Nyomtatás

2022. augsztus 6-án orgonamuzsika szól országszerte

2022-07-15 806

Augusztus 6-án az Orgonák Éjszakájával veszi kezdetét az OrgonaPont című programsorozat, amely során az ország számos pontján szólal majd meg a hangszerek királynője.

Augusztusban a hagyományokhoz híven ismét megrendezésre került az OrgonaPont-sorozat. A koncertek különleges nyáresti élményeket kínálnak a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára országszerte. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon

a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindazok számára, akik az igényes pihenést kedvelik.

2022-ben újra olyan különleges művészek kíséretében csendül fel a hangszerek királynőjének csodálatos hangja, mint Sebestyén Márta, Miklósa Erika, Vizin Viktória, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs, Szamosi Szabolcs, Kovács Szilád Ferenc, Mészáros Zsolt Máté, Vashegyi György és a Határontúli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar. Összesen 70 OrgonaPont-koncert várja a közönséget, 54 településen. A fesztivál már a hivatalos megnyitó előtt, július végétől tartogat programokat.

Az OrgonaPont sorozat nyitóeseményére az Orgonák Éjszakájára augusztus 6-án kerül sor. Az éjszaka folyamán a hangszerek királynője olyan különleges párosításokban kaphat szerepet, mint Zséda, Pálúr János és Horváth István közös koncertje a pécsi Kodály Központban, Mészáros Zsolt Máté és Dúlfalvy Éva Végh Lajos homokanimációjával kísért koncertje a Mátyás-templomban és Szirtes Edina Mókus és Kővári Péter varázslatos, fényfestéssel színesített improvizációs hangversenye Tihanyban.

Ezen a hétvégén még a zenélő szökőkutakból is orgonazene fog szólni, de lesz több belvárosi templomot összekötő koncertsorozat

Kecskeméten, ingyenes koncertek gyógyfürdőkben, kórházak és idősotthonok udvarán, valamint hangversenyek a Balaton északi és déli partján is. A Filharmónia Magyarország idén ismét várja a csatlakozó programokat, tehát bárki regisztrálhatja a koncertjét.

2022-ben a Filharmónia Magyarország pályázatot hirdetett olyan orgonamű megírására, amely fanfárként hangozhat el a programsorozat minden koncertjén. A zsűriben Balázs Ádám filmzeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének digitális hangszerelés tanára, Cameron Carpenter Grammy-díjra jelölt orgonaművész, orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező, Hannfried Lucke orgonaművész, a salzburgi Mozarteum Egyetem orgonatanára, Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szakvezető és improvizációtanára és Szamosi Szabolcs a Szegedi Dóm orgonaművésze és zeneigazgatója foglalt helyet. Az első helyezett Karosi Bálint műve lett, a Kánonikus Fanfár a „Fölszállott a Páva” című népdal dallamára. A második díjat Kovács Szilárd Ferenc, a harmadikat Mészáros Zsolt Máté kapta.

| Forrás: fidelio.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek