Nyomtatás

Június 26-án újra kinyit a Ráth György-villa

595

Több mint 3 hónap zárvatartás után péntektől újra látogatható az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye a budapesti Ráth György-villában.

A veszélyhelyzet megszűnése után Budapesten is újra kinyithatnak a kiállítótermek. A péntektől újra látogatható Ráth György-villában az Iparművészeti Múzeum páratlan szecessziós gyűjteményének kiemelkedő darabjaiból összeállított, A mi szecessziónk című állandó kiállítás, valamint az Antonio Tempesta remekművét bemutató kamaratárlat várja a közönséget a korábbi nyitvatartási rendben, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

A múzeum épületében kérjük látogatóinktól a javasolt védőtávolság megtartását. A kézfertőtlenítés és az arcmaszk viselése nem kötelező, de ajánlott.

A mi szecessziónk
A Ráth György-villa 2018 őszén A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára, egyúttal méltó emléket állítva Ráth Györgynek, a múzeum első igazgatójának. A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több, most restaurált tárgy – állapota miatt – eddig nem szerepelt kiállításon.

Drágakőre festve - Antonio Tempesta újra felfedezett műve(i)
A mesés Keletről származó kőzet, a lápisz lazuli önmagában is értékes drágakő, a festők csodált mély kékjének, az ultramarinnak az alapanyaga. Ezt a különleges szépségű követ a 17. század elejének római művésze, Antonio Tempesta néhány, főúri megrendelésre készített képén festőalapként használta fel. Tempesta különféle kövekre festett művei igazi ritkaságok. Lápisz lazulira festett képe mindössze három maradt fenn a világon – ezek egyikét nem kisebb jelentőségű gyűjtemény, mint a párizsi Louvre őrzi. A mű valójában egyszerre két kép: Tempesta a vékony, még a fényt is átsejleni engedő kőlap mindkét oldalára festett egy-egy bibliai jelenetet. A két ábrázolás természet és művészet szemet tévesztő összjátéka. Az alapként szolgáló kő, amelyet nem mindenhol borít festés, színével és mintázatával szervesen épül be az ábrázolásokba.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek