Nyomtatás

Zsoltárfesztivál, 2020. szeptember 7.

2020-09-07 921

A Nyisd meg, Uram! Zsoltárfesztivál célja az, ami a Zsoltárok könyve záró mondataiban, a mottóban áll: önfeledt, közös, énekes és zenés dicsérete Annak, aki végtelenül meghalad, önmagunkhoz hív és közben össze is kapcsol egymással Bennünket.

Dávid király 150 zsoltára egyaránt jelen van a zsidó és a keresztény liturgikus életben, ezt imádkozza a keleti és nyugati kereszténység is. Az évszázadok során fokozatosan átjárta a zsoltárok ihletése, a biblikus örökség részeként, a lassan világivá is váló nyugati kultúra minden szegletét a reneszánsztól a 20. századi modernitásig, Monteverditől Stravinsky-n át a blues és a rockzenéig menően. Bonóig, Bob Dylanig, Leonard Cohenig – már régen nem csak liturgikus terekben csendülhetnek fel.

„Nyisd meg ajkamat, Uram, és dicséretedet hirdeti szám." – ezt a fohászt mondják a zsidó hívek a naponta háromszor elmondott áldások gyűjteménye, a 18 áldás, a főima előtt.

Ez a zsoltársor hangzik fel minden reggel a katolikus zsolozsma első imaórája előtt is. Az 51. zsoltár 17. verse is közös örökségünk.

A zsoltár hangján „kiált a mélységből az elhagyatott az Úrhoz és a zsoltárok extatikus hangján ünnepli őt Dávid király kitörő örömében, mert Ő minden emberi tapasztalat és minden zene végső forrása.

A Zsoltárfesztivál célja, hogy minden évben, a zene vallásközi közösségének közegében idézze fel ezt a szólítást, kelet és nyugat egyházi zenéjét egyszerre bemutatva.

Időpont: 2020. szeptember 7.
Helyszín: Budapest, több helyszínen
További információk: zsoltarfesztival.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek