szabályok lépnek életbe. Az egészségügyi minisztérium hétfő este kiadott rendkívüli rendelete szerint ismét kötelező lesz az arcmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben.

A szaktárca egy hete közölte, hogy az arcmaszkok viselete az iskolákban, üzletekben, fodrászatokban és más hasonló szolgáltatást nyújtó üzletekben, valamint az éttermekben is kötelező lesz. A most kiadott rendkívüli rendelet ezeket azonban már nem tartalmazza. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében

a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökken.

Ez a rendelkezés azokra is érvényes, akik kapcsolatba kerültek a megfertőzött személyekkel.

(Forrás: infostart.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek