Nyomtatás

SZEM Fesztivál, 2016. február 3-6.

2016-02-03 777

szinhaz2016 február 3-6. között újra megrendezésre kerül a már hagyományos Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) fesztivál a Miskolci Nemzeti Színházban, melyre sok szeretettel várjuk a sajtó képviselőit! Idén a Kamaraszínházba és a Játékszínbe költözik a fesztivál, amire izgalmas produkciókat várunk Prágából, Párizsból és Marosvásárhelyről is! 

A fesztiválról

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem egyedülálló kulturális program megvalósítását tűzte ki célul: olyan évente megrendezett nemzetközi fesztivál megszervezésére vállalkozott, amely egyfelől platformként szolgál az európai színházi egyetemek diákjainak a találkozásra és a közös munkára, ugyanakkor lehetőséget nyújt a (miskolci, hazai és nemzetközi) közönségnek a legfrissebb színházi irányzatokkal való megismerkedésre.

A fesztivál egyik fő célja, hogy Közép-Európa egyik jelentős kulturális eseményévé váljon, ugyanakkor a Miskolci Nemzeti Színházat, s ezen keresztül magát Miskolcot olyan közösségi térré alakítsa, ahol az ifjúság otthonosan mozog, tájékozottá válik, elmélyed a – hazai és külföldi – színház világában.

A fesztivál koncepciója és felépítése

Európa-szerte több olyan nemzetközi fesztivál működik, amelyeknek célja a színházi egyetemek és akadémiák előadásainak bemutatása (versenyfesztivál vagy seregszemle formájában), illetve a találkozási lehetőség megteremtése a diákok számára. Magyarországon ilyen jellegű rendezvényre a korábbiakban nem volt példa, ezért a miskolci SZEM hiánypótló kezdeményezésnek tekinthető.

A rendezvény alapkoncepciója a következőképpen foglalható össze: a SZEM nem csupán fesztivál, hanem találkozási hely is, vagyis a részvétel ugyanolyan fontos, mint a bemutat(koz)ás. Ennek megfelelően a SZEM nem versenyfesztivál, az előadásokat nem rangsoroljuk és nem díjazzuk. A válogatáskor szintén nagyobb súllyal esik latba, hogy egy-egy produkció milyen új szempontokat, megközelítési módokat vet fel, illetve a résztvevők nyitottak-e a közös szakmai munkára, mint az, hogy az adott előadás részt vett-e vagy nyert-e díjakat más hasonló fesztiválokon.

A SZEM két alapvető koncepcionális szervezőelve, hogy egyfelől a meghívott diákok ne csupán az előadásuk napján, hanem a fesztivál teljes időtartamában vegyenek részt a rendezvényen, másfelől pedig a Miskolci Nemzeti Színház mint helyszín adottságaiból fakadóan professzionális színházi körülmények között mutathassák be vizsgaprodukcióikat.

A részletes programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak >>

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek