Nyomtatás

Van-e helyük a nőknek a mezőgazdaságban?

2018-09-20 969

traktor3Ugyan a mezőgazdaság egy kimondottan férfias szakmaként él az emberek fejében, a  KSH adatai rácáfolnak erre: hazánkban a mezőgazdasági és állategészségügyi egyetemi-főiskolai képzésben részt vevők 49 százalékát a hölgyek teszik ki. A csütörtökön nyitó II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-Mezőhegyes eseményen erre is keresik a választ a szervezők.

Növekedésnek indult a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya nem csak itthon, hanem a nagyvilágban is. Ennek számtalan oka lehet, de a legfőbb az, hogy a mai, technológiailag fejlett gazdálkodás már nem feltétlenül piszkos körülmények között végezhető, nehéz fizikai munkát jelent, így a nők elhelyezkedési esélyei is nagyot nőttek az ágazatban.

„A munkámban nincs mit megunni, minden év új kihívásokat hoz, új vevők, gyártói újítások vagy új termékek, új gazdasági helyzetek.”- mondta el Szajkó Éva, a mezőgépek forgalmazásával foglalkozó Sz-Agro 2007 Kft. ügyvezetője. 

Míg Bollók-Spiller Katalint, a Két-Kata Kft. munkatársát elmondása szerint elsősorban a robusztusság, az óriási gépek vonzották a terület felé. „Úgy vélem, hogy a nők teljesen más szemléletmódja nagy előny lehet a mezőgazdaságban, ebben az alapvetően férfias ágazatban.”-mondta.

Találkoztam már több, rendkívül határozott gazdálkodó hölggyel is, aminek nagyon örültem. Az elmúlt évek kiállításai alapján azt tapasztalom, hogy ugyanúgy elfogadják egy nőnek is a tanácsát, például ha gépvásárlás előtt áll valaki. Én is tudtam már olyan kielégítő információt adni, ami teljesen releváns volt számára, és nem kérdőjelezte meg.” – tette hozzá Bollók-Spiller Katalin.

Pozitív tapasztalatokról számolt be Povázsai Szilvia, a Lakkos Kft. vezetője is, aki szerint, bár a gazdák általában inkább egy férfitől várják el a szakmai válaszokat, egyre több a határozott gazdálkodó hölgy is, akik érvényesülni tudnak a szakmában.

Beszédes továbbá az is, hogy az Év Agrárembere díj tavalyi jelöltjei között 7 db hölgy volt, akik közül ketten díjat is nyertek. Ráadásul évek óta zajlik a közösségi médiában egy Gazdász Szépe Választás elnevezésű szépségverseny, ahol évről-évre keresik hazánk legszebb gazdászlányait.

A nők térhódítása az ország legnagyobb szakmai találkozóján tovább folytatódik. A II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-Mezőhegyes eseményen 2018. szeptember 20-21-én különféle konferenciák és előadások várják az ágazat szereplőit, hol a látogatók és az előadók körében is szépszámmal találunk női szakértőket.

A programok között ezen kívül lesznek különféle mikro-, nano- és demóparcellás bemutatók, és itt kerül sor hazánk eddigi legnagyobb betakarítási bemutatójára is rekordmennyiségű agrárgép felvonultatásával.

(Forrás: www.agrargepshow.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek