Nyomtatás

Gospel koncert: Ingrid Arthur és Brad Vee Johnson, 2018. augusztus 16.

2018-08-07 542

ghospel fonyodA műfaj két jeles képviselője Ingrid Arthur és Brad Vee Johnson ezt a csodálatosnak ígérkező estet számos általunk is ismert dallal – O happy day, Jesus be a fence, Lovely day -  szeretné még emlékezetesebbé tenni. A gospel története a gyarmati időkig, a Nyugat-Afrikából az Újvilágba rabszolgaként behurcolt fekete földmunkásokig nyúlik vissza.

Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák szájhagyomány útján elsajátított dallamokat énekeltek, amelyek témája természetesen a sanyarú sorsból fakad és Istenhez könyörögtek megváltásért. Ezek a dalok megőrizték afrikai zenei örökségük felelgetős éneklési módját, amely idővel a templomokba is beszivárgott. Az ily módon megénekelt fohász a spirituálé, az európai klasszikus műzenében témaválasztás szerint az oratóriumot említhetnénk vele párhuzamban, hiszen itt nem kizárólag Jézus életéről szólnak a dalok. Ezt a népies spirituálét sok szál köti a blueshoz és a jazzhez. A spirituálé egyik gyorsabb tempójú változata a gospel, mely az improvizációs hagyományokat újítja fel.

Időpont: 2018. augusztus 16. 20:00
Helyszín: Fonyód
Információ: www.koncert.hu

(Esemény Menedzser) 

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek