Nyomtatás

Különleges állatok a vidéki állatkertekben

1474

A legtöbb állatfajjal a budapesti állatkertben lehet találkozni, azonban az országban több helyen is vannak különleges gyűjtemények vagy különleges, csak ott látható fajok.

Intelligens cerkófok fogadnak Miskolcon

A Csanyik-völgyben már Nagy Lajos idejében is létesült va­daskert. A jelenleg működő Miskolci Állatkert és Kultúrpark 1983. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit.

– Tudomásom szerint csak nálunk van az örvös mangábé, ami egy cerkófféle, Afrikában honos majomfaj – mondja Ambrus Imre, az állatkert főápolója.

cerkof

– Tavaly novemberben Németországból hoztunk egy családot, és most már a külső kifutóban is láthatók. Nagyon intelligens és játékos állatok, ráadásul örökmozgók, állandóan jönnek-mennek. A másik népszerű állat nálunk a kúszósül. Észak-Amerikában honos nagytermetű rágcsáló. A fákon élnek, és a méretük akkora, mint egy kisebb kutya, viszont a védekezési felszereltsége olyan, hogy még egy puma sem mer kikezdeni vele a tüskerendszere miatt. Magyarországon csak nálunk szaporodik. Már Európa jó részét elláttuk szaporulattal, és ötéves várakozólistájuk van. Az élőhelyükön a kedvencük a fakéreg, de nálunk kapnak zöldséget is. Kiderült, hogy ha nem kapnak feketefenyő- vagy erdeifenyő-kérget, akkor olyan paraziták jelennek meg az emésztőrendszerükben, amibe belepusztulnak. Máshol nehezen szaporodnak. Nekünk az volt a szerencsénk, hogy vadról befogott példányaink vannak, és az okát ezzel magyarázzák. Egy teszt alapján kiderült, hogy nálunk a legkedveltebb állatok egyébként a kecskék, mert közvetlen kapcsolatba lehet velük kerülni.

suni

Fehéroroszlán-bébik a sztárok Nyíregyházán

Nyíregyházán, a harminchektáros tölgyerdőben az itt élő közel ötezer állat a természeteshez közeli, társas kifutókban látható, földrészenkénti csoportosításban.

– Nálunk most a három kis fehér oroszlán a sztár, amik héthetesek. Van kiszsiráfunk is, amit nevelünk – mondja Petró Zsuzsa szóvivő.

oroszlanok

– Nagy kedvenc nálunk a tevegelés lehetősége és a fóka­show. Sok sárga szakállas makink is született, Számos faj csak nálunk látható. 2006 óta ilyen például az afrikai elefánt, amiből egy egész családunk van. A legutóbb kis­elefánt két éve, előtte pedig négy éve született. Bámulatos a nagymacskagyűjteményünk. Csak tigrisalfajból négyet mutatunk be: van szibériai, szumátrai, maláj és fehér bengáli tigrisünk, de van gepárdunk, jaguár, leopárd. Idén közel száz állatbébink született. Be lehet menni a makierdő­be, ahol gyűrűs farkú makikat lehet testközelből megcsodálni.

Csak Szegeden élnek mormoták

Ez Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje és a legnagyobb területű is egyben.

– Egy hatalmas erdős területen vagyunk, és nagyon sok dél-amerikai állatunk van – kezdi Veprik Róbert igazgató.

szurii

– Nálunk van egy nagy se­lyemmajom-gyűjtemény, aminek számos faja csak itt látható. Ezek az állatok szinte a nyitástól megtalálhatók a vadasparkunkban. Majomfajokból és nagymacskákból van sok faj, köztük jaguár, gepárd, párducok, oroszlánok, tigrisek. Mormoták máshol nincsenek, ahogy zergék is csak itt láthatók. A szarvas­féléket etetés közben meg is lehet simogatni a rácson keresztül, ahogy a kezünkből esznek, de természetesen a ragadozóknál ez kizárt.

Hóbagolyban is gyönyörködhet Budakeszin

A húsz hektáron elterülő Bu­dakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, hogy természetes élő­helyén mutassa be az állat­világot.

hobagoly

– Itt a Kárpát-medencében őshonos állatok láthatók. Ritkaság a hóbagoly és a hiúz, amik Csehországból érkeztek, de van szikaszarvasunk farkasunk, medvénk, mosómedvénk és sakálunk is – mondja Zachán Tibor sajtóreferens. – Nálunk nagyon soka látványetetés, amire előjönnek a rejtettebb életmódot folytató állatok, így közelről megfigyelhetők.

(Forrás: borsonline.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek