Nyomtatás

Eldőlt, melyik az év legokosabb városa

2018-11-20 996

fokvárosJavában zajlik a Smart City Expo World Congress Barcelonában, ahol minden a terítékre kerül, ami a smart cityvel kapcsolatos. Az elmúlt időszakban jócskán nőtt a városok és az országok kormányzatainak a szerepvállalása az innovációs megoldások kialakításában. Az eseményen díjazták azokat a városokat, ahol a legjobb kezdeményezések és projekte...

...valósultak meg az egyes kategóriákban, valamint kiválasztották 2018 okosvárosát is. Az év legokosabb városa kategória mellett még 6 különböző díjat osztottak ki a leginnovatívabb és legaktívabb városok számára.

Innovációs ötlet:
 
A dél-afrikai Fokváros nyerte el a leginnovatívabb ötlet címet. A városban különös problémát okoz a lakáshiány az alacsony keresetűek körében, így létrejött egy olyan közösségi finanszírozású, megfizethető lakhatást kidolgozó nonprofit szervezet, amely egy alkalmazás segítségével kapcsolja össze a helyi fejlesztőket, befektetőket és a bérlőket.

Digitális transzformáció:

Gaoqing, Kína egyik városa a díjat egy Információ és Kommunikáció Technológia (ICT) program kidolgozásával nyerte meg, amely alkalmas a város- és vidékfejlesztésből eredő kihívások kezelésére, ezzel a várost teljes egészében okossá téve. A programmal a digitális átalakulás, a fenntartható fejlődés és egy jobb város létrehozása a cél.

Városmegosztás:

Hágát az e-egészségüggyel foglalkozó laborja miatt díjazták a konferencián. Egy olyan projektet dolgoztak ki, amelynek célja, hogy konkrét visszajelzések alapján fejlesszenek ki különböző digitális egészségügyi megoldásokat, ezzel használható információkat gyűjtve a városvezetésnek.

Kormányzat és pénzügyek:

Ebben a kategóriában egy Dohában tervezett új városrész nyert, a Msheireb Downtown Doha. A koncepció, hogy egy olyan teljesen új "kis várost" építsenek fel, ahol szívesen élnek, dolgoznak az emberek, és ami erősen épít a digitális eszközökre, megoldásokra.

Közlekedés:

Az amerikai Georgiában az úgynevezett "North Avenue Smart Corridor" projektet díjazták, amely egy teljes útszakaszt foglal magába a legkülönbözőbb okos megoldásokkal. Számos adatot gyűjtenek a forgalomról és ezek alapján fejlesztik a forgalomirányítási rendszert, biztonságosabbá teszik a gyalogosforgalmat és a környezetvédelmi szempontokra is odafigyelnek.

Városi környezet:

Shanghai-nak egy kerületi kormányzata kapta a legjobb városi környezet díjat, amely képes volt egyszerre támogatni egy gyorsan fejlődő iparágat és egészséges életkörülményeket biztosítani a lakosság számára. Ennek legfőbb eszközei az intelligens épületek, melyek segítségével fenntartható módon javítható a helyiek életminősége.

Melyik város a legokosabb?

2018 legokosabb városának, vagy inkább városállamának pedig Szingapúrt választotta a konferencia zsűrije. Többek között kifejlesztettek egy saját tömegközlekedési útvonalválasztó programot, egy valós idejű szülő-tanár portált, de a megoldások között szerepel a csőtörést, vízszivárgást előrejelző elemzések kidolgozása is.

(Forrás: portfolio.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek